Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Aneczkowe marzenia

Aneczkowe marzenia

Aneczka 22:36, 07 mar 2014

A tu moje róże posadzone w zeszłym roku, nie znam się, ale chyba nie najlepiej wyglądają. Obciąć te ciemne gałązki? Na jakiej wysokości ciąć? Czy jeśli obetnę za nisko to coś się stanie?

Bogdzia 21:29, 08 mar 2014

Na tych zdjeciach nie widac gdzie tkanka jest zdrowa a gdzie zmarzla ,jak jeszcze troche poczekasz a mozesz bo jest jeszcze czas to bedzie widac gdzie rozwijają sie nowe pączki i wtedy odcinasz to co zmarzlo , kilka oczek nad ziemia jesli chcesz miec duze kwiaty ale późniejsze lub wyzej jesli chcesz wcześniej i wiecej kwiatów ale drobniejszych. Poczekaj jeszcze z cieciem . Na pierwszym zdjęciu po prawej stronie widac odcinek ciemnej kory , tam zmarzło i to jest do odciecia i to co nad tym do wyrzucenia.
malgorzata_s... 17:24, 09 mar 2014

Pooglądałam, poczytałam, spotkanko było i zakupy fajne Macham
Aneczka 17:48, 09 mar 2014

Dziękuję Bogdziu, co ja bym bez ciebie kochana zrobiła
Bogdzia 23:42, 09 mar 2014

Aneczka napisał(a)

Wiele innych osób jest tu chętnych do dawania rad wiec na pewno inni by to zrobili. Pozdrówka.
Bogdzia 23:42, 09 mar 2014

Aneczka napisał(a)

Wiele innych osób jest tu chętnych do dawania rad wiec na pewno inni by to zrobili. Pozdrówka.
Aneczka 10:10, 10 mar 2014

Kasiu wasze patyczki zaczynają puszczać korzonki :

hortensja NN (prawdopodobnie Phantom):

Limelight:

Vanille Freise - jakby coś tam się zaczynało:

Mega Pearl:

Phantom:

Grandiflora na razie nic:

Aneczka 10:30, 10 mar 2014

Jestem w szoku, że tak szybko puściły korzonki, bo limki od SylwiK puściły listki ale korzonków na razie nic, nadal czekam, a dostałam je już dawno, ale nie tracę nadziei :

Aneczka 10:37, 10 mar 2014

Czy któraś z tych hortensji da radę na słonku?

ana_art napisał(a)

moje hortki praktycznie wszystkie są w pełnym słońcu, ale mają wody pod dostatkiem. Rosną tam Limki i Vanilki, mam jeszcze pinki whinki ale sadzone były w tamtym roku więc nie powiem jak sobię radzą
Aneczka 19:49, 10 mar 2014

alinak napisał(a)

już dzisiaj obcięłam wszystkie róże ....są szkoły , przepisy , ale nie dla mnie ..uwielbiam ciachać wszystko jak leci na ok 25-30 cm ...szukam oczka i nad nim z ok. 1,5 cm i po skosie żeby woda nie siedziała w gałązce , bo grzyb złapie ....
te które mam w tyle to trochę wyżej tnę a te z przodu nisko ....zwłaszcza młode to mus dobrze przyciąć bo się rozkrzewią ....

jednak wiem że ty jesteś perfekcjonistka , więc wstawiam skopiowane regułki z forum ...chyba od Madzenki

ZASADY CIĘCIA RÓŻ POWTARZAJĄCYCH KWITNIENIE

- róże okrywowe, rabatowe powtarzające przycinamy nad 5-8 oczkiem licząc od podstawy, w zależności od siły wzrostu krzewu. Im więcej pozostawimy pąków, tym szybciej i obficiej zakwitną krzewy ale kwiaty będą mniejsze. Im mocniej przytniemy, tym kwiaty będą większe ale zakwitną nieco później. Słabe krzewy, o cienkich pędach tniemy zawsze mocniej;

- róże miniaturowe przycinamy nisko na 3-5 oczek od podstawy;

- róże herbatnie, wielkokwiatowe przycinamy nad 2-6 oczkiem od podstawy;

- róże krzaczaste, parkowe przycinamy lekko, skracając do 1/3 długości pędów, utrzymujemy kształt krzewu;

- róże pnące – pędów głównych nie skracamy; pędy boczne przycinamy nad 3-5 oczkiem.

- róże pienne (sztamowe)- przycinamy zwykle krótko na 3-5 oczek, wg metody cięcia danej odmiany.

Róże niepowtarzające kwitnienia (głównie blisko spokrewnione z dzikimi, ramblery) tniemy dopiero po kwitnieniu w czerwcu/lipcu wycinając u podstawy najstarszy pęd i skracając pędy boczne, które przekwitły.