Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród pod lasem

Ogród pod lasem

mrokasia 15:09, 25 lip 2017

UrsaMaior napisał(a)

Fak... no nic, najwyżej na zapłocie wywalę.

No co Ty? Różowy Ci się nie podoba? .
UrsaMaior 15:10, 25 lip 2017

Toszka napisał(a)

Wczoraj, z braku snu oglądałam nowe reality "Ogrodowe wyzwanie: Chelsea". Był tam szalony biolog, który opowiadał ciekawostki o roslinach i ostatnich odkryciach. Otóż okazuje się, że paprocie uwielbiają słońce, a jakiś, kiedyś, zmutowany jeden gen dał im zdolność znoszenia cienia.
Ale do rzeczy - moje dwie wietlice rosną w cieniu. Jedna skitrana "w kieszeni" klona. Kolor jest. Wniosek - to nie cień odebrał im kolor!

Też to oglądałam No jasne, że nie cień. Ściemniali i tyle. No nic, szukamy dalej.
mrokasia 15:10, 25 lip 2017

A tak w ogóle, to co Ty tu robisz? Miałaś inne plany, hi hi hi
Makao_J 15:30, 25 lip 2017

U mnie wygwizdowo. Jeszcze mi się nie zdarzyło żeby jeżówki wymarzły ale ta mi wymarzła.
Jedna się uchowała więc rozsadzę sobie.
UrsaMaior 15:30, 25 lip 2017

mrokasia napisał(a)
A tak w ogóle, to co Ty tu robisz? Miałaś inne plany, hi hi hi

No piszę, piszę, ale że koniec widać, to sobie zerkam
UrsaMaior 15:31, 25 lip 2017

Makao_J napisał(a)
U mnie wygwizdowo. Jeszcze mi się nie zdarzyło żeby jeżówki wymarzły ale ta mi wymarzła.
Jedna się uchowała więc rozsadzę sobie.

U mnie osłonięte, więc jest nadzieja... Choć chyba wolę, żeby padły niż miały się różowe zrobić haha
Makao_J 15:39, 25 lip 2017

Moje na razie są białe. To ich drugi sezon. Zgodnie z zapowiedzią za rok powinny być różowe Ciekawe.
Toszka 16:21, 25 lip 2017

malgol napisał(a)
Toszko, i co teraz robić?nie ,żeby mi się różowe nie podobały bo mam takie na innej rabacie, ale na tej gdzie była kompozycja z białymi mam teraz mix...myślisz,ze wszystkie z czasem zmienią kolor?

Rewersja może zdominować odmianę - jak na złość taka roslina, gałązka, kłącze jest silniejsza.

Trzeba starannie oddzielić u nasady. Czyli podkopać. Nowe odrosty wyrastają u nasady łodygi kwiatowej (zazwyczaj).
szczerze? Nie wiem jak to oddzielić

Wiem natomiast jak pomnożyć - ukręcić u nasady (z piętką) łodygę z kwiatem. Odciąć kwiat i skrócić łodygę. Wsadzić do ziemi podlewać pierwsze 4-6 dni.

U mnie 'Hot Summer" z natury zółto-pomarańczowo-czerwona dała siewkę... różową Jak na złość różową!
mrokasia 17:15, 25 lip 2017

No dziewczyny, jak moja ciemnoróżowa pow-wow zrobi się żółta, pomarańczowa lub czerwona to się zeźlę!
UrsaMaior 18:05, 25 lip 2017

Kasia, wypluj tfu tfu!