A mogłabyś przesłać mi na priv jak to wychodzi cenowo
Tak się boję tych pędraków - przekopując i równając ziemię pod trawnik ciągle jeszcze znajduję pojedyncze sztuki . Nie cierpię tych robali
Wczoraj byłam u Byczkowskich. Mają dużo drzew i krzewów rzeczywiście, ale chyba jeszcze wszędzie potrzebne są jeszcze ze 2 tygodnie. Był rekonesans, bez wydatków
Też lubię bergenie, tylko w tym roku zżerają mi je ślimaki, ale nie te bez gołe tylko takie małe zwyczajne. pastwisko sobie zrobiły, zbieram je co kilka dni i wyrzucam poza ogród, bo jednak mi ich szkoda.
Własnie miałam Cię podpytać o larvanem i namiary na firmę, a tu miłe zaskoczenie Link z namiarami w Twoim wątku
Asiu, ja dzisiaj też kupiłam nicienie. Póki co, leżą w lodowce
Jutro chce zastosować w okolice Rh i cisów, sądzonych jesienią bo podejrzanie schną...
Czy podlewałaś tylko ziemię czy rośliny też?
Kupiłam opakowanie 50 mln robaczków, na 100 m2, więc pewnie trawnik też podleję, bo pędraki niszczylistki są wszędzie i niedługo zacznie się inwazja
Ciekawa jestem czy nicienie pomogą...
Pozdrawiam serdecznie!
Gratuluję Monika, niech Ci zdrowo rośnie
przy oczku czekają nas drobne poprawki dzisiaj, to może po weekendzie obfocę
bergenie wyglądają super w obwódce i w dużych plamach, więc sadź jak Ci się podoba. jeśli miejsce jest słoneczne to muszą mieć duuuużo wilgoci w glebie
Reniu,
wszystko zależy od wielkości trawnika i natężenia w jakim występują w nim pędraki. Koszt musisz obliczyć sama.
Jeśli Twój ogród nawiedził chrabąszcz majowy lub guniak czerwczyk (te są najczęstsze) to kupujesz Larvanem, a jeśli ogrodnica niszczylistka to preparat Entonem.
pojedyncze sztuki chyba nie są zagrożeniem, choć wiem, że Ty możesz mieć stres pourazowy, jeśli chodzi o pędraki
wyczytałam, że ilośc która zaczyna być zagrożeniem dla trawnika to 2 sztuki na metr kwadratowy
Agnieszka,
wykopałam wczoraj cisy, które wiem, że miały opuchlaki w korzeniach. Wybrałam te suche, które i tak już umarły i wykopałam je w celach eksperymentalnych. Wytrzepałam dokładnie korzenie i patrz co znalazłam
wniosek: nicienie działają,
znalazłam opuchlaki w formie larw i takie, które już zaczęły się przepoczwarczac. wszystkie martwe, niektóre miały widoczne ślady działalności nicieni, były pomarańczowe i brunatne, wyschnięte
to znaczy, że nicienie niszczą i larwy i poczwarki w początkowej fazie