Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja "przyziemna" :) pasja

Moja "przyziemna" :) pasja

beta 10:56, 14 kwi 2014

małpuję sposób sadzenia berebrysów...tez planuję szpaler...i ten sposób z rowkiem wydaje mi sie szybszy od kopania dołka pod każdy

pzodr
Jagodaa 11:01, 14 kwi 2014

Szybszy i do tego jak się sadzi rosliny blisko siebie (u mnie co 30cm), to te dołki oddzielne i tak się raczej połączą, wygodniej rowek zrobić, zasypać, wymieszać zienie, a później to już nawet ręką wygrzebywałam dziurę, bo podłoże miękkie i szybko całą sprawę załatwiłam . Wczesniej tak szdziłam bukszpany, ale te to już co 15cm, więc zupełnie nie dało się dołków dla każdego robić. Dla nich miałam jeden rowek dla podwójnego szpaleru.
beta 11:30, 14 kwi 2014

Jagodaa napisał(a)
Szybszy i do tego jak się sadzi rosliny blisko siebie (u mnie co 30cm), to te dołki oddzielne i tak się raczej połączą, wygodniej rowek zrobić, zasypać, wymieszać zienie, a później to już nawet ręką wygrzebywałam dziurę, bo podłoże miękkie i szybko całą sprawę załatwiłam . Wczesniej tak szdziłam bukszpany, ale te to już co 15cm, więc zupełnie nie dało się dołków dla każdego robić. Dla nich miałam jeden rowek dla podwójnego szpaleru.

no własnie...czemu ja na to wczesniej nie wpadłam

Jagoo napisz czy tą niższą perwoskie to kupowałs gdzies przez neta?...i czy faktycznie się nie pokłada?
Jagodaa 12:00, 14 kwi 2014

Beatko, miałam wątpliwości, czy próbować kolejny raz z perovskią, bo z poprzednią (miała ze 120cm) nie mogłam sobie poradzić, wykładała się na wszystkie możliwe strony. Później czytałam o tej niskiej odmianie, ale też nie byłam przekonana, dopiero gdy zobaczyłam te piękne fiolety na żywo w szkółce, skusiłam się. W necie też są dostępne, ale ja kupiłam u ogrodnika.

Zobacz sama, wygląda tak:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4085-moja-przyziemna-pasja?page=2

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4085-moja-przyziemna-pasja?page=8

nie utrzymuje obiecywanego pionowego pokroju, ale przez to, że jest niższa, ok 60cm, pokładanie tak nie denerwuje. To był jej pierwszy sezon, zobaczę, jak się sprawdzi w tym roku.
Fajnie wygląda ze świerkami i ML (wg mnie ).
beta 12:21, 14 kwi 2014

ooo dzięki Jagódko...tez się zastanawiam jak to z nią będzie...ale zaryzykuję...mam ją w planie z berberysami, czosnkami, seslerią....zobaczymy
Jagodaa 12:24, 14 kwi 2014

Wiem, czytałam .
asica 22:40, 14 kwi 2014

120 cm?! A ja posadziłam ją w nowej niskiej rabacie po bylinówce. Ot znawca!
Jagodaa 22:48, 14 kwi 2014

asica napisał(a)
120 cm?! A ja posadziłam ją w nowej niskiej rabacie po bylinówce. Ot znawca!

Może masz niską odmianę . dal pocieszenia: jak moja się kładła miała jakieś70cm
asica 22:51, 14 kwi 2014

Nie mam pojęcia jaką mam, była przycięta jak kupowałam, nie wiedziałam że są niskie i wysokie. Trudno, jak się nie sprawdzi to wyląduje w bylinówce, albo między trawy
butterfly 23:08, 14 kwi 2014

A ta niska perowskia ma jakąś nazwę, jakbym szukała to wiedziałabym o co pytać