Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród pod lasem

Ogród pod lasem

TAR 20:01, 17 kwi 2020

April napisał(a)

Musisz sobie zadać jeszcze pytanie jaką różę chcesz, jakie ma spełniać wymagania poza bezkolcowością. Bo te wymienione, poza Doktorkiem, są pnące. Przykładowo Lykkefund i Veilchenblau to giganty, ramblery, kwitnące bardzo drobno, tylko raz. Mam wszystkie wymienione poza Brother Cathedral...
Najbardziej lubię Lykkefund, wygląda jak jaśminowiec.

na razie to ja dopiero dojrzewam do roz, jeszcze nie wiem gdzie, jak, jakie. Musze pomyslec czy bede miala czas na pielegnacje, czy moze jak w miare juz ogrodowo sie ogarne z sadzeniem to wcisne gdzies roze. Na razie badam teren
mrokasia 20:45, 17 kwi 2020

UrsaMaior napisał(a)
Ta druga to która?

No szok, Mrokaśka, patrz i rewiduj zdanie na temat róż!;D

Nooo, trzeba przyznać, że imponujące są .
Może kiedyś dojrzeję. Na razie planuję róże w narożniku .
UrsaMaior 20:52, 17 kwi 2020

Serio? A jakie?
Kasia365 09:19, 18 kwi 2020

Hej Iza, siedzę tu sobie u Ciebie cichaczem od 2 lat, podziwiam, inspiruję się. Chociaż u mnie glina i patelnia to trochę zgapiam. Jak zaczynałam u siebie to bardzo się bałam sadzić, myśląc że miejsce niewłaściwe, a od Ciebie nauczyłam się że wszystko można przecież przesadzić. No ale do rzeczy, chciałam ostatnio mojemu eMowi pokazać zdjęcia z Twojego ogrodu i co kurde, latałam po wątku szukałam ze 3 znalazłam, chciałam więcej pokazać ale stary stracił do mnie cierpliwość jak znaleźć nie mogłam. Powiedz mi Kobieto, dlaczego Ty nie masz wizytówki?
UrsaMaior 09:27, 18 kwi 2020

Hahahaha no dobre pytanie Ja szukam tak, że klikam na numer strony za trzykropkiem, po kilku kliknięciach zawsze trafiam na jakąś sesję
Jeśli masz glinę i patelnię to zgapiaj od Kwarteta, ona ma właśnie takie warunki. I obłędny ogród. Nawet się ostatnio podciągnęła ze zdjęciami, więc może pokazywać;D
Iwona100 09:36, 18 kwi 2020

Iza Kwartecik - dzięki za odpowiedź o nawożeniu .Ja się chyba za bardzo przejmuję tym nawożeniem.
Przeczytałam u Mrokasi o kalinie Kilimandżaro. Pasowałby mi taki piramidalny kształt w jedno miejsce,ale ciekawa jestem jaka ona szeroka rośnie i czy jest w miarę bezproblemowa. Czy Ty ją masz? Bardzo mi się podoba u Ciebie to,że jest wiele pięter roślinności i masz do tworzenia tego talent. Krzewy też robią świetną robotę.
Kasia365 09:43, 18 kwi 2020

UrsaMaior napisał(a)
Hahahaha no dobre pytanie Ja szukam tak, że klikam na numer strony za trzykropkiem, po kilku kliknięciach zawsze trafiam na jakąś sesję
Jeśli masz glinę i patelnię to zgapiaj od Kwarteta, ona ma właśnie takie warunki. I obłędny ogród. Nawet się ostatnio podciągnęła ze zdjęciami, więc może pokazywać;D

Chętnie bym pozgapiała od Kwartecika, ale ona nie ma wątku Cieszę się jak coś u Ciebie powrzuca, ale to maaaaaało. No chętnie bym podpytała jak ziemię przygotowuje itp. Kwartecik doczekamy się wątku?
UrsaMaior 09:46, 18 kwi 2020

Iwona100 napisał(a)
Iza Kwartecik - dzięki za odpowiedź o nawożeniu .Ja się chyba za bardzo przejmuję tym nawożeniem.
Przeczytałam u Mrokasi o kalinie Kilimandżaro. Pasowałby mi taki piramidalny kształt w jedno miejsce,ale ciekawa jestem jaka ona szeroka rośnie i czy jest w miarę bezproblemowa. Czy Ty ją masz?

Mam i jest wspaniała! Właściwie bezobsługowa... Jedyną interwencją jakiej wymagała było podlewanie po 2 tygodniach upału i zepsutym nawadnianiu kiedy oczywiście nikogo nie było w domu, jak to zwykle bywa z rzeczami martwymi Szybko się ogarnęła i zdobiła do końca sezonu, w przeciwieństwie do derenia kousa, który zasechł i wyglądał jak zombi.
Ona jest faktycznie dość szeroka, akurat mam fotkę z zakupu, na wysokość ma 180 cm. Tempo wzrostu nie jest jednak jakieś szaleńcze, jak w przypadku Cascade. Teraz wystaje jakieś 50 m nad płot, który ma 1,80 m.

UrsaMaior 09:48, 18 kwi 2020

Kasia365 napisał(a)

Chętnie bym pozgapiała od Kwartecika, ale ona nie ma wątku Cieszę się jak coś u Ciebie powrzuca, ale to maaaaaało. No chętnie bym podpytała jak ziemię przygotowuje itp. Kwartecik doczekamy się wątku?

No tak, Kwartet jest niereformowalny, ile ja się już nabłagałam i naprosiłam;D W każdym razie ona ma utrudnione zadanie ze względu na wysoki poziom wody gruntowej. No i ta glina...raz jej chciałam pomóc, myślałam, że ducha wyzionę!
UrsaMaior 13:21, 18 kwi 2020

Szafirki kochane

I tulipki. Nie wykopywane i spisują się.