Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu...

To tu...

Magda_ 21:30, 19 mar 2015

Widzę, że wszystko dokładnie zaplanowaliście - grunt to dobra logistyka
MAD 21:30, 19 mar 2015

Jak już będę miała wersję demo "full wypas" to może uchylę rąbka tajemnicy... Na razie lecę na autocadowej jeszcze nie finalnej wersji.
jazzy 21:41, 19 mar 2015

Akcja cisy! No nieźle Trzymam kciuki
Będzie sie działo...
Kamajla 21:49, 19 mar 2015

Akcja cisy i to szeroko zakrojona Powodzenia i niekończących się zasobów sił
Toszka 09:10, 20 mar 2015

Madziu, kup koniecznie kilkanaście butelek ukorzeniacza w płynie np. "Korzonek". Rozrobisz w podanej proporcji na kubeł wody i każdy z krzaków podlej dokładnie 2 wiadrami wody z ukorzeniaczem - przyśpieszy to regenerację systemu korzeniowego i mniej odchorują aklimatyzację - nowy kąt padania promieni słonecznych, nowa wilgotność i jakość powietrza, szok po wykopaniu i transporcie etc. Kopane właśnie teraz, na wiosnę, cisy potrafią się do lipca bardzo obsypać. Wygląda to nieciekawie, ale to normalny proces, który w lipcu zatrzymuje się, a od nowego sezonu zaczną wypuszczać zdrowe, ładne przyrosty. Uprzedzam, bo sama to przerabiałam i to normalne zjawisko, aczkolwiek nieco szokujące dla ogrodnika. Ciągle o tym uprzedzam na forum
Druga sprawa to dwa typy pokroju - każdy z krzaków koniecznie rozwiążcie przed posadzeniem, obejrzyjcie - jeden typ ma wyraźny główny pień, natomiast drugi jest taki miotlasty, z gromadą długich, cieńszych gałęzi. Jeśli coś ci zostanie niewsadzone w szpaler to własnie zostaw ten drugi typ i przerobisz go na półkulę. Pierwszy typ lepiej nadaje się na stożki. A nawet jeśli trafisz na egzemplarz o wyraźnym grubym, jednym pniu, to resztę odcinasz i przerabiasz na lizaka, czyli kulkę na pniu. Nic się nie zmarnuje i każdy typ pokroju można poddać metamorfozie. Piszę o tych dwóch typach pokroju, bo początkowo na to nie zwróciliśmy uwagi. Sadziliśmy pokolei byle by tylko jak najszybciej posadzić i podlać. Jednak po roku przesadzaliśmy 2 egzemplarze, bo raził mnie w szpalerze właśnie ten odmienny pokrój.
To na tyle
MAD 09:54, 20 mar 2015

Hej dziewczyny! Oj będzie się działo, będzie... Strasznie się na to cieszę!

Toszka wielkie dzięki za rady i przestrogi. Są bezcenne! Muszę zatem namierzyć dzisiaj hurtowe ilości "korzonka".
A czy mam je przycinać zaraz po posadzeniu czy dać im na razie spokój?

chojna 09:56, 20 mar 2015

Gdzieś czytałam, że przycinanie dopiero w kolejnym roku, ale może się mylę.
Toszka 10:57, 20 mar 2015

Ja czekałam aż proces sypania się zakończy i wtedy dopiero wyrównałam, aczkolwiek górę możesz śmiało zrównać jeśli będzie cię bardzo razić.
Proponuję najpierw posadzić, pilnować podlewania jesli deszcze jak w ostatnich latach będa marne.
Właśnie jest zaćmienie słońca
ewakatowice 15:10, 20 mar 2015

i co tam, akcja ?
MAD 15:47, 20 mar 2015

Zaćmienie oglądałam i nawet zdjęcia zrobiłam.

Ewa akcja kopania rowu trwa. Mąż właśnie wrócił i przejął pałeczkę. Wróć. Łopatę.