Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

malgorzata_s... 11:44, 01 sie 2014

Alejka wrzosowa powalającaRóże śliczne moje na pniu plamistości dostały mimo pryskania i łyse stoją A ta czerwona trawka Gosiu to co?? Zimuje??
Pozdrówka
bdan 11:45, 01 sie 2014

Gocha napisał(a)

Danusiu jak chcesz to zobacz moich synów na stronie 70- tam wstawiłam zdjęcia z koncertów( właściwie miałam je usunąć ale zapomniałam ) A na stronie 86,87 są zdjęcia ze spotkania ogrodowiskowego u mnie. Jak chcesz to sobie poprzegladaj. Moi chłopcy nigdy nie byli piłkowi tzn nie lubili grać w nogę- nie ciągnęło ich. A co do dziewczyn to wszystko w swoim czasie mam nadzieję. Pozdrawiam

nie usuwaj, pooglądam - ale teraz nie mogę
Gocha 11:48, 01 sie 2014

Wczoraj przed ulewą zdążyliśmy z pierwszym koszeniem nowej trawki- zdjęcie jeszcze nie skoszonej

Nowo posadzone trawki przed hortensjami i gdzieniegdzie krwawnik czerwony niższy. A pomiędzy matą a hortensjami są już posadzone świeżo zakupione miscanty i werbena ale zdjecia nie zrobione- bo wczoraj przed ulewą były sadzone
Jag_58 11:53, 01 sie 2014

Gosiu piekne wrzosowisko u nas brak deszczu więc z tęsknotą patrzę na deszczyk u Ciebie ,pozdrawiam weekendowo
Gocha 12:03, 01 sie 2014

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Alejka wrzosowa powalającaRóże śliczne moje na pniu plamistości dostały mimo pryskania i łyse stoją A ta czerwona trawka Gosiu to co?? Zimuje??
Pozdrówka

Pennisetum glaucum Jester - tak mi sie wydaje- ze zdjęcia bardzo podobne

OPIS PRODUKTU:
Niezwykle atrakcyjny przedstawiciel trawy ozdobnej o wyjątkowym ciemnoburgundowym zabarwieniu .
Jesienny magik tak brzmi w dowolnym tłumaczeniu synonim tej trawy , dorasta do wysokości ok 1 metra , swoim wyglądem przypomina małe krzaczki kukurydzy .
Wymaga gleby przepuszczalnej o odczynie obojętnym do zasadowego z dobrym drenażem . Lepiej rośnie i ładniej się wybarwia w pełnym słońcu .
Liście szerokie , początkowo zielone w połowie lata przebarwiające się w różne odcienie czerwieni aż po ciemno bordowy .
Kwiaty w kolorze liści o długości ok. 15 cm , pojawiają się najczęściej w połowie lata.

Doskonale nadają się do suchych bukietów.
Roślina generalnie nie zimująca w gruncie ale prostym i skutecznym sposobem zapewnienia sobie ciągłości tej trawy w naszym ogrodzie jest rozsianie na jesień , licznie wytworzonych nasion wokół rośliny matecznej , nasiona są jadalne i są smakołykiem dla wielu gatunków ptaków.

Małgosiu spróbuję może się nasieje , bo mi się ona strasznie podoba nawet jako nie zimująca ( gdyby się tylko wysiewała to będzie ok ) Pozdrawiam
Gocha 12:07, 01 sie 2014

Jag_58 napisał(a)
Gosiu piekne wrzosowisko u nas brak deszczu więc z tęsknotą patrzę na deszczyk u Ciebie ,pozdrawiam weekendowo

Myśmy się w końcu doczekali deszczu i to takiego bardzo dużego - super. Ale wczorajszy dzień był okropny- powietrze stało i był ukrop. Po takim dniu musiało coś spaść. Buziaki
malgorzata_s... 12:09, 01 sie 2014

Gosiu dzięki za profesjonalny opis To właśnie najgorsze że te ładne czerwone trawki to nie zimują Jak się nasieją to super
Gocha 12:18, 01 sie 2014

Zawilce niedawno zakupione ale jeszcze nie posadzone bo oczywiście nie wiem gdzie.

Mój ukochany Cosmos

Gocha 12:26, 01 sie 2014

Hortensjowo

Gocha 12:33, 01 sie 2014

Takie sobie różne