Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród dla moich synków

Ogród dla moich synków

sylwia_slomc... 22:44, 26 cze 2016

Ja też nie obcinam hostom kwiatów bo je lubię, a one i tak się rozrastają Fajnie nasadzone rośliny i piękna rabata powstaje, a fotami się nie przejmuj, moje nie lepsze
MirellaB 22:45, 26 cze 2016

Widać Twoją miłość do host
Masz sporo ich odmian
Warzywka na bogato
Co Ty chcesz od zdjęć - są ok
Zana 22:45, 26 cze 2016

Marga napisał(a)
Hosta American Halo

Tak sobie przymierzam z przejściem. Porządki po nawałnicy jeszcze nie skończone jak widać

American Halo to przepiękne hosty. Też bym chciała mieć. W jakiej odległości je od siebie posadziłaś, bo one bardzo duże rosną.

Przejście zaułkowe bardzo mi się podoba. Te żółte hosty super tam rozjaśniają. Jaka to odmiana?
AnnaCh 22:45, 26 cze 2016

No to powiem Ci, że bardzo się cieszę Szczególnie, że stipa taka urodziwa
A te bergenie żyją?
Zana 22:54, 26 cze 2016

Marga napisał(a)
Hosta Wide Brim. Mało, będę dosadzać jeszcze

Rodek po zabiegach pielęgnacyjnych ładnie odżył

Nowe nasadzenia na nowej rabacie

Wide Brim też spora rośnie, moje mają ok. 1 metr średnicy. Jak chcesz, to następnym razem zmierzę i Ci powiem dokładnie. Co prawda swoje lata mają, ale to odmiana która szybko rośnie.
Rodek po regeneracji - pacjent wygląda na zadowolonego
I pytanie jakie to turzyce? Hakone też widziałam, bardzo ładne. Miałam kupować zieloną, ale może się na tę odmianę skuszę.
Marga 23:02, 26 cze 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ja też nie obcinam hostom kwiatów bo je lubię, a one i tak się rozrastają Fajnie nasadzone rośliny i piękna rabata powstaje, a fotami się nie przejmuj, moje nie lepsze

Dzięki Sylwuś Fajnie, że się roślinki podobają.
To może i ja zostawię kwiaty w spokoju. Już myślałam żeby je do wazonu ścinać, ale one takie kruche, więc jak je przewozić żeby się nie połamały
Marga 23:10, 26 cze 2016

MirellaB napisał(a)
Widać Twoją miłość do host
Masz sporo ich odmian
Warzywka na bogato
Co Ty chcesz od zdjęć - są ok

Wzięło mnie nieźle z tymi hostami, ale to przez forum...taka miłość od pierwszego wejrzenia.
Warzywa zaczęły mi "dusić" rośliny ozdobne. A nad dyniowatymi to przestałam już panować. Ale to był taki trochę eksperyment...to mój pierwszy rok i chciałam zobaczyć czy coś z tego w ogóle będzie. Rzodkiewką i sałatą nie możemy się wprost najeść taka jest dobra I wszystko samo rośnie bez żadnych nawozów.
amelia_b 23:21, 26 cze 2016

Że mnie żaden specjalista, to jak cie nauczę,ale chętnie cię odwiedzę ja bym pomidory trochę poderwała. My już sałaty i rzodkiewki mamy powoli dosyć, lada dzień będzie cukinia a i wczoraj już ziemniaki swoje podbierałam
Marga 23:24, 26 cze 2016

Zana napisał(a)

American Halo to przepiękne hosty. Też bym chciała mieć. W jakiej odległości je od siebie posadziłaś, bo one bardzo duże rosną.

Przejście zaułkowe bardzo mi się podoba. Te żółte hosty super tam rozjaśniają. Jaka to odmiana?
Wide Brim też spora rośnie, moje mają ok. 1 metr średnicy. Jak chcesz, to następnym razem zmierzę i Ci powiem dokładnie. Co prawda swoje lata mają, ale to odmiana która szybko rośnie.
Rodek po regeneracji - pacjent wygląda na zadowolonego
I pytanie jakie to turzyce? Hakone też widziałam, bardzo ładne. Miałam kupować zieloną, ale może się na tę odmianę skuszę.

Dziękuję Aniu American Halo sadziłam chyba tak co 60, musiałabym sprawdzić, ale najwyżej je poprzesuwam.
Żółta to Stained Glass i też będzie spora.
Weź nie żartuj, że Wide Brim taka wielka rośnie?!! Chociaż to pewnie zależy też od warunków. Moje mają trochę sucho, rzadko je podlewam Słyszałam, że ta odmiana szybko rośnie, ale to w sumie dobrze, bo miejsca mam dość na nowe sadzonki.
Turzyce to carex muskingumensis (palmowa) odmiany Aureovariegata. Jeszcze będę dokupować bo za mało zamówiłam.
Zana 23:31, 26 cze 2016

American Halo rozsadź co metr - za trzy lata mi podziękujesz za tę radę. Moje Wide Brim rosły w fatalnych warunkach, prawie w pełnym słońcu, na bardzo suchym stanowisku, przy sośnie, modrzewiu i brzozie, czyli przy największych pijakach. Świetnie dawały sobie radę. Jedną z nich przesadziłam jesienią, druga dalej tkwi tuż przy brzozie. Ta przesadzona ma teraz zdecydowanie więcej cienia i liście dużo ładniejsze od tej przy brzozie. Jesienią też będę ją przesadzać. Obie są ogromne.