Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Puszczykowie

Ogród w Puszczykowie

ren133 09:50, 15 maj 2015

wietrzyk napisał(a)

Reniu,
i pędrakom i opuchlakom... Nie jest łatwe życie ogrodniczki

A mogłabyś przesłać mi na priv jak to wychodzi cenowo
Tak się boję tych pędraków - przekopując i równając ziemię pod trawnik ciągle jeszcze znajduję pojedyncze sztuki . Nie cierpię tych robali
kwiatholandii 12:15, 15 maj 2015

Wczoraj byłam u Byczkowskich. Mają dużo drzew i krzewów rzeczywiście, ale chyba jeszcze wszędzie potrzebne są jeszcze ze 2 tygodnie. Był rekonesans, bez wydatków
Napia 23:30, 15 maj 2015

Też lubię bergenie, tylko w tym roku zżerają mi je ślimaki, ale nie te bez gołe tylko takie małe zwyczajne. pastwisko sobie zrobiły, zbieram je co kilka dni i wyrzucam poza ogród, bo jednak mi ich szkoda.
Własnie miałam Cię podpytać o larvanem i namiary na firmę, a tu miłe zaskoczenie Link z namiarami w Twoim wątku
Robaczek 23:36, 15 maj 2015

Asiu, ja dzisiaj też kupiłam nicienie. Póki co, leżą w lodowce
Jutro chce zastosować w okolice Rh i cisów, sądzonych jesienią bo podejrzanie schną...
Czy podlewałaś tylko ziemię czy rośliny też?
Kupiłam opakowanie 50 mln robaczków, na 100 m2, więc pewnie trawnik też podleję, bo pędraki niszczylistki są wszędzie i niedługo zacznie się inwazja
Ciekawa jestem czy nicienie pomogą...
Pozdrawiam serdecznie!
wietrzyk 09:42, 16 maj 2015

MonikaH napisał(a)
dzięki Asiu za listę drzewek, ostatecznie kupiłam dziś wiśnię royal burgundy

zagospodarowałaś już "oczko", pokaż proszę nowe zdjecia

(może moje bergenie powinnam przesadzić w lepsze miejsce i wtedy je polubię? sądzisz, że miejsce między serbami by je usatysfakcjonowało, czy lepiej obwódkowo?)

Gratuluję Monika, niech Ci zdrowo rośnie
przy oczku czekają nas drobne poprawki dzisiaj, to może po weekendzie obfocę

bergenie wyglądają super w obwódce i w dużych plamach, więc sadź jak Ci się podoba. jeśli miejsce jest słoneczne to muszą mieć duuuużo wilgoci w glebie
wietrzyk 09:45, 16 maj 2015

nicol21 napisał(a)
I jak tam - buczek pąsowieje ze wstydu że na wiosnę zzieleniał?

Ewelina, on bezwstydny jest, zobacz sama, żadnych wyrzutów nie ma...

zdjęcie dzisiejsze
wietrzyk 09:57, 16 maj 2015

ren133 napisał(a)

A mogłabyś przesłać mi na priv jak to wychodzi cenowo
Tak się boję tych pędraków - przekopując i równając ziemię pod trawnik ciągle jeszcze znajduję pojedyncze sztuki . Nie cierpię tych robali

Reniu,
wszystko zależy od wielkości trawnika i natężenia w jakim występują w nim pędraki. Koszt musisz obliczyć sama.
Jeśli Twój ogród nawiedził chrabąszcz majowy lub guniak czerwczyk (te są najczęstsze) to kupujesz Larvanem, a jeśli ogrodnica niszczylistka to preparat Entonem.

http://www.koppert.info.pl/sklep/pedraki/pedraki-zwalczanie
na pewno taniej wychodzą te większe opakowania, można nawet do spółki kupic i się podzielić

pojedyncze sztuki chyba nie są zagrożeniem, choć wiem, że Ty możesz mieć stres pourazowy, jeśli chodzi o pędraki
wyczytałam, że ilośc która zaczyna być zagrożeniem dla trawnika to 2 sztuki na metr kwadratowy
wietrzyk 09:58, 16 maj 2015

kwiatholandii napisał(a)
Wczoraj byłam u Byczkowskich. Mają dużo drzew i krzewów rzeczywiście, ale chyba jeszcze wszędzie potrzebne są jeszcze ze 2 tygodnie. Był rekonesans, bez wydatków

Tak samo pomyślałam wybiorę się jeszcze raz
na razie tylko jednego winobluszcza trójklapka kupiłam, bo go niechcący udusiłam sznurkiem
ewa004 10:04, 16 maj 2015

Asiu robisz zakupy u Pana Trawki ?
wietrzyk 10:05, 16 maj 2015

Napia napisał(a)
Też lubię bergenie, tylko w tym roku zżerają mi je ślimaki, ale nie te bez gołe tylko takie małe zwyczajne. pastwisko sobie zrobiły, zbieram je co kilka dni i wyrzucam poza ogród, bo jednak mi ich szkoda.
Własnie miałam Cię podpytać o larvanem i namiary na firmę, a tu miłe zaskoczenie Link z namiarami w Twoim wątku

Agnieszka,
wykopałam wczoraj cisy, które wiem, że miały opuchlaki w korzeniach. Wybrałam te suche, które i tak już umarły i wykopałam je w celach eksperymentalnych. Wytrzepałam dokładnie korzenie i patrz co znalazłam

wniosek: nicienie działają,
znalazłam opuchlaki w formie larw i takie, które już zaczęły się przepoczwarczac. wszystkie martwe, niektóre miały widoczne ślady działalności nicieni, były pomarańczowe i brunatne, wyschnięte
to znaczy, że nicienie niszczą i larwy i poczwarki w początkowej fazie