Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Gocha 23:47, 25 paź 2016

katel napisał(a)

Doskonały pomysł! Tylko jak my się razem wybierzemy gdzieś, gdzie rośliny można kupić i to w dużych ilościach - to aż się boję jak to się może skończyć
Ta ścieżka pomiędzy wzniesieniami to tak ma przebiegać, bo nie wiem czy dobrze zrozumiałam?

Ogród jesienny cudowny - uwielbiam kontrasty a u Was zawsze ich nie brakuje

Kasiu z tą ścieżką to prawie tak tzn. kierunek się zgadza tylko nie taka długa. Myślałam o tym żeby tę górę spłaszczyć rozciągnąć i żeby nie była taką dużą kupą i żeby nie trzeba było latać naokoło to myślałam o przepołowieniu tego czegoś . I żeby scieżka szła właśnie w tym kierunku tak żeby ona była widoczna po wejściu przez bramę. Ale ta cała górka ma być rozciągnięta w kierunku prostopadłym do tej ścieżki czyli od werandy w stronę rogu działki- przyszłej części trawiastej-preriowej. W związku z tym że ta cała część narożna nawet może jeszcze powiększona ma być trawiasta w połączeniu z jakimiś innymi roślinami to może ta górka byłaby obsadzona trawami ale nie wysokimi plus jakieś pojedyncze wyniosłe solitery. To tak żeby zespolić te części ogrodu żeby jedna przechodziła w drugą. Nie wiem czy udało mi się wytłumaczyć o co mi chodzi , narysować tego niestety nie umiem.

Kasiu nie pamiętam czy Ty chciałaś może nasiona rozplenicy jakiejś - czy o Moudry coś mówiłaś. Bo to trzeba by chyba teraz zbierać

A na zakupy możemy się wybrać i postanowimy ćwiczyć silną wolę- będziemy bić po łapach sięgających po kolejne donice z roślinami
Gocha 23:51, 25 paź 2016

Kacha123 napisał(a)
Gosiu, tak dawno u Ciebie nie byłam, że nawet nie będę udawać, że jestem na bieżąco. Jesień masz piękną i chyba czas myśleć nad zmianą nazwy wątku na "po kapitalnym remoncie"

Kasiu nie szkodzi że rzadko zagladasz przecież nikt z nas nie ma tyle czasu żeby poprzeglądać wszystkie interesujące nas wątki. Jak czasami wpadniesz do mnie to będę
się cieszyła.
Ja mam tylko niewielką część ogrodu dopiero przerobioną , sporo jeszcze przede mną pracy. Także zdecydowanie nie powinnam zmieniać nazwy wątku
Gocha 00:09, 26 paź 2016

AgataP napisał(a)

Gosia musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy takie wzniesienie będzie Ci odpowiadać czy nie będzie zasłaniać widoku np. z okna itp Bo jeśli miało by Cię drażnić to ja bym rozwaliła. Nie trzeba od razu, ale stopniowo. Nikt Cię nie goni. Rozwozić na rabaty, wymieszać z kompostem i dodawać. Może kilka taczek do warzywnika, może na przedpłocie...

A jeśli nie będzie Cię drażnić, to uczyń z tego atut, masz całą zimę na zastanowienie się. Jak będziesz chciała to można poszukać jakiś inspiracji... może coś Cię natchnie Może jakieś łany trawiaste ?....
buziaki... u mnie znowu pada... do d... ta pogoda

Agatko sama nie wiem co mam zrobić z tą stertą i muszę coś przez zimę wymyślić. Z okien tarasowych to widok mam na troszkę inną część. Wydaje mi się że podobało by mi się gdyby tu na tej leciutkiej górce była część niska trawiasta przechodząca w część preriową z wyższymi miscantami. Gdzieś jeszcze muszę ulokować klony których mi się zawsze zachciewa jesienia jak sie tak pięknie przebarwiają. Tylko z drugiej strony boje się że jak tak dużo zrobię nowych rabat to ich nie będę miała siły obrobić- a sił niestety z każdym rokiem raczej ubywa.

