Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielono mi!

Zielono mi!

Milka 10:51, 10 lut 2012

bogumila_bienko napisał(a)

Dzięki. Wiecie coś o rozwarach??? Mam trzy stówy do wydania na zakup roślin w internetowym sklepie[ wygrana] i wybieram, wybieram, skreślam i na rozwarach stanęłam.

Nie mam doświadczenia ,ale wysiałam swoje nasionka i zaczyna po tygodniu wschodzić. Nie wiem co z niego będzie,ale nic straconego - tylko nowa przygoda.

Farciara gratuluję wygranej
Milka 10:58, 10 lut 2012

grama napisał(a)

Grażynko ja do ciebie znowu z moim oleandrem (jak kolejna wizyta u lekarza) Troszkę się wyciągnął zimą. Mam go przycinać? Teraz? Sadzonki ukorzenić? Czy czekać do wiosny? Pozdrawiam

Znalazłam! Tak przytnij ostro te wybujałe. Uformuj ładnie, ukorzeń scięte. Bedzie piękny, choć pędy przycięta nie zakwitna w tym roku.

Mam pytanie w jaki sposób ukorzeniacie, te odcięte kawałki?
anetawi 14:41, 10 lut 2012

irena_milek napisał(a)

Grażynko ja do ciebie znowu z moim oleandrem (jak kolejna wizyta u lekarza) Troszkę się wyciągnął zimą. Mam go przycinać? Teraz? Sadzonki ukorzenić? Czy czekać do wiosny? Pozdrawiam

Znalazłam! Tak przytnij ostro te wybujałe. Uformuj ładnie, ukorzeń scięte. Bedzie piękny, choć pędy przycięta nie zakwitna w tym roku.

Mam pytanie w jaki sposób ukorzeniacie, te odcięte kawałki?

Dzięki za odpowiedź. A ja też zapytam, czy ukorzeniasz je w wodzie, czy w piasku? Stosujesz ukorzeniacz?
grama 18:47, 10 lut 2012

Odpowiadam w sprawie oleandra.
Ściąć wierzchołek z trzema parami liści. Ostatnią od dołu oberwać, przyciąć pod usuniętymi, bo stąd wypuści korzonki. W/g przepisu zanurzyć w ukorzeniaczu do półzdrewniałych i do podłoża złozonego z ziemi ogrodniczej uniwersalnej z piaskiem, tak na oko 3 cz. ziemi, 1 cz. piasku. Nie przelewać, nie zasuszać.
Nie wiem, czy to zgodne z mądrościami książkowymi, ale mnie się udaje zawsze.
Poza tym, jeśli po zimie oleander jest w stanie agonalnym, to drastycznie go przyciąć i czekać. Odbija cudnie, no chyba, że nie żyje, co sprawdzamy zdrapując skórkę paznokciem; zielone pod skórką- żyje, suche- martwe. To ważne, bo czasem roślina niby martwa od góry,a żywa dołem.
Ufff.
Joku 21:15, 10 lut 2012

Obserwowałam rozwar w ogródku mojej sąsiadki. Zgadzam się z Gabrysią że startuje późno, kwitnąć zaczyna późnym latem. Jest dość wysoką rośliną (około 50 cm?), z dołu nieco łysawy. Dobrze byłoby go czymś podsadzić lub posadzić w głębi rabaty. Kwitnie długo, ten u sąsiadki miał intensywne niebieskie kwiaty. Rósł w dość nasłonecznionym miejscu. Sąsiadka od czasu do czasu go podlewała w czasie suszy.
anetawi 21:45, 10 lut 2012

Ale się rozpisałaś Serdeczne dzięki
EPODLAS 22:09, 10 lut 2012

Oleander kojarzy mi się z moją babcią. Kochała oleandry. Do dziś pamiętam spore drzewka w dużych donicach. Ja niestety mam za małe mieszkanie. Mam tylko maluchy.
Matka 22:13, 10 lut 2012

Gramo, spodobały mi się oleandry kiedy buszowałam po Teletubisiowiechciałabym miec choc malusi u siebie, ale jako, że on nie wskazany przy dzieciokach to...znając moich 'poznawaczy świata' bałabym się, że zjedzą...a pomysły mają...więc nie mam ja oleandra
Nie wiedziałam, że ściąć tyż go można i odbija ładnie
Sebek 22:47, 10 lut 2012

Joku napisał(a)
Obserwowałam rozwar w ogródku mojej sąsiadki. Zgadzam się z Gabrysią że startuje późno, kwitnąć zaczyna późnym latem. Jest dość wysoką rośliną (około 50 cm?), z dołu nieco łysawy. Dobrze byłoby go czymś podsadzić lub posadzić w głębi rabaty. Kwitnie długo, ten u sąsiadki miał intensywne niebieskie kwiaty. Rósł w dość nasłonecznionym miejscu. Sąsiadka od czasu do czasu go podlewała w czasie suszy.

A u mnie jest niziutki - może miał kilkanaście cm w drugim roku po posadzeniu. A co do późnego wychodzenia to racja - myślałem, że mi przemarzł, bo wszystko już wyszło, a on został
Mala_Mi 18:36, 11 lut 2012

Chciałam pochwalić ogrom pracy włożony w ten piekny ogród Podziwiam i pozdrawiam.