Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w skali mikro cz.II

Ogród w skali mikro cz.II

gierczusia 17:56, 17 maj 2014

Juzia_G napisał(a)

Już nie
Się zachmurzyło. Ale jak jutro poświeci to Ci trochę skubnę

Już ukradli słoneczko ??.... Aaaa.... To łobuzy .. Ja już chyba nie pamiętam jak ono wygląda ....

To u kogo się pojawi ten wysyła , oki ??.. Kurierem ofkurs , bo jakby miało dojść poczta pl to mógłby problem byc
AgnieszkaW 18:00, 17 maj 2014

Eluś, ja też myślę podobnie jak Syla. Te brązowe końcówki na zewnątrz cisa to przymrożenie (mam takie same), wewnąrz...nie wiem, lepiej obserwować i trzymać rekę na pulsie...
gierczusia 18:06, 17 maj 2014

AgnieszkaW napisał(a)
Eluś, ja też myślę podobnie jak Syla. Te brązowe końcówki na zewnątrz cisa to przymrożenie (mam takie same), wewnąrz...nie wiem, lepiej obserwować i trzymać rekę na pulsie...

Noo to już chyba ma pewność .. Tylko musze poczytać ile razy asahi w cągu roku można stosować .. Bo jak tylko raz , to dooopa , bo już robiłam ..ale jakby tak dwa razy to by było idealnie , bo ono polecane na przemroźenia właśnie

Dzięki Aga
Syla 18:31, 17 maj 2014

gierczusia napisał(a)

To żadna tajemnica

Moje cisy mają spartańskie warunki , to prawda.. Rosną w gazonach , w których jest zamocowany płot... Gazony są betonowe , a więc wykopałem z nich wszystko co w nich było , az dokopałam się do rodzimej gleby ( na wylot gazonu ) wsypałam ziemię z worka ,żeby nie do gliny rodzimej.. I tyle...

Dodam ,że w tych samych gazonach rośnie z powodzeniem tawuła griesheim , jałowiec , brzoza Youngii, jaśminowiec ....... I nic..

Ale jeśli to na zewnątrz ,to zmarznięte przyrosty , to bym przynajmniej problemu miała z głowy....

Ten środek z kolei to może być zamieranie pędów...albo grzyb

a to z worka to sam torf czy ziemia ogrodnicza ? Cię troszkę pomęczę , bo wydaje mi się , że ciski zostały przesuszone a teraz zalane ..... i mogą mieć jakiegoś grzybka .... ale oczywiście to jest gdybanie .... Ziemię do takich gabionów i nie tylko, dobrze jest wymieszać ziemią z worka aby ją rozluźnić nie koniecznie zastąpić .... bo jeśli torf lub ziemia ogrodnicza podeschnie choć raz to już nic pożytecznego z tego nie ma ..... Można je również podsypać dolomitkiem w malutkiej ilości dla wzmocnienia i po zastosowaniu środka na grzyby po 3 dniach zastosować florowit dolistnie .... Tak bym przynajmniej zrobiła
gierczusia 18:41, 17 maj 2014

Syla napisał(a)

a to z worka to sam torf czy ziemia ogrodnicza ? Cię troszkę pomęczę , bo wydaje mi się , że ciski zostały przesuszone a teraz zalane ..... i mogą mieć jakiegoś grzybka .... ale oczywiście to jest gdybanie .... Ziemię do takich gabionów i nie tylko, dobrze jest wymieszać ziemią z worka aby ją rozluźnić nie koniecznie zastąpić .... bo jeśli torf lub ziemia ogrodnicza podeschnie choć raz to już nic pożytecznego z tego nie ma ..... Można je również podsypać dolomitkiem w malutkiej ilości dla wzmocnienia i po zastosowaniu środka na grzyby po 3 dniach zastosować florowit dolistnie .... Tak bym przynajmniej zrobiła
Koffana ... Ty mnie tak męcz ile wlezie .. Wytrzymam z radością