Jakbym chciała tę ziemię przerzucać to musiałabym przykryć ją chyba matą bo ona bardzo szybko zarasta chwaściorami.
U nas dziasiaj też troszke kropiło i niestety nie chciało mi się sadzić tulipanów. Ale podobno ma być dosyć ciepło więc mam nadzieje że zdążę.
Ewa777 17:39, 26 paź 2016

Fajne macie te ogrody do zwiedzania
Gosiu, pięknie miałaś w ogrodzie ze słońcem, od razu widać ładnie kolory
Jak rozparcelujesz tę górkę, to będziesz miała super miejsce na nowe rabatki
yolka 17:54, 26 paź 2016

Górkę zostaw, takie nierówności dodają uroku, ale znowu się nakombinujesz
KasiaWB 21:26, 26 paź 2016

nie jestem na bieżąco - oczywiście )) ogród wygląda świetnie, ja na mój nie specjalnie lubię teraz patrzyć ) a jak już patrzę to zastanawiam się co przesadzić ))
nasiona rozplenicy chętnie przyjmę )
Moje zdanie nt. wzniesienia znasz )
Ściskam serdecznie i trzymajmy się ciepło - byle do wiosny )
Buziaki!
bozga 21:36, 26 paź 2016

Zostaw górkę, to dodaje uroku ogrodowi, ja nawet chciałam coś u siebie usypać a z mniej widocznej strony wykopać piwniczkę
katel 21:49, 26 paź 2016

Gocha napisał(a)

Kasiu z tą ścieżką to prawie tak tzn. kierunek się zgadza tylko nie taka długa. Myślałam o tym żeby tę górę spłaszczyć rozciągnąć i żeby nie była taką dużą kupą i żeby nie trzeba było latać naokoło to myślałam o przepołowieniu tego czegoś . I żeby scieżka szła właśnie w tym kierunku tak żeby ona była widoczna po wejściu przez bramę. Ale ta cała górka ma być rozciągnięta w kierunku prostopadłym do tej ścieżki czyli od werandy w stronę rogu działki- przyszłej części trawiastej-preriowej. W związku z tym że ta cała część narożna nawet może jeszcze powiększona ma być trawiasta w połączeniu z jakimiś innymi roślinami to może ta górka byłaby obsadzona trawami ale nie wysokimi plus jakieś pojedyncze wyniosłe solitery. To tak żeby zespolić te części ogrodu żeby jedna przechodziła w drugą. Nie wiem czy udało mi się wytłumaczyć o co mi chodzi , narysować tego niestety nie umiem.

Kasiu nie pamiętam czy Ty chciałaś może nasiona rozplenicy jakiejś - czy o Moudry coś mówiłaś. Bo to trzeba by chyba teraz zbierać

A na zakupy możemy się wybrać i postanowimy ćwiczyć silną wolę- będziemy bić po łapach sięgających po kolejne donice z roślinami

Nie wiem czy dobrze rozumiem jak to dokładnie planujesz ale wydaje mi się że może być ciekawie. Ta ścieżka to mogła by się jeszcze lekko wić a nie iść tak prosto. Na tym rysunku to o kierunek mi chodziło. Wysłałam Ci na prywatnego maila zdjęcia - zerknij . Tak jeszcze myślę, że może uda Ci się zdjęcie z okna domu cyknąć na tą stronę, żeby dało się tą ścieżkę wyrysować.
Co do rozplenicy to już sobie ją kupiłam - wcześniej szukałam i dostać nie mogłam aż przez przypadek mi w ręce wpadła tak więc nie musisz dla mnie zbierać .
Gosiu na zakupach jak się tak po łapach bić będziemy to nam popuchną a samochód i tak pewnie pełny będzie ale nic to - i tak pojedziemy!
Gocha 10:15, 27 paź 2016

Ewa777 napisał(a)
Fajne macie te ogrody do zwiedzania
Gosiu, pięknie miałaś w ogrodzie ze słońcem, od razu widać ładnie kolory
Jak rozparcelujesz tę górkę, to będziesz miała super miejsce na nowe rabatki

Ewo to słońce było tylko około 3 godzin ale całe szczęście że w niedzielę a nie w dzień powszedni bo przynajmniej byłam w domu i mogłam zrobić sesję zdjęciową
A ta górka to problem już od dłuższego czasu. Już teraz to mi strasznie przeszkadza i przyszedł na nią czas. A możesz mi powiedzieć co Ty byś zrobiła- czy robić tam jakieś nowe miejsca pod rośliny czyli takie lekkie wzniesienie czy jednak zlikwidować i posiać trawę czyli stworzyć taki duży plac trawnika. Wprawdzie taki pusty plac już nie jest potrzebny do kopania piłki bo chłopaki już wyrośli- zresztą i tak bym się bała że zniszczą nasadzenia wokoło. Ale czy z tymi rabatami nie będzie tak za bardzo za przeproszeniem nasrane ? Buziaki
Gocha 10:17, 27 paź 2016

yolka napisał(a)
Górkę zostaw, takie nierówności dodają uroku, ale znowu się nakombinujesz

No właśnie Jolu trochę się boję że dodam sobie znowu roboty przy pielęgnacji kolejnych rabat ale jakoś mnie kusi żeby tak jednak coś zrobić