Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zielonym do góry...

Zielonym do góry...

kosolka 09:30, 16 lut 2016

Owocowe i brzozy teraz właśnie. W bezdeszczową pogodę. Miskanty jeszcze trochę, przymrozki jeszcze mają być. Może ktoś Ci powie dokładnie, ja czekam tak do połowy marca.
pawel_snopek 09:57, 16 lut 2016

Krakus napisał(a)
takie ogólne pytanko...
Kiedy przycinacie Miscanthus sinensis "Morning Light" ? Chyba nisko? 5 cm nad ziemią?

Carex comans 'Frosted Curls' - tylko wyczesujecie stare źdźbła i przycinacie końcówki? chyba Marzena jakiś taki instruktaż prowadziła ale tak dla potwierdzenia pytam.

Owocowe jeszcze za wcześnie na cięcie?
Brzozy to już chyba ciachnę...

Miskanty możesz już przycinać ja już to zrobiłem (zrobiłem to już teraz bo wiem że nawet mały przymrozek nie jest straszny dla rośliny oczywiście możesz poczekać) wysokość cięcia zależy od wielkości samej kępy ja swoje miskanty przycinam na wysokości około 15 cm na dziemią, jeżeli będziesz przycinał zbyt nisko to zetniesz zielone części roślin i wtedy będą problemy z odbijaniem na wiosnę.
carexy tylko wyczesać i lekko przyciąć końcówki suche.
owocowe się już tnie typu jabłonie itp

pozdrawiam Paweł
kosolka 10:03, 16 lut 2016

Z tego co podczytuję tu i ówdzie wyłuskałam, że jeżeli teraz chcesz ciąć jednak miskanty, to je później okopczykuj trochę.
Krakus 10:27, 16 lut 2016

dzięki za odpowiedzi...hortki to tez już? pierwsze to muszę je wykopac u tesciów i przenieść do mnie...w sumie chyba dobry też na to czas...
kosolka 10:34, 16 lut 2016

Ja jeszcze czekam z hort. CHociaż czytam że niektórzy już cięli. Poczekam jeszcze z dwa tyg.
Krakus 10:36, 16 lut 2016

na pogodę patrzyłem i jak dobrze pójdzie to sobota ogrodowa juz zapytanie wysłałem na trawki.pl Ż poinformowana o moich chciejstwach...takie przedwczesne imieniny
kosolka 10:40, 16 lut 2016

No to u nas na razie pogoda bez szału.. Zima delikatnie daje o sobie znać. Może od pon troszkę cieplej, ok 9 stopni, ale to na dwa -trzy dni i znów zimno.
margaretka3 10:41, 16 lut 2016

Krakus napisał(a)

Witam,

mieszkamy już od lata powiem Ci że jak budowy brakło bo już na swoim to mnie troche nosi w zimie dlatego się ogrodu już nie moge doczekać...odskocznia dla mnie od korpo i innych problemów... jedyne co Ci mogę polecić to sprzedaj telewizor jak masz zyskasz wolnego chłopa i trochę środków my sie zabespieczyliśmy i nawet nie mamy telawizora i jakoś daleko jest na naszej liście chciejstw...

Witaj sąsiedzie

Niestety muszę zdementować Brak telewizora chłopa do ogrodu nie zagoni Jak typ tam ma, to ma, nic nie pomoże.
Nie mamy TV z wyboru, a ogród męża widzi wtedy, gdy truskawki się czerwienią Ooo, wtedy to pierwszy tam biegnie.
pawel_snopek 10:48, 16 lut 2016

Krakus napisał(a)
na pogodę patrzyłem i jak dobrze pójdzie to sobota ogrodowa juz zapytanie wysłałem na trawki.pl Ż poinformowana o moich chciejstwach...takie przedwczesne imieniny

A co sobie będziesz zamawiać ??
Krakus 11:43, 16 lut 2016

pawel_snopek napisał(a)

A co sobie będziesz zamawiać ??

rozplenice do tej planowanej rabaty z rozchodnikami...
'Frosted Curls bo też by się przydało przed Danici dać żeby była spójna do drugiej strony podjazdu ( jak coś namalują jak np Ola łądnie tworzy u siebie to wrzuce o co chodzi)i może jeszcze przed hortki jak u zielonej z szałwią \
kika gracków bo mam plan wsadzić za moje hortki..

stipę tak na próbę...

i ze dwa duze miskanty duze tak coby rosły i za rok dwa do podziału w docelowe miejsce

więcej nie pamietam...zobaczymy ile mi policzą za transport czy w jednej paczce sie zmieści i czy Ż się zgodzi