Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kiedyś będzie tu ogród

Kiedyś będzie tu ogród

anka_ 20:47, 14 wrz 2017

Gosialuk napisał(a)
Ja też lubię rudbekię i żółty. Bo jest radosny.
Z małych dwóch zabiedzonych roślinek (z przeceny) po dwóch latach wyrosła potężna kępa, którą na wiosnę planuję wysadzić w łąkę. Myślę, że jakieś parę metrów kwadratowych z tego wyjdzie. A jeszcze się chyba wysiała, ale tego nie jestem pewna, bo obok rosną jeżówki i siewiek nie rozróżniam.
Gosiu rudbekia to jeden z tych kwiatów, których piekno widać w masie. U mnie narazie takie łany...

Toszka napisał(a)
...Już jej nie ma bo ON
..skrócił ją o głowę
ON jest zarąbisty... Tym bardziej, że wiem jakiej wielkości są kulki...

UrsaMaior napisał(a)
Hehehe fajny niunias
Toż to potwór rośnie...
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
JoannA 21:02, 14 wrz 2017

Aniu.
Mój miscant Graziella dopiero zaczyna kwitnąć i jest delikatnie różowy. Nie pamiętam dokładnie jak wyglądał w ubiegłym roku w pełni kwitnienia ale raczej był biały.
TUTEK 13:29, 15 wrz 2017

masz raj rudbekiowy w ogrodzie -piękne
podpatrz jak się klepie kosy i opowiedz
a co słychać w stawie co rośnie myślę ze staje się coraz piękniejszy.....
Gosialuk 18:25, 15 wrz 2017

A ja właśnie nie wiem z czego te łany. U siebie miałam na myśli zwykłą żółtą rudbekię. A to ani margerytki ani jeżówki. Rumianek?
Ale w takiej masie pięknie wygląda. Czy kosisz po przekwitnięciu? Ja w tym roku margerytki wykosiłam, potem kępki zrobiły się ładnie zielone. Jedyny minus to taki, że powinny wtedy rosnąć same, ewentualnie z roślinami, które kwitną wcześniej lub w tym samym czasie. Nie da się omijać pojedynczych roślin przy koszeniu.
anka_ 19:08, 15 wrz 2017

JoannA napisał(a)
Aniu.
Mój miscant Graziella dopiero zaczyna kwitnąć i jest delikatnie różowy. Nie pamiętam dokładnie jak wyglądał w ubiegłym roku w pełni kwitnienia ale raczej był biały.
Ja będę Joanno obserwować swoje... Mam nadzieję, że zrobią się białe.

TUTEK napisał(a)
masz raj rudbekiowy w ogrodzie -piękne
podpatrz jak się klepie kosy i opowiedz
a co słychać w stawie co rośnie myślę ze staje się coraz piękniejszy.....
hm... Tutku no rudbekie wprawdzie mam, ale do łanów to jeszcze daleko. Nie wiem co miałeś na mysli- inspirację czy zdjęcie...

Gosialuk napisał(a)
A ja właśnie nie wiem z czego te łany. U siebie miałam na myśli zwykłą żółtą rudbekię. A to ani margerytki ani jeżówki. Rumianek?
Ale w takiej masie pięknie wygląda. Czy kosisz po przekwitnięciu? Ja w tym roku margerytki wykosiłam, potem kępki zrobiły się ładnie zielone. Jedyny minus to taki, że powinny wtedy rosnąć same, ewentualnie z roślinami, które kwitną wcześniej lub w tym samym czasie. Nie da się omijać pojedynczych roślin przy koszeniu.
Masz rację Gosiu, to ani margerytki ani jeżówki. To maruna w części gospodarczej. Oczywiście ścięta przed rozsianiem, ale nie mogłam powstrzymać się od cyknięcia fotki. W tym łanie wyglądała cudnie. To zdjęcie to to tak apropo postu Tutka o ostach (.. osty mowię ci całe w białej pierzastej otulinie po prostu czad...). Zwykłe chwasty w pałaciach też potrafią być malownicze...
.. osty mowię ci całe w białej pierzastej otulinie po prostu czad...
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Gosialuk 19:44, 15 wrz 2017

jolanka 20:11, 15 wrz 2017

Łany robią wrażenie Piękny widok, zapach musi być niesamowity
TUTEK 17:28, 17 wrz 2017

ania wszyscy na grzybach a ja czytam metodyke integrowanej ochrony roslin to nauka na cały semestr!
egzamin u toszki a kolokwia u ciebie
anka_ 18:12, 17 wrz 2017

jolanka napisał(a)
Łany robią wrażenie Piękny widok, zapach musi być niesamowity
Kurczę, przyznam że zapach żadnego nie czułam.

TUTEK napisał(a)
ania wszyscy na grzybach a ja czytam metodyke integrowanej ochrony roslin to nauka na cały semestr!
egzamin u toszki a kolokwia u ciebie
Eeeee.... no coś ty.... ja na etapie żłobka ogrodowego a nie profesorskim
Kasya 18:14, 17 wrz 2017

anka_ napisał(a)

Dziewczyny a ja mam rudbekię dwubarwną i mam i żółć i zmienność. Bardzo ją lubię ... i ptaki też, zwłaszcza w zimie.

no wlasnie ta moja inna to chyba dwubarwna...