Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w skali mikro cz.II

Ogród w skali mikro cz.II

AgnieszkaW 17:28, 09 lip 2014

Eluś, na pierwszy ogień poszłam w...geometrię. Nie ma tu za bardzo zachowanych proporcji, bo zaczęlam robić zanim wysłałaś wymiary, ale mniej więcej starałam się troszkę uporządkować Twoją przestrzeń, wykorzystując rośliny, które już masz, tylko czasem je...przesadzając lub dosadzając

- zielony pasek to żywopłot z bukszpanu
- kostki to kamienne płyty (ciekawie wyglądałyby do palisady drewnianej płyty betonowe o fakturze drewna - są takie) ulożone na podsypce cementowo-piaskowej
- różowa kropka to ewentualne miejsce na Twojego klona, tylko proszę, nie upychaj już tam więcej drzew, bo...się nie zmieszczą za 10 lat
1. istniejący wiąz
2. świerk Iseli fastigiate
3. żywopłot z cisów (7 sztuk)
4. trzmielina na pniu Emerald Gold podsadzona np. lawendą (nie wiem, czy tam jest słońce) lub turzycą albo jakąś trawą nie za wysoką 0.5 m wys. Może też być żurawka - jeden gatunek, np. limonkowy, będzie tam rozjasniał)
5. trawy (np. rozplenice)
6. istniejący powojnik
7. hortensja na pniu podsadzona żurawkami
8. "wypadła" z planu
9. ostnica stipa + ze trzy (nie więcej) delikatne werbeny patagonskie, wiosną tulipany lub czosnki - by się ładnie i delikatnie odbijaly w lustrze
10. hortensje bukietowe - jednakowe, krzewiaste.
11. świerk Glauca Globosa podsadzony berbeysami Bagatelle (17)
12. funkie + krokusy
13. żywopłot w gazonach z berberysu "Maria"
14. buk Purpurea Pendula
15. kiścień, przed nimi berberys Bagatelle
16. rododendron
17. berberys Bagatelle
. różowa kropka - potencjalne miejsce dla klona, choć dla mnie to już ciut za dużo, ale skoro bardzo chcesz... (nie oznaczona na rysunku numerkiem)
18. trzy jednakowe kule do wyboru: kosodrzewina, choina kanadyjska Jeddeloch, żywotnik Tiny Tim lub jeszcze coś innego.

szara ołówkowa obwódka to ta podwyższona rabata

Nie wiem, czy się to wszystko tam zmieści, ale może cię zainspiruje do jakichś roszad?

Wywal miskanta zebrinusa, bo on jest za bardzo dynamiczną, wielką, dominującą i sztywną formą, lepsze są inne, delikatniejsze trawy. Nie widzę na rabatach miejsca dla wrzosów, bo będzie "nadziabdziane". Wrzosy widzę sezonowo w prostokątnych donicach ustawione na kamiennych płytach lub na tarasie.

Miłej i owocnej lektury

Ps, podobne nasadzenia można dobrać do miękkich linii, ale pomyślę chyba jutro...Ty też myśl
ewakatowice 17:39, 09 lip 2014

anna_g napisał(a)

Ewa jesteś niesamowita A masz może na pozbyciu sztylpy na nastolatka? Moje młode się konno uczy jeździć - nie wydam kasy nie wiadomo ile - szukam używanych rzeczy. Ale kask kupiłam bo to podstawa.

Eluś sorki za prywatę - tak zerknęłam i Ewka mnie powaliła na kolana swoim wpisem Rewolucyję oglądać będę - u mnie na razie zamarła... ale... kompletuję roślinki

mam luzem jedynie bryczesy, są nowe mnie doopa po zimnie coś nie za bardzo chce się zmieścić
Juzia 17:44, 09 lip 2014

gierczusia napisał(a)

Juzia ... U mnie faliste dachy..miękkie linie ..a geometrii w robocie mam dość .. Delikatniusio kcem .. I nie popuszczem

Ściskam

Oki doki...to może te jajo???
Juzia 17:46, 09 lip 2014

gierczusia napisał(a)

Opowiem Ci pewną historię .. Jakieś 12 lat rozpoczęliśmy w robocie historię z wymianą uczniów z Holandią.. Była to bardzo fajna sprawa , dzieci trochę horyzonty rozszerzyły a i Holendrom oczęta się ciut otwarły..wszyscy zarówno uczniowie jak i nauczyciele w obu przypadkach spali w domach ... Moja koleżanka spała zawsze u tej samej holenderskiej rodziny..i zawsze było się jej głupio zapytać po co do diaska leży ta ściągaczka do wody we wnętrzu kabiny prysznicowej tuż przy żelu do kąpieli... Ale kiedyś jak wypiła jakieś piwo i naszła ją śmiałość to zapytała.. A oni odparli ,że każdy domownik po kąpieli ściąga wodę z kafli i szyb, ale jej nie chcieli mówić bo było im głupio

I tak to jest ,że warto mimo oporów włączyć cała rodzinkę do porządków

Hahaha...ale patent!!!!
Chyba kupię ściągaczkę do kafli pod prysznicem
No słowo daję, że to dobre jest
Juzia 17:47, 09 lip 2014

Haha...ale Ci Aga geometrią zawaliła!!!
gierczusia 17:47, 09 lip 2014

Ajjjajjjj z... Mila i owocna lektura ..... A mnie się w głowie wulkan roooobi ... Myślę i myśle .. Przespać się z tym chyba muszę .. Nie mogłam na początku napisać ,że geometrii nie lubiem ??.. Ciapa ze mnie ..

Napracowałaś się Agnieszko .. Dziękuję Ci bardzo
gierczusia 17:49, 09 lip 2014

Juzia_G napisał(a)
Haha...ale Ci Aga geometrią zawaliła!!!

Nooooo .. A tak myślę ,że najpierw bym Ją tu musiała przytargać ,żeby zobaczyła retro styl domów...
gierczusia 17:51, 09 lip 2014

ewakatowice napisał(a)

mam luzem jedynie bryczesy, są nowe mnie doopa po zimnie coś nie za bardzo chce się zmieścić

Ja Ciem proszem .. Przeca Ty musisz dwa razy wejść ,żby Cię było raz widać .. Jak to możliwe ,że Ty sie nie mieścisz ....
gierczusia 17:53, 09 lip 2014

Juzia_G napisał(a)

Oki doki...to może te jajo???

Jużka.... Dopracuję ten kształt , dopracuję .. Spokojnie nie ffszytsko naraz

Ja już mam ściągaczkę

A najpierw napisałam tego posta o ściągaczce i se myślę ,że mnie śmiechem zabijecie , bo dla Was ściągaczka oczywista oczywistość..ale se myślę raz kozie śmierć ..wysyłam

I się przydało .. Super
ewakatowice 17:53, 09 lip 2014

Aga, ukłony
Zrobiłaś Ell rewolucje, teraz trzeba zaplanować jak ją wywieźć by zrealizować jej to geometryczne cudeńko