Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród pod lasem

Ogród pod lasem

Toszka 11:05, 26 lip 2017

malgol napisał(a)
Toszko,jak od czerwca?? to one nie są zimozielone?? tzn zimoczarne?

Teoretycznie są, ale też zachowują się jak carexy. Zupełnie nieźle trzymają się do czasu krokusów (z małymi jasnymi cudne połączenie), a potem zaczynają im obsychać listeczki (duzo zależy od zimy i wiosny).
W czerwcu wypuszczają nowe listki, a teraz właśnie kwitną.
UrsaMaior 11:11, 26 lip 2017

babka napisał(a)
Pogoda marna ale fotki wyśmienite, smakowite.
Mam ochotę jeszcze raz spróbować z zawilcami, juz je w ręce miałam przy oststniej wizycie w CO .. i odłożyłam. Teraz żałuję.
Będę Twoimi się napawać

Fajne te kwiatuszki, spróbuj Ja bardzo na nie liczę, w tym cholernym cieniu jeżówek przecież nie posadzę. Teraz szukam miejsca na 3 Loreleye, które miały powędrować na miejsce uschniętego klona, który jednak wypuszcza liście z pnia i nie wiem co z nim teraz zrobić.

malgol napisał(a)
Toszko,jak od czerwca?? to one nie są zimozielone?? tzn zimoczarne?

Niby są, ale tak jakby miejscowo przesychają im listki.

Toszka napisał(a)

Teoretycznie są, ale też zachowują się jak carexy. Zupełnie nieźle trzymają się do czasu krokusów (z małymi jasnymi cudne połączenie), a potem zaczynają im obsychać listeczki (duzo zależy od zimy i wiosny).
W czerwcu wypuszczają nowe listki, a teraz właśnie kwitną.

Oooo ale super pomysł z tymi krokusikami! W zeszłym roku wsadziłam takie pod brzozą, kwiatki malutkie, listki ładne, ale razem faktycznie to może być to!
malgol 11:19, 26 lip 2017

To ja tez posadze krokusiki A te obsychajace listki obcinac?
malgol 11:25, 26 lip 2017

Powiedzcie mi jeszcze dziewczyny czy te konwalniki można sadzić w cieniu?Moje na razie posadziłam( miesiąc temu) w słońcu.Chyba im dobrze,ale miałam plan posadzić jeszcze przy białych funkiach pod sosnami.tam cień niestety i nie wiem czy nie straca na urodzie
Toszka 11:25, 26 lip 2017

Obcinałam, ale źle to wyglądało, bo kikuty sterczały. teraz wypraktykowałam delikatne, sukcesywne wyskubywanie. Konwalniki mają spore korzenie i nie łatwo je wyrwać podczas wyskubywania

EDIT
U mnie rosną w półcieniu. One raczej nie na słońce
malgol 11:32, 26 lip 2017

Wiesz Toszko, moje słońce a słońce w innych ogrodach to nie to samo stale któres drzewiszcze w ciągu dnia przesłania więc mówiąc "słońce" mam na myślę moje najbardziej cienia pozbawione miejsce
A co do konwalników to cień jednak odpada?bo zzielenieją?
Toszka 11:35, 26 lip 2017

Na słońcu jaśnieją. Małgoś, kurcze - konwalnik jest właśnie do cienia i półcienia (6godz. słońca).
malgol 11:41, 26 lip 2017

To nie wiem co ja za głupot się gdzies naczytałam albo zle zapamiętałam Dzieki Toszko, posadzę z białymi funkiami, powinny chyba ładnie wyglądać
iwka 11:46, 26 lip 2017

a białe funkie u mnie tylko przez krótki czas białe, później zielone się robią
malgol 11:52, 26 lip 2017

iwka napisał(a)
a białe funkie u mnie tylko przez krótki czas białe, później zielone się robią

Ta moja odmiana nie jest cała biała, tak 90% białego maja,reszta jest zielona ,ale cały sezon sa niezmienne.