Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Aneczkowe marzenia

Aneczkowe marzenia

Aneczka 11:01, 13 mar 2014

Wiecie co, tak mnie ostatnio kusi, żeby w tą moją różankę co ma mieć 4m średnicy wsadzić w środek ze trzy Chopiny, a obwódkę z The Fairy. Jak myślicie, dobrze by to wyglądało? Czy te Chopiny ładnie wypełniłyby mi ten środek, czy raczej mają za mało kwiatów i raczej biednie by to wyglądało? Można by tam dosadzić też jakiś niebieskawych kwiatków (dzwonków czy coś), żeby nie było nudno.
elzbieta_g 11:18, 13 mar 2014

ja tam się nie znam, ale mój chopin jest mojego wzrostu nie wiem czy nie będzie za wysoki ale to już ci specjaliści doradzą
Aneczka 21:02, 13 mar 2014

Ja właśnie w środku i tak planuję wysoką różę, tylko wcześniej myślałam o Louise Odier
Bogdzia 21:10, 13 mar 2014

Widac ze liliowcom dobrze u Ciebie, bardzo ładnie wyglądają. Pozdrawiam.
Aneczka 23:13, 13 mar 2014

weronika77 22:39, 17 mar 2014

Aniu pytałaś u mnie o tawułę, to tawuła Wczesna i bardzo ją lubię, nadaje się też na żywopłoty. Myślę, że też są dobre na żywopłoty, weigele. Jedyny minus, że nie są zielone zimą.
Widziałam ( i pokazywałam u siebie) żywopłoty z pęcherznic, berberysów, tawuł (cięte) w Ogrodzie Miniatur w Inwałdzie (wpisz w przeglądarkę, lub wyszukam u siebie zdjęcia).
Pozdrawiam.

w głębi Tawuła Wczesna, biała.
Sonka 09:05, 18 mar 2014

Aneczka jakoś nie opatrznie nie odpowiedziałm Ci na pytanie dot, hortensji, aby sie nie pokładały.
Otóż w każdym krzewie mam w środku mocny patyk, jak wyrastają długie pędy, to do niego je podwiązuję.
W tym roku zaczełam je kształtować, każda grupa oddzielnie- Annabel zostawiłam na jedno oczko, Granfiflory to już spore krzaczory formuję je (pokładają się najbardziej) na wysoki krzew, drobne cienke wycięłam, zostawiłam je na ok 1 m wysokości, Vanilla też mocno skróciłam, ale z zamysłem uformowania krzaka, poziome wyciełam, powiązałam od razu wiosną do kija w środku, Limelicht formuję wyprowadzając je na wysokim pniu, mam trzy krzewy posadzone razem na tle ogromnego cisa i serba,w zasadzie 2 limki i jedną Phantom, udało mi się je spleść, ale to są najmłodze moje hortensje i na efekt trzeba będzoe poczekać.
Sonka 09:16, 18 mar 2014

Na żywopłot nadają się też róże, pomyslałś o tym? Zadzwoń do Rosarium, uzyskasz informację co się nadaje, jakie wymagania, przejrzyj strony, ja taki szpaler chciałam sadzić, ale nie doszło do tego, bo wyjechałam.
AniaDS 23:30, 20 mar 2014

Aneczka napisał(a)
Wiecie co, tak mnie ostatnio kusi, żeby w tą moją różankę co ma mieć 4m średnicy wsadzić w środek ze trzy Chopiny, a obwódkę z The Fairy. Jak myślicie, dobrze by to wyglądało? Czy te Chopiny ładnie wypełniłyby mi ten środek, czy raczej mają za mało kwiatów i raczej biednie by to wyglądało? Można by tam dosadzić też jakiś niebieskawych kwiatków (dzwonków czy coś), żeby nie było nudno.

W środek angielkę np. Winchestera, Crocus Rose czy Munstead Wood, Uetersener Kl., Rhapsody in Blue, Sebastian Kneipp, Artemis. Do tego wysokie szałwie i potem na obwódkę The Fairy.
Ivvvona 21:21, 21 mar 2014

Pozdrawiam w pierwszym dniu wiosny Działasz w ogrodzie?