Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w skali mikro cz.II

Ogród w skali mikro cz.II

JulkAd 11:29, 13 wrz 2015

Ela patrzę na ten teren i dumam, chcesz radykalnych zmian?....oczyść teren z niechcianych roślin będziemy myśleć....zarówno cisy jak i bluszcz są ok. Za bluszczem przemawia cena, możliwość cięcia i ograniczenia jego wzrostu oraz to, że masz więcej miejsca na inne nasadzenia...ale cis będzie szlachetniej wyglądał

Lewa strona :
Trawę bym posadziła, na miejscu mozgi, raczej taką pokroju ML...żeby była wysoka i smukła, najlepiej dwie szt, a przed nimi?....idę szukać dalej....
gierczusia 11:50, 13 wrz 2015

Julka a przed morningiem..np...rozchodnik matrona ????

Jak by szrpnąć się na cisy hicksii to ...chudzinki będą

W wracając do kwestii matury..to my będziem obie w tym roku kłębkiem nerwów bo mój mody też egzamin gimnazjalny..... A potem wybór szkoły...trochę zadzroszczę mamom starszych dzieci..a w zasadzie..młodzieży ...bo oni już w zasadzie często wiedzą czego chcą..a tu w gimnazjum...na nas spadnie ciężar właściwej decyzji.......
JulkAd 11:57, 13 wrz 2015

U Danusi widziałam fajną kompozycję taka lekka z berberysami (myślę, że to
Berberys Thunberga 'Orange Rocket') na tle właśnie wyższych traw i podsadzona ostnicami z przodu....tylko trzeba by było co roku dosadzać, jak przemarznie....ale to tez plus, bo można co roku zmieniać kompozycję przed wieloletnimi. Nie wiem czy znajdziesz 5 i 12 fotka....jednej fotki nie mogę zalinkować

http://www.gardenarium.pl/realizacje/elegancki-i-zadbany-ogrod-zimozielony
JulkAd 12:00, 13 wrz 2015

gierczusia napisał(a)
Julka a przed morningiem..np...rozchodnik matrona ????

Jak by szrpnąć się na cisy hicksii to ...chudzinki będą

He, he...obydwie o odcieniu bordowego myślałyśmy

Cisy właśnie szlachetnie i ładniej będą wyglądały....musisz zobaczyć ile Ci tam wejdzie na tym łuku
JulkAd 12:05, 13 wrz 2015

gierczusia napisał(a)
Julka
W wracając do kwestii matury..to my będziem obie w tym roku kłębkiem nerwów bo mój mody też egzamin gimnazjalny..... A potem wybór szkoły...trochę zadzroszczę mamom starszych dzieci..a w zasadzie..młodzieży ...bo oni już w zasadzie często wiedzą czego chcą..a tu w gimnazjum...na nas spadnie ciężar właściwej decyzji.......

Elu małe dzieci mały kłopot itd...tym bym się nie przejmowała...ciesz się dopóki jest w tym wieku. Chociaż wiem, ze ciężki wybór szkoły...ale już Ci pisałam kiedyś...jak chce gdzieś dalej to ogólniak, chociaż techniczne studia lepiej po technikum robić, mi Kuba cały czas wypomina, że mu trudniej z zawodowymi przedmiotami po liceum, ale łatwiej z matmą i fizyką....

U mnie Olga jest humanistką, a ciągnie ją ku gospodarce przestrzennej...hm, w ogóle nie wiem jak ona to chce zrobić?
JulkAd 12:15, 13 wrz 2015

Patrząc na prawa stronę..gdybys posadziła cisy to tam nie masz miejsca w zasadzi na nic już....powtórzyłabym tylko jedna trawę z ewentualnie planowanej po lewej stronie....ona i tak wyjdzie za cisami i za obwódką z bukszpanu....
Bea 13:00, 13 wrz 2015

Moja wizualizacja

Od prawej figa zostaje tam gdzie jest.
Obok hortensja bukietowa, a w nogach do decyzji:

może być hakonechloa

Co do zasłonięcia to będę raczej optować przy ekranie z czegoś zielonego.
Przed nim zawsze można posadzić jakeś pnącze. Kwitnące będzie przełamywać
jednolitą zieloną ścianę.

gierczusia 13:24, 13 wrz 2015

Beatko

Hortensja tego byc moźe mi było trzeba ta mała bobo rosnie zaledwie na 70 cm..więc gabarytowo by była w sam raz... I nawet w fjuczer ją mają zestawienie , o którym piszesz jest booooskie

To ta trafffka ???

O fidze myśle....ona jest śliczna , ale prawda jest taka ,źe pierwsza wymarza ( bo już przy małym ,jednorazowym przymrozku liscie już więdną ) i bardzo póżno startuje..wszytsko już zielone a ona dopiero pączkuje.......

Bea 13:41, 13 wrz 2015

Tak to ona. Jest ładna tylko nie miałam pewności co do koloru.
Czy żółty będzie od zaakceptowania.

Jest też cała zielona - ta, którą ostatnio oglądałyśmy na giełdzie.
Bobo śliczna, tylko nie wiem ile się tam zmieści. Czy trzy dwie małe i jedna wyższa. Czy wszytkie jednakowe?

Slver dolar też jest ładna. Ma sztywne łodygi i ładne kwiaty.

Co do figi to ja nie jestem obiektywna.
Ja bym zostawiła bo:
jest jak jest, ale w tej chwili zasłania,
nie jestem taka na nie, jak w przypadku żylistka.

To co Julka proponuje też mi się podoba. Miskanty wprowadzają lekkość i delikatność. Można pomieszać.
Ostatnio u Kasika i Cioci są rabatki z hortensjami.
Bardzo się nimi zachwcam.
gierczusia 13:49, 13 wrz 2015

Ja wiem Beatko ,źe Ty w stosunku do figi nie jesteś obiektywna .... Ale tak myślę ,że mogę ją próbować wyprowadzić w formę drzewka i wtedy: dostępu do kompostownika nie zasłoni a hortki mogą se rosnąć w tzw.nogach

Natomiast tak myślę...że hochla żółta a morning..raczej srebrzysty..czy ja dobrze mówię....??? Bedzie to grało ??? A może...morninga koło buka a w nogach np...berberyski bagatelle i lub rozchodnik matrona....
A po drugiej stronie kompostownika hortensje i hochla ...no i żywopłocik cienki z cisa..lub osłona kompostownika z bluszczu....

Ps...pikna ta hochla u Ciebie rośnie