Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród pod lasem

Ogród pod lasem

UrsaMaior 09:29, 02 lip 2024

Maczetę już mam, niedługo pójdzie w ruch, gdyż zeszłoroczna, kolejna już próba zgładzenia czeremchy za płotem zakończyła się niepowodzeniem. Znów odbiła, franca jedna:/
UrsaMaior 09:31, 02 lip 2024

Monia81 napisał(a)

U mnie logistyka też totalnie padła.
Iza zakupy super, gdzie Ty to jeszcze wciśniesz? Chociaż sprzęcicho fajne kupiłaś, trochę powycinasz to i miejsce znajdziesz

Dobre pytanie... Muszę przemyśleć i pospacerować
Makao 13:31, 02 lip 2024

Ooo to na czeremchę jest tylko jeden sposób. Sprawdziliśmy już u siebie bo za siatką jest ich sporo i dwie były za blisko nas.
Musisz ściąć ją tak żeby został pieniek. Nawiercić w nim dziurki dość głęboko i lać tam randap. Czysty nie rozcieńczony. To podlewanie powtarzać kilka razy w sezonie. Na następny rok już nie ruszy.

To jedyny sposób który kiedyś tu dziewczyny podawały. Sprawdził się.
UrsaMaior 14:02, 02 lip 2024

Tak zrobiliśmy w zeszłym roku. No i masz...gdzieś z boku i tak wypuściła:/ Muszę powtórzyć.
TAR 14:30, 02 lip 2024

Sa specjalne preparaty do rozkładu pni, musze kupic, bo mam kilka po dębach i tez odrastaja
LIDKA 15:06, 02 lip 2024

Czeremcha sie sieje bez litości. Koło mnie jest z niej spory lasek na nieużywanym polu.
mrokasia 15:19, 02 lip 2024

LIDKA napisał(a)
Czeremcha sie sieje bez litości. Koło mnie jest z niej spory lasek na nieużywanym polu.

Tak jak akacje... mam ich coraz więcej tuż za płotem, w tym brzozowym kiedyś lasku... a właściciel ma wywalone, pozwala usuwać tylko gałęzie przechodzące na naszą stronę płotu...
Kasya 16:31, 02 lip 2024

No my wykopywaliśmy czeremchę bo tam klon czekał na miejsce
Mary 18:48, 02 lip 2024

mrokasia napisał(a)

Tak jak akacje... mam ich coraz więcej tuż za płotem, w tym brzozowym kiedyś lasku... a właściciel ma wywalone, pozwala usuwać tylko gałęzie przechodzące na naszą stronę płotu...

Ja u siebie nie zaobserwowałam, żeby czeremcha miała odrosty odległe od pnia.
A akacje.
Mam w tym sezonie zmasowany atak. Zeszłej jesieni ucięłam jakiś korzeń blisko ogrodzenia, za którym rosną akacje na działce sąsiada. Z końcówki tego uciętego korzenia po mojej stronie zaczął wyrastać akacjowy krzak, a w kilku miejscach, w odległości kilku metrów, wyrastają małe akacje. Wyłążą z ziemi jak Marsjanie w Wojnie Światów. Liście pierwszej rundy zostały posmarowane nierozcieńczonym świństwem, ale to nie powstrzymało kolejnych ataków.
UrsaMaior 19:00, 02 lip 2024

U moich rodziców tak jest z cholernym sumakiem:/