Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nasz przydomowy ogródek

Nasz przydomowy ogródek

Joanka 16:34, 04 lip 2011

Zbyszku kiedy ketmia zakwita po raz pierwszy?
Moja jest tegoroczna, jak długo trzeba czekać na pierwsze kwiaty?
tyna 17:06, 04 lip 2011

To porównałam sobie może mam kilka dni do przodu, jak mówisz, pewnie tez sobie poczekam jeszcze...
Zbyszku, ale ogromna ta twoja Mamuśka, chyba jeszcze sporo urosła....od wiosny
ell 17:17, 04 lip 2011

Mam pytanie co do hibiskusa. Mocno go przycinasz i kiedy?
zbigniew_gazda 18:18, 04 lip 2011

Na początek taka moja refleksja . Jak dużo dają spotkania bezpośrednie oraz relacje ze spotkań . Justynka była u mnie , Joannę zobaczyłem w relacjach ze spotkania u Danusi . Miejmy nadzieję że kiedyś się też spotkamy w większej grupie.
Co do ketmii to Joanno powinna mieć pierwsze kwiaty już w przyszłym roku. Moja ta mniejsza właśnie w drugim roku zakwitła. Elu co do przycinania - po kwitnieniu skracam po około 10 cm (nad gniazdem nasiennym ) i wtedy lepiej się zagęszcza.
Rocznie przyrasta ok. 25 cm czyli za 10 lat powinna mieć 2,5 m . Piszą że dorasta do 3 m.
Justynko przyrosła o 25 cm.
Acha - pilnujcie wodą zwłaszcza podczas kwitnienia - dłużej utrzymuje kwiaty i więcej zakwita na raz.
Nawóz też lubi i to zaraz widać po liściach .
Bardzo wdzięczna roślina i warto czekać każdego roku na zakwitnięcie bo widok jest oszałamiający .
Pszczoły i trzmiele są całe umorusane białym pyłkiem bo nektar jest głęboko i trzeba tam się dostać.
kaisog1 20:46, 04 lip 2011

Zbyszku i własnie przez Ciebie stanę się posiadaczką ketmii Boję się jednak, że przemarźnie... tam u nas wiatrzysko hula i śniegi potężne a one raczej preferuja sloneczne i zaciszne stanowiska....
zbigniew_gazda 20:59, 04 lip 2011

kaisog1 napisał(a)
Zbyszku i własnie przez Ciebie stanę się posiadaczką ketmii Boję się jednak, że przemarźnie... tam u nas wiatrzysko hula i śniegi potężne a one raczej preferuja sloneczne i zaciszne stanowiska....

Moich mroźnych wiatrów Gosiu nie przebije nikt podejrzewam . A im więcej śniegu tym lepiej . Tak że nie bój żaby. Będzie dobrze. A jak się obawiasz to w pierwszą zimę a może i drugą jak będzie mała - zabezpiecz włókniną.
kaisog1 21:04, 04 lip 2011

... i tak zrobię jak radzisz
shrekol 21:07, 04 lip 2011

Gosiu nie martw się hibiscusem tak jak Zbyszek radzi, chyba, że masz o podwójnych kwiatach te bardziej wymagające i potrafią wymarznąć.....
ell 21:11, 04 lip 2011

Gosiu - u mnie rośnie już trzeci rok. Dwie zimy bez okrycia przeżyła bez uszczerbku, a wiatry i u mnie szaleją, że aż się przechyliła do płotu. Najgorsze mrozy są w dolinach, a z tego co wiem to u Ciebie raczej jest górka. Nigdy nie okrywam, bo założyłam, że muszę mieć rośliny, które sobie same poradzą w zimie i tego się trzymam.
kaisog1 21:18, 04 lip 2011

No to jak tak piszecie pozytywnie o niej to chyba nabędę drogą kupna na 100%