Bardzo fajnie to wygląda A jak z wilgotnością pod tym świerkiem ? Pytam, bo zamierzam coś posadzić pod sosną i nie wiem, jak sobie rośliny poradzą, a nawadniania automatycznego nie mam
A i jeszcze jedno, nie było problemu z korzeniami przy sadzeniu nowych roślin ?
Ewo i Gosiu - dzięki za pozytywne opinie. Geniu - jest sucho jak diabli. Potrzeba dużej ulewy aby poprzez konary dostała się woda. Jedynie jak jest wiatr to zacina trochę z boku. Hortensje i hosty podlewam na okrągło. Mam taką nadzieję że hortensje jak podrosną to zapuszczą głębiej korzenie i tam wilgoć będzie . Właśnie trochę mam dylemat czy runianka tam będzie rosła. A poducha roślinna by zatrzymywała wilgoć. I kółko się zamyka.
Pod świerkiem jest warstwa 20 cm zgniłego igliwia ( 20 lat ma świerk ) . Wymieszałem to z ziemią i jest bardzo dobra mieszanka. Jest kilka grubych korzeni ale pomiędzy nimi nawet było miękko i posadziłem pomiędzy korzeniami.
Sosna podobno ma korzeń główny pionowo w dół to nie powinno być problemu.
Liczę właśnie też na Szefową - jak to widzi.
Ładne te nasadzenia pod drzewami Ja podsadziłam śliwę kwiatami i mam wrażenie, że drzewo wygrywa rywalizaję o pokarm z mniejszymi roslinkami. W przyszłym roku będę maluchy musiała lepiej dokarmiać