Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Szmaragdowy Zakątek

Szmaragdowy Zakątek

Nikita 23:58, 13 sie 2016

News z ostatniej chwili…
Mój „ulubiony” (czytaj: całkowicie dysfunkcyjny ogrodowo) sąsiad zaskoczył mnie dzisiaj popołudniu rozmową…cytuję:…”Dzień dobry sąsiadko, co tam słychać, musiała się Pani chyba troszkę naszarpać z tym winobluszczem, tak mi przykro”…
Myślałam że walne dziada tak, że jego dzieci będą go pamiętały tylko ze zdjęcia!!! A on dalej ... „ tak sobie pomyślałem, że te pozostałe gałęzie to może ja w wolnej chwili sprzątnę, podjadę dostawczym samochodem, zapakuję na raz i wywiozę, bo Pani tym swoim, małym autkiem to do Świat Bożego Narodzenia będzie je uprzątała”…
No nie…troszkę mi ciśnienie podniósł i w lekki rezonans wpadłam, ale ponieważ nie miałam pod ręką siekiery, więc wzięłam głęboki oddech i przypomniałam sobie zasadę, że nie dyskutuje się z idiotą, bo najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem… Z nieskrywaną więc ironią wypaliłam, że w sumie jest mi obojętne czy ma wyrzuty sumienia czy w końcu chce zachować się jak prawdziwy mężczyzna i pomóc kobiecie – może więc posprzątać te pozostawione przed jego domem gnijące już liście i gałęzie, pełne robactwa które zalęgło się przez ostatnie 2 tygodnie.
Po czym wzięłam sekator i przycięłam przyschniętego, rosnącego tuż obok oliwnika i suche gałęzie dorzuciłam do leżącej już sterty gałęzi i liści informując, że w imię dobrosąsiedzkiej współpracy będę mu bardzo wdzięczna jak te gałęzie też wywiezie.

Wiem, że byłam wredna , ale cóż …należało mu się!!!
Nikita 00:03, 14 sie 2016

A teraz coś milszego. Dziś w „szmaragdowym” odwiedziły mnie Kasia (Kasya), Carola (popcorn) i Renia (rozak) z cudną córeczką Basią. Dziewczyny były właśnie na ogrodowiskowej wycieczce po ziemi łódzkiej. W programie była także wizyta w pobliskiej, zaprzyjaźnionej szkółce. Nie wiem jak one zmieściły to wszystko do samochodu…

Szkółking baaardzo udany. Nabyły drogą kupna sosnę, hosty, żurawki, róże, trawy i wiele innego dobra.
Oczywiście mnie też znienacka zaatakowała róża o jakże pięknej nazwie MINERWA. Ja taka znowu różana nie jestem, ale zakochałam się w jej kolorze i cudnym zapachu. Musiałam ją kupić!
Moja urocza KRISTAL od dzisiaj ma koleżankę MINERWĘ.

Kasia przywiozła mi (oprócz nasionek przepysznych pomidorków) trawkę i według jej sugestii posadziłam ją przy cisach ELEGANTISSIMA….faktycznie fajnie tutaj wygląda.

Muszę dopytać co to za trawka, bo prawdę mówiąc nie mam pojęcia...
Monka 11:01, 14 sie 2016

Zazdroszczę spotkanka , zakupy przednie
Kasya 15:14, 14 sie 2016

Magda, bardzo sie ciesze ze sie udalo zrealizowac plan odwiedzin, ze zmienilas swoje plany zebym mogla zobaczyc twoj ogrodek bardzo mi sie podobało dziekuje

a to trawka:
http://www.dobrepole.pl/Festuca%20amethystina_-_kostrzewa%20ametystowa_nlat_1160.html
Bogdzia 21:22, 14 sie 2016

Fajny dzień miałyscie , spotkanie i zakupy, super.
rozark 22:21, 15 sie 2016

Magda dzięki za gościnę psa masz fajnego
Nikita 00:52, 16 sie 2016

Monka – w takim towarzystwie spotkania zawsze są super

Kasya – przecież pisałam ci kiedyś, że moja furtka zawsze jest dla ciebie otwarta, fajnie że przyjechałaś. Nazwę trawki zapisałam żeby nie uciekło.

Bogdzia – na pomysł wycieczki objazdowej po ziemi łódzkiej wpadła Kasya. My przecież 2 lata temu też zrobiłyśmy taką objazdówkę, ale wtedy chyba tylko 4 ogrody „zaliczyłyśmy”.

rozark – nie ma sprawy…zapraszam częściej…i futrzak zawsze w gratisie do pogłaskania
Nikita 00:56, 16 sie 2016

Rano śniadanie u Caroli…mniam pychota, baaardzo kaloryczne ale pyszne

Potem czas na ploty, spacer po ogrodzie w towarzystwie motyli i obowiązkowo "przytuliłam" kilka roślinek

Nikita 00:59, 16 sie 2016

A w „szmaragdowym”….
limki choć jeszcze malutkie to próbują kwieciem dogonić „starsze siostry”

sobotnia MINERWA już w pełnym rozkwicie

mieczyk abisyński zachwyca na razie jednym kwiatem...reszta jeszcze w pąkach

i widoczek z cyklu: „z perspektywy Dakara”
Urszulla 16:36, 16 sie 2016

Zaglądnęłam co słychać a to pyszne to były lody ?