Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać?

Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać?

leon60 22:04, 04 cze 2015

ren133 napisał(a)

A czy można po jakimś czasie (bo po pierwszym pryskaniu jeszcze jest to białe) drugi raz zapodać i po jakim, jeśli tak?

myślę, że po 7-10 dniach można powtórzyć
u mnie po jednokrotnym oprysku znikała jednak po jakimś czasie wraca...
ren133 22:16, 04 cze 2015

Toszka napisał(a)
U mnie w zeszłym roku uratowałam bukszpany kilkukrotnym opryskiem Mocznikiem 0,5%. Azot zabija grzyby. Dodatkowo mocznik był turbodoładowaczem jako nawóz.
W tym roku, kulka, która już była spisana na straty (połowa była łysa) nie ma śladu po chorobie.
Ważne, by na bieżąco czyścić z suchych listków po to by likwidować źródło infekcji, i by dopuszczać powietrze do środka. Od spodu też trzeba rozgarnąć lekko ziemię i oczyścić. Powietrze to wróg nr1 grzyba.

A czy mogę zastosować mocznik na bukszpany posadzone w kwietniu? Kilka z nich ma przesuszone końcówki (od cięcia?) i ma takie brązowawe listki.
ren133 22:17, 04 cze 2015

leon60 napisał(a)

myślę, że po 7-10 dniach można powtórzyć
u mnie po jednokrotnym oprysku znikała jednak po jakimś czasie wraca...

Olu ale co się z tym białym zrobiło? samo odpadło?
leon60 22:23, 04 cze 2015

ren133 napisał(a)

Olu ale co się z tym białym zrobiło? samo odpadło?

pewnie tak skoro znikło
jazzy 22:30, 04 cze 2015

O, a ja jednego cisa wywaliłam, suchy był jak wiór. Trudno, stało się, reszty nie tykam
U mnie z kolei multum miseczników U Ciebie nie ma?
Pozdro

Magda_ 22:34, 04 cze 2015

Hej tam nie łam się powolutku sobie zrobisz nie zapomnij tylko buka podlewać a nic mu nie będzie
A młodym ciesz się ile możesz bo nawet się nie obejrzysz a zacznie przyprowadzać dziewczyny a ty pójdziesz w odstawkę
Malgosik 22:41, 04 cze 2015

Toszka napisał(a)

Ja tak w renomowanej szkółce kupiłam 6 Robust. Efekt - jeden po roku, jak puścił przyrosty to ewidentnie Robustą nie jest...a może to reszta nie Robusty, a ten to on

Robusta to chyba nie powinien tak wystartować.
Niby wolno ma rosnąć.
ren133 22:44, 04 cze 2015

leon60 napisał(a)

pewnie tak skoro znikło

No to u mnie jest tego mniej niż było, ale cały czas jeszcze jest Muszę powtórzyć oprysk
kasia_w 22:58, 04 cze 2015

Kamajla napisał(a)

Dobrze, zostawię na razie nawet te, które wyglądają na całkiem padnięte. Zobaczymy co z nich będzie.

Hej hej Kamila
Widzę że plagi nie odpuszczają także Tobie Wszysy się skarżą. Powiem Ci że Twoje cisy wyglądają lepiej od moich. Pozwolisz,że ku pokrzepieniu skopiuję wypowieź Toszki do siebie- będę sobie czytała w chwilach zwątpienia w cisowe postępy. Coś w tym jest- jeden z moich zeszłorocznych cisowych trupów- podstępnie schowany przez mężą za krzakami, w donicy, chyba ożywa!
Na jednym bukszpanie znalazłam także takie same plamki- już wiem co robić No i przedziorek też podbił listę obecności.

Jak to zrobiłaś, że masz już jeżówki i limki???

Życzę sił i luzu- dzieci rosną, a ogród...jeszcze zdąrzysz

lindsay80 10:41, 05 cze 2015

u mnie po 3 tygodniach od pryskania mospilanem zdobniczka znowu wróciła, a wczoraj odkryłam mszyce na młodych przyrostach RH CW - tym razem mam zamiar wypróbować ten specyfik co ostatnio u Siakowej o nim pisali.
Mam też gnojówkę z pokrzyw więc popróbuję naturalnych metod i zobaczymy czy działają...