Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Gocha 10:45, 06 wrz 2017

mirkaka napisał(a)
Jak Ty to robisz że jeszcze o tej porze kwitnie tak obficie lawenda? Moja po przycięciu powoli odrasta ale kwitnie dopiero za rok.
No i zawilce, podobno zawilce roznoszą czarną plamistość więc przy różach są niewskazane, a u Ciebie piękne kępy, a róże zdrowe?

Mirka lawenda kwitnie mi przez cały czas tylko pierwsze kwitnienie było obfitsze. Ale ja nie miałam czasu ani siły jej przycinać i ona wypuszcza cały czas te nowe kwiatostany a stare nie są wycinane i faktycznie wygląda cały czas ładnie. Pewnie zetnę ją dopiero wiosną. Co do zawilców to nie wiedziałam że roznoszą plamistość. Faktycznie coś mają plamy na liściach ale ja te liście starałam się wyrywać bo brzydkie. i nawet nie wiedziałam żeby ich koło róż nie sadzić. Ja się za bardzo nie zajmuję ogrodem tzn. wykonuję jak zdążę najważniejsze prace i to też nie zawsze i wychodzę z założenia że ogród ma sobie sam poradzić i zdytnio się nim nie przejmuję . A to fajnie że on się na mnie za to nie gniewa tylko odwdzięcza się ładnym kwitnieniem . Cieszę się z tego .
Gocha 10:54, 06 wrz 2017

AgataP napisał(a)
Gośka - ogród zapiera dech Pięknie kolorowo, zazdroszczę Kasi i reszcie że widziała go na żywo.
Górka - a jednak kto się za to zabrał? chyba kamień z serca Ci spadł, że kwestia się w końcu rozwiązała... tyle kombinacji robiłaś z nią
Wakacyjne wojaże super - u mnie dzieciarnia mniejsza, ale tez nie są zainteresowani tym co ja

Agatko nie ma co zazdrościć tylko przyjeżdżać. Ja do łodzi pojechałam na spotkanie do Bogdzi w jeden dzień w tą i z powrotem albo niedaleko nas - około 500 m. jest super pensjonat. Przyjedźcie w kilka osób - grupą łódzką. Pozwiedzamy jeszcze kilka innych ogrodów- co Ty na to ?
Do górki wynajeliśmy 2 facetów i robili przez kilka dni tylko tak nie w kupie, tylko co jakiś czas, przeważnie w soboty. Tylko że ta ziemia jest przewieziona na drugą część ogrodu za siatkę i tam rozplantowana. I powinna być zasiana trawa ale przed wyjazdem nad morze nie chcieliśmy siać bo nie miałby kto podlewać. Jak przyjechaliśmy to walczyliśmy z ogromną ilością kretowisk- bo po co siać jak krety to zryję. Krety są nadal tylko na razie pojedyncze kopce. Więc trzeba by było posiać to terz od kilku dni pada a tam glina. I niestety chwasty zaczynają rosną . Może coś się uda zdziałać w weekend- mam taką nadzieję. Ale bez tej góry faktycznie mi dużo lepiej- ciążyła mi ona strasznie. Buziaki Agatko
yolka 12:27, 06 wrz 2017

Miłe spotkanie Cię nie omijają, górki już nie ma i zanosi się na kolejną piękną rabatę, będę zaglądać czekając na efekt
Gocha 14:00, 06 wrz 2017

yolka napisał(a)
Miłe spotkanie Cię nie omijają, górki już nie ma i zanosi się na kolejną piękną rabatę, będę zaglądać czekając na efekt

Jolu myślałam że posadzenie roślin na tej rabacie po górce sprawniej przebiegnie. A tam tylko kilka roślin i to w dodatku do przesadzenia. Troszkę szukam natchnienia a trochę brak czasu i ostatnio ciągły deszcz. Ale mam dużo roślin w doniczkach czekających na swoją kolej i trzeba je zagospodarować. Może uda się w ten weekend. A spotkania to super sprawa ale trzeba brać sprawy w swoje ręce i albo samej organizować i nie bać się zapraszać albo też pojechać do innych ogrodów, których właścicielki zapraszają- trochę kilometrów do zrobienia i czasu ale naprawdę warto.Wszystko albo prawie wszystko zależy od nas samych Pozdrawiam gorąco
katel 22:38, 06 wrz 2017

Gosiu ale mieliście fantasytczne zwiedzanie wakacyjne. Wasz ogród przepękny, oglądam i oglądam i napatrzeć się nie mogę . Psinka prześliczna
Kasik 14:33, 08 wrz 2017

Małgosia- potrzebuję zdjęcia jak kwitną czosnki głowkowate. Kupiłam je wczoraj i nie wiem czy posadzic je w trawkach czy przy ścieżce.

Możesz mi pokazać Twoje - bo pamiętam , że miałaś piękne.
No i czy się rozrastają, żebym wiedziała jak sadzić.
anabuko1 16:14, 08 wrz 2017

Gocha napisał(a)

Aniu bardzo ale to bardzo dziękuję za tak miłe słowa. Cieszę się że Ci się podoba w moim ogrodzie i zapraszam ( kiedy tylko będziecie w Lublinie to moje drzwi otwarte ) Ta żółta jeżówka- płatki jaśnieją w miarę dojrzewania kwiatu - to Meteor Yellow. Rozchodnik ten jest rzeczywiście cudowny - chyba najładniejszy ze wszystkich moich i jest taki zwarty - to rozchodnik Mr. Goodbud. Pozdrawiam gorąco

Nie na za co.
Gosiu bardzo dziękuję za te otwarte drzwi. Na pewno kiedyś skorzystam.
Dziękuję za nazwy rozchodnikow . Już zapisalam sobie.
Fajnie że
Dobrze że ci jezowki pięknie rosną. U mnie różnie.

Prewoskia cudna. Ciekawa jestem jak moja przezimuje i jak będzie rosła.
Doszło co coś? ??
Pozdrawiam serdecznie
Kindzia 11:03, 11 wrz 2017

Masz rację Małgosiu, jak już mnie rozpierducha czeka, to przynajmniej chcę efekt satysfakcjonujący uzyskać
marba 23:18, 16 wrz 2017

Gocha napisał(a)
[img size=318x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/150/1508830/

Te rozchodniki wprost urzekające!

Kindzia 14:01, 17 wrz 2017

A lanie chcesz? Co się zdjęciowo obijasz???
Działasz coś z tym miejscem po górce, czy wiosną dopiero?

I nie myśl o mnie tak intensywnie przy lodach, codziennie czkawkę mam Ale macie lody...mmmmmmmmmmmmm...

Buziaczki