Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w skali mikro cz.II

Ogród w skali mikro cz.II

gierczusia 15:47, 19 lip 2016

Aaaa i ku pamięci

1. Kiedy najlepiej stosować larvanem na opuchlaki ??- ze strony producenta...

2. Jaki powinien być idealny przekrój kancików??? Lubię tak..jak krowie na rowie

AsiaK_Z 15:47, 19 lip 2016

gierczusia napisał(a)

Nooo pikne Kaśka samaaaa, ofkors ktoś ma takie metalowe u nas, też ładne..ale chyba te koralikowe ciekawsze...a może to zależy od typu ogrodu..... W każdym razie metalowe sa takie:
A Ten czyje to zdjatko , to niech mi zembów nie powybija, bo ja naprawdę zapomniałam czyje.....aaaa...

A mój kot siedzi patrzy się i mówi: ojjj stara..wybijom Ci zemby , jakkkk nic

Elka tyle szczenkoooff tu opada że na pewno cosik dopasujemy nie boooj żaby
Margarete 15:48, 19 lip 2016

Metalowe wazki mam i ja i nawet jednego metalowego slimaczka do kompletu Robił dla nas ale i dla innych syn Mariolki - Pani Przyrody, są u wielu naszych łódzkich i nie tylko łódzkich dziewczyn. A w ub roku na zjeździe u Szmitów w lipcu podarowalismy je jako prezent szefowej z okazji 5-lecia Ogrodowiska od łódzkiej grupy.
Fajne są
gierczusia 15:56, 19 lip 2016

AsiaK_Z napisał(a)

Elka tyle szczenkoooff tu opada że na pewno cosik dopasujemy nie boooj żaby

Inooo..tako nie za wielko ta szczenka, plizzzzzzzz

Nie wiem czy to znasz, bo u nas jak ziewamy to mówimy ,że nam się pysk targo ( czyli buzia rozrywa, żeby nie było)..odpowiedz jest : trzeba ci kupić nowa, ale w sklepie sa tylko..świńskie
I już rechot gotowy każdy se wyobraża jak by wygladał ze świnki paszczà
gierczusia 15:59, 19 lip 2016

Margarete napisał(a)
Metalowe wazki mam i ja i nawet jednego metalowego slimaczka do kompletu Robił dla nas ale i dla innych syn Mariolki - Pani Przyrody, są u wielu naszych łódzkich i nie tylko łódzkich dziewczyn. A w ub roku na zjeździe u Szmitów w lipcu podarowalismy je jako prezent szefowej z okazji 5-lecia Ogrodowiska od łódzkiej grupy.
Fajne są

Oooooo Małgoś to może to Twoje zdjatko ?? bo do Pani Przyrody ani do Szefowej nie zagladam..ale...psstttttt to tajemnica
Było mi łyso zacytować czyjeś piękne zdjęcie i nawet nie wiedzieć , kto jest autorem...

Ale muszę przyznać ,że syn Pani Mariolki bardzo utalentowany
Sã naprawdę cudnaśne ufffff...i chyba moje zęby zostana na swoim miejscu

Buziole
Juzia 17:21, 19 lip 2016

Koteł jakby miał oko pomalowane

AsiaK_Z 18:00, 19 lip 2016

gierczusia napisał(a)

Inooo..tako nie za wielko ta szczenka, plizzzzzzzz

Nie wiem czy to znasz, bo u nas jak ziewamy to mówimy ,że nam się pysk targo ( czyli buzia rozrywa, żeby nie było)..odpowiedz jest : trzeba ci kupić nowa, ale w sklepie sa tylko..świńskie
I już rechot gotowy każdy se wyobraża jak by wygladał ze świnki paszczà

a jak jeszcze dołoży się świński "guzik" to można się lachać na całego
Ewa777 18:31, 19 lip 2016

gierczusia napisał(a)

Jakie to miłe, że lubisz ślaska mowę a tyle ludzi się wstydzi...ojjjjjj szkoda....

Szkoda ,że nie wyszło zdjęcie krwawnika, ale wiem jak to z tymi kolorami...jest różowy a wychodzi czerwony...aaaa...zaraz lecem zmierzyć red barona...bo najlepiej ,żeby baldachy krwawinka lekko zza czubków trawy siė wychylały...wiesz co mam na myśli a według Ciebie kolor pasował ?

Dokad się udajesz , jesli to nie tajemnica ?? może uda nam się uda przy okazji kawkė wypić ??

Ja się wybieram do Częstochowy i do Gosi oczywista oczywistość Na kawkę będzie więc okazja

Wydaje mi się, że to ta "Paprika" była. Taki ciemno czerwony. Będę w tej szkółce z Gosią, to obadamy czy do Red Barona pasuje I chyba przydałoby się do Ciebie zadzwonić ze szkółki, czy brać
20:17, 19 lip 2016
gierczusia napisał(a)
Aaaa i ku pamięci

1. Kiedy najlepiej stosować larvanem na opuchlaki ??- ze strony producenta...

2. Jaki powinien być idealny przekrój kancików??? Lubię tak..jak krowie na rowie

ściągi idealne

gierczusia 22:59, 19 lip 2016

Na mnie spadły w tym sezonie chyba fffszytskie ogodowe plagi...jeszcze walczę z chwastnica

Chwastnica ściaga

Chwastnica jednostronna

Aby zrozumieć jak pozbyć się chwastnicy należy poznać jej biologię.
1. Chwastnica to podgatunek trawy, a dokładniej wiechliny.
2. Chwastnica to niepożądana trawa jednoroczna.
3. Chwastnica nie przepada za niskim koszeniem.
4. Chwastnica jest wrażliwa na przymrozki.
5. Chwastnica jest azotolubna
6. Chwastnica lubi wilgotne podłoże.

Teraz wyciągamy wnioski by utrudnić życie chwastnicy.
Wracamy do w/w punktowania.

1. Ponieważ jest to "wiechlina" zastosowanie herbicydów odpada czyli chemicznie nic nie zrobimy.
Ale.....
Jest to informacja niesprawdzona do przetestowania jeśli ktoś się odważy. Jest dostępny herbicyd
o nazwie Stomp 330EC, który nie niszczy kostrzew, rajgrasów. Informacja pochodzi od plantatora traw nasiennych.

2. i 3. Możemy to wykorzystać, kosząc nisko, dodatkowo wertykulować, zapobiegamy rozsiewowi.
i z czasem zanikowi chwastnicy.

4. Tu jest pewien niuans, jeśli mamy niewiele do pozbycia się chwastnicy, można wykorzystać sprężone powietrze w sprayu na 100% tego nasz ulubieniec nie przetrwa. Jest to punktowe "zmrożenie"

5. Aby obniżyć ilość azotu w miejscu występowania chwastnicy, wysypujemy dolomit lub kredę ogrodniczą, bardzo obficie podlewamy.

6. Wyłączamy nawodnienie darni i regularnie kosimy. Miejsca występowania chwastnicy dziurkujmy i zasypujemy piaskiem. Chwastnica preferuje podłoże gliniaste, w piasku ustępuje innym gatunkom
Stosujemy nawozy magnezowo-wapienne bez azotu.

Autor - Ogród 2000 (forumogrodnicze)

Lub preparat STOMP - ale zostają suche placki.
Trzymać się ściśle zaleceń producenta!!!!!