Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja "przyziemna" :) pasja

Moja "przyziemna" :) pasja

Jagodaa 12:43, 29 maj 2014

Marzena2007 napisał(a)

Dzięki temu że niskie nie pokaldają się. Wysokie po deszczu leżą a te niskie są cały czas piękne. Obserwuję, że ta odmiana również po przekwitnieciu dobrze wygląda a po cięciu bezproblemowo po raz drugi kiwtnie. Więc proponuję porównać jak przez cały sezon wygląda wysoka i przestaniecie narzekać ja mam szalwie przed przetacznikami, ktore maja brzydkie "nogi" w trakcie sezonu

Tak, dlatego właśnie wybrałam tę odmianę . Na dobrą sprawę w miejscu, w którym rośnie, nie jest mi specjalnie potrzebna wysoka roślina.
Przetaczniki lubię, tylko nie mogłam ostatnio trafić na odmianę, którą miałam i która się zupełnie nie pokładała (rosła do max 40cm wysokości). Miała gładkie listki bez meszku, który mają liście tego bardzo wysokiego przetacznika (jak on mnie denerwował, bardziej niż łyse placki w środku kępy omszonej szałwii).
leon60 12:44, 29 maj 2014

Jagodaa napisał(a)

Oglądałam... a łazi po nich coś? Może te igły po prostu zrzuca sezonowo? U mnie też igły czasem żółkną i spadają, od braku światła chyba... Oby nie czegoś innego. Jeszcze popatrzę, ale ja się Ola jeszcze nie za bardzo znam na chorobach i szkodnikach .

Dokładnych oględzin na razie nie zrobię bo leje, jak przestanie zrobię lepsze zdjęcia.
Ja też kiepska w te klocki bo rzadko mi coś choruje
Jagodaa 12:44, 29 maj 2014

agam napisał(a)
Jagoda bosko jest, naprawdę. Muszę się cofnąć i jeszcze raz foty pooglądać.

Cofaj, cofaj, tylko w lusterka dobrze patrz!
Jagodaa 12:48, 29 maj 2014

Magda70 napisał(a)

Gracki dogonią...
a to niżej to sosna varelka?

Tak, to varella, mam ich tam 5szt. Do serbów po prawej chyba fajnie, ale obok, po lewej, już zaczyna się lawenda z horti i zastanawiałam się czy nie przesadzić ich, bo dziwny "przeskok tematyczny" się robi, tylko nie mam gdzie...
Jagodaa 12:50, 29 maj 2014

vagnieszka napisał(a)
bo tak jest Jagoda... ja jak jeżdziłam bezszkodowo, to 10 lat, czy nawet dłużej.. ale jak się zaczęło, to końca nie było widać. Na pocieszenie Ci powiem, że to był okres, kiedy się spodziewałam, że mi w drewnianym kościele cegła na łeb spadnie, a nieszczęścia zwykle chodzą tylko parami Więc u Ciebie para już była i koniec powinien nastąpić

aaaaa.... jak teraz sobie pomyślę, to mam wrażenie, że to jakiś dziwny, zły sen był, a nie realna sytuacja...

Mam nadzieję, że Twoja dobra prognoza się sprawdzi!
Jagodaa 12:55, 29 maj 2014

leon60 napisał(a)

Dokładnych oględzin na razie nie zrobię bo leje, jak przestanie zrobię lepsze zdjęcia.
Ja też kiepska w te klocki bo rzadko mi coś choruje

Mam tak samo, ogrodem w sumie zajmuję się już kupę lat, ale szkodniki mnie omijały, aż do teraz .

Wstaw fory w wątku o serbach .
Jagodaa 17:18, 29 maj 2014

Z oprysków nici... leje cały dzień i nie zanosi się na poprawę pogody... Do tego 9st!

Wczoraj zrobiłam fotki moim świerkowym przyrostom, bo nie mogę się przestać zastanawiać, czy Wy też tak macie, że co świerk (no prawie...) to przyrosty w innym stadium rozwoju. Wieczorem wstawię.
Pawlus 19:30, 29 maj 2014

Jagodaa napisał(a)
Z oprysków nici... leje cały dzień i nie zanosi się na poprawę pogody... Do tego 9st!

Wczoraj zrobiłam fotki moim świerkowym przyrostom, bo nie mogę się przestać zastanawiać, czy Wy też tak macie, że co świerk (no prawie...) to przyrosty w innym stadium rozwoju. Wieczorem wstawię.

Mam podobnie. Każdy inaczej. I co najdziwniejsze - najpóźniej wypuścił najstarszy, ok. 7 letni. W ogóle serby to późno startujące świerki.
Jagodaa 21:57, 29 maj 2014

Dobra wiadomość, bo już się zastanawiałam, czy niektóre moje świerki to na pewno serby...

Takie te moje serby.... jedne grube, "mięsiste", inne rachityczne...

(ostatnie zdjęcie zupełnie nie wyszło...)
Jagodaa 21:59, 29 maj 2014

Jedne uginają się pod ciężarem przyrostów, inne jeszcze ich wcale nie mają...

Czy to naprawdę możliwe, że to ta sama odmiana? Wszystkie z tego samego źródła .