AgnieszkaW
17:28, 09 lip 2014
Eluś, na pierwszy ogień poszłam w...geometrię. Nie ma tu za bardzo zachowanych proporcji, bo zaczęlam robić zanim wysłałaś wymiary, ale mniej więcej starałam się troszkę uporządkować Twoją przestrzeń, wykorzystując rośliny, które już masz, tylko czasem je...przesadzając lub dosadzając
- zielony pasek to żywopłot z bukszpanu
- kostki to kamienne płyty (ciekawie wyglądałyby do palisady drewnianej płyty betonowe o fakturze drewna - są takie) ulożone na podsypce cementowo-piaskowej
- różowa kropka to ewentualne miejsce na Twojego klona, tylko proszę, nie upychaj już tam więcej drzew, bo...się nie zmieszczą za 10 lat
1. istniejący wiąz
2. świerk Iseli fastigiate
3. żywopłot z cisów (7 sztuk)
4. trzmielina na pniu Emerald Gold podsadzona np. lawendą (nie wiem, czy tam jest słońce) lub turzycą albo jakąś trawą nie za wysoką 0.5 m wys. Może też być żurawka - jeden gatunek, np. limonkowy, będzie tam rozjasniał)
5. trawy (np. rozplenice)
6. istniejący powojnik
7. hortensja na pniu podsadzona żurawkami
8. "wypadła" z planu
9. ostnica stipa + ze trzy (nie więcej) delikatne werbeny patagonskie, wiosną tulipany lub czosnki - by się ładnie i delikatnie odbijaly w lustrze
10. hortensje bukietowe - jednakowe, krzewiaste.
11. świerk Glauca Globosa podsadzony berbeysami Bagatelle (17)
12. funkie + krokusy
13. żywopłot w gazonach z berberysu "Maria"
14. buk Purpurea Pendula
15. kiścień, przed nimi berberys Bagatelle
16. rododendron
17. berberys Bagatelle
. różowa kropka - potencjalne miejsce dla klona, choć dla mnie to już ciut za dużo, ale skoro bardzo chcesz... (nie oznaczona na rysunku numerkiem)
18. trzy jednakowe kule do wyboru: kosodrzewina, choina kanadyjska Jeddeloch, żywotnik Tiny Tim lub jeszcze coś innego.
szara ołówkowa obwódka to ta podwyższona rabata
Nie wiem, czy się to wszystko tam zmieści, ale może cię zainspiruje do jakichś roszad?
Wywal miskanta zebrinusa, bo on jest za bardzo dynamiczną, wielką, dominującą i sztywną formą, lepsze są inne, delikatniejsze trawy. Nie widzę na rabatach miejsca dla wrzosów, bo będzie "nadziabdziane". Wrzosy widzę sezonowo w prostokątnych donicach ustawione na kamiennych płytach lub na tarasie.
Miłej i owocnej lektury
Ps, podobne nasadzenia można dobrać do miękkich linii, ale pomyślę chyba jutro...Ty też myśl

- zielony pasek to żywopłot z bukszpanu
- kostki to kamienne płyty (ciekawie wyglądałyby do palisady drewnianej płyty betonowe o fakturze drewna - są takie) ulożone na podsypce cementowo-piaskowej
- różowa kropka to ewentualne miejsce na Twojego klona, tylko proszę, nie upychaj już tam więcej drzew, bo...się nie zmieszczą za 10 lat
1. istniejący wiąz
2. świerk Iseli fastigiate
3. żywopłot z cisów (7 sztuk)
4. trzmielina na pniu Emerald Gold podsadzona np. lawendą (nie wiem, czy tam jest słońce) lub turzycą albo jakąś trawą nie za wysoką 0.5 m wys. Może też być żurawka - jeden gatunek, np. limonkowy, będzie tam rozjasniał)
5. trawy (np. rozplenice)
6. istniejący powojnik
7. hortensja na pniu podsadzona żurawkami
8. "wypadła" z planu
9. ostnica stipa + ze trzy (nie więcej) delikatne werbeny patagonskie, wiosną tulipany lub czosnki - by się ładnie i delikatnie odbijaly w lustrze
10. hortensje bukietowe - jednakowe, krzewiaste.
11. świerk Glauca Globosa podsadzony berbeysami Bagatelle (17)
12. funkie + krokusy
13. żywopłot w gazonach z berberysu "Maria"
14. buk Purpurea Pendula
15. kiścień, przed nimi berberys Bagatelle
16. rododendron
17. berberys Bagatelle
. różowa kropka - potencjalne miejsce dla klona, choć dla mnie to już ciut za dużo, ale skoro bardzo chcesz... (nie oznaczona na rysunku numerkiem)
18. trzy jednakowe kule do wyboru: kosodrzewina, choina kanadyjska Jeddeloch, żywotnik Tiny Tim lub jeszcze coś innego.
szara ołówkowa obwódka to ta podwyższona rabata
Nie wiem, czy się to wszystko tam zmieści, ale może cię zainspiruje do jakichś roszad?
Wywal miskanta zebrinusa, bo on jest za bardzo dynamiczną, wielką, dominującą i sztywną formą, lepsze są inne, delikatniejsze trawy. Nie widzę na rabatach miejsca dla wrzosów, bo będzie "nadziabdziane". Wrzosy widzę sezonowo w prostokątnych donicach ustawione na kamiennych płytach lub na tarasie.
Miłej i owocnej lektury

Ps, podobne nasadzenia można dobrać do miękkich linii, ale pomyślę chyba jutro...Ty też myśl