Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nasz przydomowy ogródek

Nasz przydomowy ogródek

ell 22:06, 30 sie 2011

Jak byłam dzieckiem, to nie mogłam się nadziwić - niby kwiatek, ale suchy; niby papryka, ale też nie to. Babcia robiła z nich suche bukiety.
Joanka 22:15, 30 sie 2011

Nie ma rady.... to już kolory jesieni....
zbigniew_gazda 22:16, 30 sie 2011

Co do ketmii - po przekwitnięciu trzeba przyciąć nad pierwszym od góry oczkiem . Nie bójcie się cięcia bo one to bardzo lubią . Kwitną na tegorocznych pędach podobnie jak hortensje bukietowe. Na wiosnę i przed kwitnieniem daję im papu (azofoska ) - czaję jak jest dużo deszczu aby nawóz się rozpuścił.
Przed kwitnieniem ( w stanie pąków) i w czasie kwitnienia dużo podlewam. I to cała tajemnica. Dzięki że się Wam podoba.
alinak 22:18, 30 sie 2011

JARZĘBINA CZERWONA - Zbyszku no coś ty kto może tego NIE pamiętać
hanka_andrus 22:20, 30 sie 2011

A ja słyszałam,że obcina się wiosną,po prostu przycina się końcówki przymrożonych gałązek.ja ketmii nie mam.Ale może jeszcze nabędę?Mam z miesiąc jeszcze jedną giełdę.?
Ana 22:27, 30 sie 2011

znów śliczności pokazujesz - oprócz nawozu i podlewania trzeba mieć jeszcze rękę do kwiatów i serce ty masz wszystko i dlatego twoje ketmie wyglądają jak z obrazka Zbyszku!!! Podziwiam cały czas
marzena 22:51, 30 sie 2011

zbigniew_gazda napisał(a)

Zbysiu, miała być ketmia

Marzenko przepraszam - obiecałem wczoraj ale była zajęta karta w aparacie .Dzisiaj zrobiłem i specjalnie dla Ciebie przedstawiam białą ketmię :

Zbysiu, wielkie dzięki
ketmia piękna !
Basiaw 09:25, 31 sie 2011

Zbyszku, "buszowałam " już w Twoim ogrodzie, to piękny, dojrzały ogród, rośliny takie okazałe.
Piszesz, że ketmie lubią cięcie. Czy ta duża, z pierwszych zdjęć też jest cięta a mimo to taka okazała, czy ona rośnie jak chce? Mam dwa nieduże krzewy (jak wszystko u mnie, na razie nie duże), przycinałam im tylko to, co przymarzło, ale może warto ciachnąć odważniej?
maria_kalino... 11:24, 31 sie 2011

Ja ketmię przycinam zawsze wiosną, bo krzewy kwitnące jesienią tnie się wiosną ,a ketmia kwitnie na pędach wypuszczonych w danym roku wegetacyjnym.u mnie kwitnie co roku na pędach wyrośniętych wiosną.

zbigniew_gazda 12:34, 31 sie 2011

Basiaw napisał(a)
Zbyszku, "buszowałam " już w Twoim ogrodzie, to piękny, dojrzały ogród, rośliny takie okazałe.
Piszesz, że ketmie lubią cięcie. Czy ta duża, z pierwszych zdjęć też jest cięta a mimo to taka okazała, czy ona rośnie jak chce? Mam dwa nieduże krzewy (jak wszystko u mnie, na razie nie duże), przycinałam im tylko to, co przymarzło, ale może warto ciachnąć odważniej?

Dzięki Basiu. Nie tnij za dużo . Tnę tak do 10 - ciu cm oraz te pędy które są cienkie i psują pokrój rośliny. I jeszcze jedno . Dlatego tnę tę dużą w jesieni aby usunąć przynajmniej część gniazd nasiennych które pozostały na gałązkach. Ona rośnie na rabatce bez trawy. Na wiosnę i latem pojawia się pod drzewkiem mnóstwo nowych "siewek" - po prostu las. I co z tym robić ? A po drugie w zimie drzewko brzydko wygląda z tymi gniazdami nasiennymi. Powodzenia Basiu. Zaglądnę do Ciebie - może ich pokazałaś ?