Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus

Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus

michallato 20:10, 03 kwi 2014

Witam wszystkich, niedawno założyłem swój pierwszy ogród, posiałem trawę posadziłem bukszpany ale pojawił się problem 2 z kilkunastu buszkapanów zaczeły przysychać, łysieć od środka. Zauwarzyłem ze na tych dwóch krzewach, konketnie na łodygach a nie na liściach pojawiły się brązowe gródki wielkości około 2/3 mm czy jest to jakaś choroba grzybiczna czy raczej szkodniki, jak z tym walczyć. Z góry dziękuję za odpowiedź.
michallato 18:52, 04 kwi 2014

Witam. Już wiem co gryzie mojego bukszpana, to najprawdopodobniej misecznik śliwkowy, zauważyłem w nocy i te miseczki brązowe też są najbardziej podobne, ale to chyba nie jedyny problem bo listki na tych bukszpanach są do połowy siwo białe tak jak na zdjęciach wyżej jak u użytkownika MYSZA. Ktoś ma jakieś wskazówki jak z tym walczyć. Dziękuję.
Gardenarium 16:48, 06 kwi 2014

W czerwcu opryskaj Mospilanem, a w czasie następnej końcówki zimy w lutym-marcu opryskaj preparatem olejowym Promanal. Teraz na olej jest za późno, a na Mospilan za wcześnie.

Instagram Ogrodowiska
katrina 18:23, 06 kwi 2014

Witam, Prosze o pomoc w zidentyfikowaniu tego co dolega moim bukszpanom?
Zamiast soczystej zieleni są żółte. Wyglądają jakby były zagłodzone ale niektóre liscie posiadają czarne plamki albo białe z ciemną obwódką więc może jednak jakiś szkodnik sie za nie zabrał. Co robić?
Mazan 10:56, 07 kwi 2014

Wiatm

Katrina, a nie jest to plamistość liści bukszpanów?

Pozdrawiam,

Mazan - Walerek
katrina 16:22, 07 kwi 2014

Mazan,
a jak to zwalczać? Ostatnio spryskałam substralem przeciwgrzybiczym, ale pechowo 2 godziny póxniej spadł deszcz.
Mazan 16:46, 07 kwi 2014

Witam

Zwalczanie to usuwanie najbardziej porażonych pędów i opryskiwanie np. sarfunem, topsinem score i in.

Pozdrawiam,

Mazan - Walerek
katrina 00:51, 13 kwi 2014

dzieki Mazan,
kKasiA 17:12, 15 kwi 2014

Witam, moje bukszpany wyglądają jak na zdjęciach, czy oprysk topsinem wystarczy?

Właśnie zwiodło mnie słońce i poleciałam pryskać ale niestety już po 10 min przyszła kolejna ulewa, kiedy mogę zrobić powtórkę?
Te drobne przebarwienia liści widoczne na ostatnim zdjęciu są tylko na 2 egzemplarzach, co to za choroba?
Toszka 17:39, 15 kwi 2014

Dwie strony wcześniej (40) szefowa zamieściła listę objawów