Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród pod lasem

Ogród pod lasem

Gosiek33 16:34, 01 cze 2019

Nie wiedziałam, że go mam W ubiegłym roku u Kapiasa rzucił się na mnie razem z przetacznikiem siwym

Nie w paprociach tylko przed wiązówką bulwkową. Ale też nie mogą znaleźć dobrego miejsca dla niego bo chyba słońca potrzebuje
April 16:45, 01 cze 2019

Rzucił się na ciebie... och te niebezpieczne rośliny

Tak właśnie nie byłam pewna tych zielonych listków. Wiązówkę bulwkową dopiero kupiłam, jeszcze nie rozpoznaję na szybko. Jak ci rośnie Małgosiu? Rzeczywiście tak bardzo mokro potrzebuje? Ja mam Plena, pełną, jeszcze nie kwitnie ale już ma zawiązane pąki. Jestem bardzo ciekawa. Też pracuję nad towarzystwem dla niej. Myślę o fioletowych żurawkach jako tło i pasem Red Barona przed nią.... Jeszcze pracuję nad tym
Gosiek33 17:58, 01 cze 2019

April napisał(a)
Rzucił się na ciebie... och te niebezpieczne rośliny

Tak właśnie nie byłam pewna tych zielonych listków. Wiązówkę bulwkową dopiero kupiłam, jeszcze nie rozpoznaję na szybko. Jak ci rośnie Małgosiu? Rzeczywiście tak bardzo mokro potrzebuje? Ja mam Plena, pełną, jeszcze nie kwitnie ale już ma zawiązane pąki. Jestem bardzo ciekawa. Też pracuję nad towarzystwem dla niej. Myślę o fioletowych żurawkach jako tło i pasem Red Barona przed nią.... Jeszcze pracuję nad tym

Niestety tak mam, na szczęście małe tylko na mnie polują

Właśnie mam pełną odmianę, niepozorna ale gdy kwitnie zachwyca mnie

Za to bodziszek bardziej podobał mi się zanim zakwitł, a ściślej nie znalazłam dla niego dobrego miejsca. Jestem ciekawa waszych pomysłów

April 18:02, 01 cze 2019

Wiązówka cudo. To fotka z twojego ogrodu? Świetnie wygląda na tym ciemnym tle.

A bodziszek, no właśnie, jakoś mi nie leży z zielenią. Dlatego go nie kupiłam, choć wołał za mną długo. Wydaje mi się że z żółtym lepiej by kontrastował np hakone All Gold..
Gosiek33 18:15, 01 cze 2019

Wiązówka moja, z bodziszkiem miałam taki sam kłopot. Będę jeszcze szukać lepszego zestawienia
Magara 22:35, 02 cze 2019

Zachęcona Twoimi opiniami na temat lilaków, za oszałamiającą kwotę 13 zł kupiłam całkiem przyzwoity, ładnie rozgałęziony, prawie metrowy, krzaczek Miss Kim Nie dało się nie kupić, pachnie oszałamiająco bo właśnie kwitnie
Iza, pytanie - przycinasz te swoje lilaki jakoś szczególnie czy wystarczy obciąć przekwitłe kwiatostany???
No i jeszcze jedno - ta moja docelowo ma rosnąć przy tarasie (którego jeszcze nie ma) więc planują tą Miss przesadzić do dużego wiadra i zadołować do przyszłego sezonu - ma to sens???

UrsaMaior 22:48, 02 cze 2019

A tak, ten zapach... Nie dziwię się, że padłaś jego ofiarą;D Co do moich, to te na pniu w mniej więcej kulkę, a krzaczki ogałacam z kwiatostanów po kwitnieniu, ale są na razie na tyle małe, że szaleństwa z cięciem nie ma.
Co do dołowania, jeśli taras realnie powstanie niedługo, to dołuj, ale jeśli nie to chyba wsadziłabym do ziemi i najwyżej przesadziła...co i tak się pewnie wydarzy;D
Magara 23:24, 02 cze 2019

ten mój to krzaczek, na pniu nie jest
ja padłam ofiarą będąc na to przygotowana, ale małżonek - no cóż, on padł ofiarą "prawdziwą" mówił "kupuj, kupuj, jakoś zmieścimy do samochodu, jakoś się ustawi, nogi podkurczysz"
ot, potęga zapachu bzu
miejsce docelowe - przyszła wiosna albo i jesień, no i dalej nie wiem czy dołować czy jej miejscówkę szykować byle gdzie a potem przesadzać
UrsaMaior 08:22, 03 cze 2019

Gosiek33 napisał(a)
W ubiegłym roku u Kapiasa rzucił się na mnie razem z przetacznikiem siwym

Hahaha o rany Gośka, oparskałam wszystko wokół
UrsaMaior 08:26, 03 cze 2019

Magara napisał(a)
ten mój to krzaczek, na pniu nie jest
ja padłam ofiarą będąc na to przygotowana, ale małżonek - no cóż, on padł ofiarą "prawdziwą" mówił "kupuj, kupuj, jakoś zmieścimy do samochodu, jakoś się ustawi, nogi podkurczysz"
ot, potęga zapachu bzu
miejsce docelowe - przyszła wiosna albo i jesień, no i dalej nie wiem czy dołować czy jej miejscówkę szykować byle gdzie a potem przesadzać

Widać, że małżonek nowicjusz, do auta wchodzi przecież nawet 3 metrowe drzewo, a co dopiero malutki lilaczek;D Hahahah Fajnie, że ślubny tak pozytywnie nastawiony, zazwyczaj coś tam psioczą, marudzą
Wiesz co... ja bym sadziła, biorąc pod uwagę, że i tak każda z nas tetrisuje o kilka razy. Lilaki nie są kapryśne, niech ma trochę wolności na początek, a potem zdecydujesz o miejscu.