Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trzy jabłonie - marzenia o ogrodowym azylu

Trzy jabłonie - marzenia o ogrodowym azylu

Karolinek 19:32, 30 wrz 2014

hanka_andrus napisał(a)
Piękny widok na róg przy jabłonce!
Gratuluję takiej pięknej wycieczki.
Oszczędzam się, pracuję na pół gwizdka. A w piątek jadę w Bory Tucholskie na spotkanie grzybowe z ogniskiem i gitarą. W sobotę powtórka, w niedzielę gścina u siostry, powrót w poniedziałek do domu. Czyli weekendowa laba na całego.

Dzięki, Haniu.
Grzybobranie w Borach to gwarancja pełnych koszy Pogoda ma być, więc i ognisko będzie udane. Super sprawa.
W niedzielę byłam na spacerze w lesie z mamą i znalazłyśmy na środku leśnej dróżki całą polanę maślaków, wszystkie zdrowe i smaczne. Wylądowały w sosie i w zupie. Później tylko sylimarol był potrzebny
Karolinek 19:38, 30 wrz 2014

Gardenarium napisał(a)
Na szybko bo nie mam za bardzo czasu, mam mamę na jutro do lekarza

żółte z lewej to cisy Summergold
niebieskie pod ścianą to jałowce co były
czerwone to berberysy Bagtelle albo Red Dream
rózowe to inne berberys np Rose Glow. krzyżyki zielone to miskanty jednakowe, np Morning Light pod nimi coś o kontrastującej barwie, niskie, jednakowe (trzmieliny?)
Przy schodach pienne drzewko np. miłorząb żeby korona była widoczna ze schodów
Od ulicy żywopłot strzyżony
Pod wykuszem hortensje bukietowe jednakowe najlepiej Vanille Fraise (zielone kropki)

Po lewej przed cisami choiny kanadyjskie Jeddeloh albo istniejące tuje Danica, pod nimi wrzosy paskami.

To co białe albo żwir, albo trawnik. Ta rabata jest za duża żeby ją całą obsadzać.

Po prawej pod tujami Can Can posadź jaskrawe żurawki różowe albo wrzośce 30 szt. Za nimi jakieś niskie trawki, może być nawet Imperata cylindrica takimi plamami pomiędzy tujami a za wrzoścami. Jeśli Impereta to zurawki raczej nie za bardzo różowe, a może rozchodniki okazałe?

Danusiu, jeszcze raz dziękuję. Zaskoczyłaś mnie swoją propozycją, nigdy nie wpadłabym na taki podział i takie kompozycje.
Na pewno sporo wykorzystam z tego projektu, ale muszę rozłożyć to w czasie.
Proponujesz żywopłot przy ogrodzeniu. Czy mógłby to być żywopłot z berberysa 'Erecta'?
Karolinek 19:55, 30 wrz 2014

Mirellko, dziękuję za odwiedziny i miłe słowa. We Florencji byłaś latem? Jakie wrażenia?

Kasiu, postaram się wprowadzić większość z propozycji Danusi, ale nie wszystko. Na pewno zostawię świerka serbskiego 'Nana' i plamy wrzosów pod nim. Bardzo chciałabym pod wykuszem widzieć hortensje, nie wiem tylko czy wytrzymają latem skwar, jaki tam panuje. Będę na pewno relacjonować, jak tylko coś zmaluję
Karolinek 22:08, 30 wrz 2014

Włoskie klimaty

sezon na grzyby i tam

Łąka jakby krokusowa, ale czy to możliwe o tej porze roku?

We Florencji sztuka na każdym kroku...

Karolinek 15:11, 01 paź 2014

żółte z lewej to cisy Summergold
niebieskie pod ścianą to jałowce co były
czerwone to berberysy Bagtelle albo Red Dream
rózowe to inne berberys np Rose Glow. krzyżyki zielone to miskanty jednakowe, np Morning Light pod nimi coś o kontrastującej barwie, niskie, jednakowe (trzmieliny?)
Przy schodach pienne drzewko np. miłorząb żeby korona była widoczna ze schodów
Od ulicy żywopłot strzyżony
Pod wykuszem hortensje bukietowe jednakowe najlepiej Vanille Fraise (zielone kropki)

Po lewej przed cisami choiny kanadyjskie Jeddeloh albo istniejące tuje Danica, pod nimi wrzosy paskami.

To co białe albo żwir, albo trawnik. Ta rabata jest za duża żeby ją całą obsadzać.

Po prawej pod tujami Can Can posadź jaskrawe żurawki różowe albo wrzośce 30 szt. Za nimi jakieś niskie trawki, może być nawet Imperata cylindrica takimi plamami pomiędzy tujami a za wrzoścami. Jeśli Impereta to zurawki raczej nie za bardzo różowe, a może rozchodniki okazałe?

Co o tym myślicie?
Zastanawiam się nad żywopłotem, jaki najbardziej by pasował. Nie może być za wysoki, myślę, że max 1,5 metra. Cis czy np. berberys 'Erecta'? Może ktoś ma pomysła
bql3 19:02, 02 paź 2014

witaj Karolino,

Wpadłem z rewizyta ale tylko tak na mały spacerek po Twoim ogrodzie - a tu prace ogrodowe pełną parą idą i tak przemykając miedzy rabatami to masz takie okazy, że o niektórych roślinkach to ja u siebie pomarzyć tylko mogę. Na swoim "trójkąciku" też miałem dawno,dawno temu dwie jabłonie ale zostały wycięte bo chorowały i nie udało mi się je uratować. Altana Twoja oaza spokoju jest "beaty" i bardzo mi się przypadła do gustu. No i uciekam bo tu poważna debata i "burza mózgów" więc profilaktycznie zmykam co bym jak w anegdocie o powidłach nie skończył marnie.

pozdrawiam
Jan

ps.
..anegdotka o powidłach:
- uważaj, bo po..widłach zostają dziury w plecach
bql3 19:02, 02 paź 2014

...ale zajrzę do Ciebie w ogródku jeszcze nie raz.

Jan
Malgosik 22:24, 02 paź 2014

Witaj

jak dla mnie Danusia miała na myśli żywopłot zimozielony
berberys będzie zimą łysy i nie da takiego ładnego tła jak żywopłot np z cisa czy nawet żywotników Smaragd
będziesz strzygła i utrzymywała na odpowiedniej wysokości
hanka_andrus 22:45, 02 paź 2014

Szmaragdy rosną bardzo szybko i zasłonią cały piękny widok na przedogródek. Nie po to robi się tam wystawę, żeby za moment ją zasłaniać. A poza tym szmaragdy bardzo daleko sięgają korzeniami. Szczególnie tam, gdzie czują wodę i nawóz dla siebie.
Osobiście posadziłabym bukszpany. łatwiejsze do ogarnięcia, przytniesz raz w roku. albo dwa i spoko. I też zielone cały czas.
Malgosik 23:10, 02 paź 2014

ale bukszpany to nie urosną na 1,5?
w każdym razie długo by na nie czekać