Z worków była ziemia ogrodnicza... Na samym dnie gazonów był piasek bo na nim w wersji ekonomicznej nasi budowlańcy osadzali płot i gazony ..i ten piasek tam na dnie został ( pod nim moja rodzima glina , lekko z nim przekopana ) i w to cisa z ziemią z worka ... Mogę im dolomitu sypnąć oczywiście ale gazony wylewane i przypuszczam ,ze stąd pH jest wprost idealne ...ale sprawdzę to , bo mnie teraz zaintrygowałaś

Czyli co , oprysk na grzyba a po trzech dniach Florowit dolistnie ??....
Noo dobrze ... Bardzo sie cieszę z takiej dokładnej pomocy

Dziękuje bardzo ,bardzo ... Będę meldować co dalej
Syla 18:50, 17 maj 2014

Napiszę Elu tylko jeszcze , że ja w trakcie sadzenia cisów również sypałam dolomitem ..... cisy były kopane z gruntu dosyć późno . Były więc obawy o przeżycie a zakupiłam 150szt .... Teraz cisy mają obłędne przyrosty i nic się z nimi złego nie dzieje ..... Gdzieś usłyszałam tudzież przeczytałam (nie pamiętam) , że jeśli ph gleby jest niewłaściwe to roślina nie pobierze składników odżywczych ... Dlatego teraz tego pilnuję i nie żebym przesadzała z dokarmianiem , robię to na wiosnę ! i dopiero wówczas kiedy widzę , że coś nie halo ..... lub jak mi starcza sił i czasu to biegam i dokarmiam magiczną lub robię opryski florowitem .... Powodzenia , mam tylko nadzieję , że nie zaszkodzę
Kasya 18:52, 17 maj 2014

Syla napisał(a)
a zakupiłam 150szt ....

o matko...

ide zobaczyc
Syla 18:53, 17 maj 2014

gierczusia napisał(a)
Koffana ... Ty mnie tak męcz ile wlezie .. Wytrzymam z radością

Z worków była ziemia ogrodnicza... Na samym dnie gazonów był piasek bo na nim w wersji ekonomicznej nasi budowlańcy osadzali płot i gazony ..i ten piasek tam na dnie został ( pod nim moja rodzima glina , lekko z nim przekopana ) i w to cisa z ziemią z worka ... Mogę im dolomitu sypnąć oczywiście ale gazony wylewane i przypuszczam ,ze stąd pH jest wprost idealne ...ale sprawdzę to , bo mnie teraz zaintrygowałaś

Czyli co , oprysk na grzyba a po trzech dniach Florowit dolistnie ??....
Noo dobrze ... Bardzo sie cieszę z takiej dokładnej pomocy

Dziękuje bardzo ,bardzo ... Będę meldować co dalej

Napisałaś , że sadzony jesienią to można mu zrobić oprysk jak napisałaś z florowitu a tego dolomitku odrobinkę zmieszaj z ziemią (jeśli sucho to podlej , żeby się rozpuściło) , wcześniej oprysk na grzybka .....
ewsyg 19:39, 17 maj 2014

Ela, ja bym zrobiła tak. Oberwałabym te brązowe końcówki bo i tak z nich nic nie będzie i nie staną się siedliskiem zarazek. W środku mogą igły brązowieć bo światło nie dochodzi a może być choroba. Tak myślę, czy jeżeli jest choroba to tylko środek atakuje ? Popryskać nie zaszkodzi. Ja jak nie wiem co jest to biorę igły, czy liście idę do dobrego co i pytam co to i niech mi na to dadzą cudowną miksturę

Juzia 19:44, 17 maj 2014

A ja się cieszyłam, że mam ładne ciski... i dooopa! Też coś pożółkły ostatnio
Chyba florovitem muszę je potraktować kilka razy...
I te przemrożone przyrosty obskubać...ale się nie chce, bo tego tyyyyle

Czymam ciuki za Twoje, Ty czymaj za moje