Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani

mira 21:22, 25 kwi 2016

Agania napisał(a)
Jestem jeszcze bardziej pod silnym wpływem jego posiadania, jak zobaczyłam fotki u Bogdzi z wycieczki z Rogowa

Acer griseum, klon strzępiastokory/cynamonowy/ pozwoliłam sobie zapinsować go u mnie i jeszcze ciekawy art. z bloga Moni o nim:
https://ogrodowapasja.wordpress.com/2015/11/20/klon-strzepiastokory-acer-griseum/
wszystko wskazuje na to, że wkrótce zagoszczą dwa egzemplarze w moim ogrodzie

No Ty to szybka jesteś dopiero co dumałaś skąd klona wytrzasnąć a tu już prawie jest - piękna kora a jakie liście
Klony masz śliczne, piękne wiosenne, jaką Ty masz ziemię chyba nie glinę skoro tak pięknie rosną
Justyna 22:39, 25 kwi 2016

Naj!

Takie iryski Variegata kojarzą mi się z wrocławskim ogrodem japońskich, jest ich tam full.
Griseum jest cudny. Występuje też w odmianie Golden Lucky
Ciekawą propozycją ze względu na łuszczącą się korę jest też Stewartia pseudocamellia.
Serdecznie
Piotr_ 23:06, 25 kwi 2016

Witaj
U cb jak zawsze bajecznie lekko i zmysłowo wszystko mi się podoba super lecę się wyspać bo jutro ciężki dzień
makkasia 10:49, 26 kwi 2016

Agania napisał(a)

Trafiłaś w samo sedno...dziękuję i cieszę się, że miło Ci się spaceruje, ja zawsze jako dziecko latałam z noskiem klonowym na nosie

Genie kupowałam w OBI patyk był z jednym pąkiem kwiatowym, urosła, ma 120 wys., trzecia wiosna u mnie kwiaty ma na czubkach każdej gałązki, aż 4, pąki kwiatowe są od razu zauważalne, a gdzie kupowałaś?

Genia w klonowym

tutaj kiedy ja sadziłam
www.ogrodowisko.pl/watek/3772-ogrodowe-radosci-i-rozterki-ogrod-agani?page=280

Genie kupowałam przez internet miało etykietę Zymon - było to drzewko już około 120 cm z 3 witkami u góry , niestety nie miało pąków kwiatowych. W doniczce był sam korzeń bez ziemi. Posadziłam ją do takiej samej mieszanki jaką pokazałaś na stronie 280. Na pewno była zabiedzona bo do połowy lata listki miała w kolorze limonki, które stopniowo zieleniały. Wiele nie urosła właściwie prawie nic ale zapewne musiała mieć czas na zapuszczenie korzeni. Pierwsze zasilanie bardzo delikatne było 2 tygodnie temu magiczną siłą do hortensji. Pokazują się listki - dzwoniłam do Zymona i pytałam o kwitnienie i powiedział, ze ma prawo nie kwitnąć...więc czekam A tymczasem mogę sobie obejrzeć Genialną u Ciebie dziekuję
Kindzia 12:21, 26 kwi 2016

Aż się nieprawdopodobne wydaje, że u Ciebie coś nie rośnie tak jak powinno. Aleksandrinek sporo w Zielonej Górze z Kasią podziwiałyśmy. I wtedy Ciebie wspominałyśmy Agatko
Pszczelarnia 12:46, 26 kwi 2016

Aganiu ależ Ty masz klimatyczny ogród z tymi magnoliami i klonami i innymi kulisami (pagórek, staw, drzewa). Jak dobrze móc to oglądać.

Masz 'Betty' u siebie? Ja zaplanowałam 3 na raz.
Madzenka 06:48, 27 kwi 2016

Agania napisał(a)

a jakże by inaczej Agatko, w końcu mnie znasz, wystarczy mi szepnąć w listopadzie na uszko, gdzie mam klona kupić

Klony piękne są wiosną

Cudo, jak ten klon sie nazywa?
Mala_Mi 23:08, 27 kwi 2016

Piękne artystyczne foty.... ale składam reklamacje .... przyszłam na magnolie i co obrazek to połowa zamazana Masz tak piękne drzewa, klony, magnolie, widoki, a nawet psy.. że aż tyle ozdóbek artystycznych nie potrzeba. U Ciebie piękno się samo broni i nie trzeba aż tyle dodatkowych upiększeń..

Owszem foty są ciekawe i chętnie się je ogląda, jak obrazy... ale .. dorzuć mi czasami taki tradycyjny ladszafcik Plissss

Bratki też są boskie Dziś u sąsiadki te malutkie podziwiałam.. są prześliczne
Bogdzia 06:05, 28 kwi 2016

Sprawdzam czy magnolie nie zmarzły , nic nie piszesz więc pewnie wszystko w porzadku a u mnie Alexandrina całkiem a inne przypalone mrozem. Klony strzępiastokore w Twoim ogrodzie bedą w doborowym towarzystwie.
Kindzia 10:12, 28 kwi 2016

Melduję, że mam niespecjalnie wiarygodną wiadomość z mojego ogrodu, że magnoliowy żółtek tylko liźnięty, pozostałe dwie magnolki dostały, piwonie stoją jak drut (cytuję)...a jak jest???