Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

TAR 20:57, 07 cze 2021

Ewa777 napisał(a)

Nie mam nic przeciwko dzikom, które żyją sobie w lesie. Szkoda tylko, że chodza po osiedlu. Robi się niebezpiecznie.
to niestety nie wina dzikow a ludzi
u nas jeden taki tez zaczal dokarmiac i od sasiadow po lbie dostal, na szczescie w pore sie skonczylo, bo tez bym pewnie miala dzis klopot
Ewa777 21:31, 07 cze 2021

TAR napisał(a)

Ewa ale Eskimo to nie jest japonska kalina, raczej patrzac po zapachu, kwiatach i lisciach to z rodziny koreanskich albo angielskich a je mszyce bardzo lubia. z japonskich to Watanabe, Kilimanjaro, Lanarth, Tomentosum, Mary Milton, Shasta, Rotundifolium. One maja zupelnie inne liscie niz angielskie czy koreanskie.
Dzikow wspolczuje, u nas ogrod rujnuja krety i nornice i sa rownie uciazliwe chociaz mniejsze.

A widzisz. Znalazłam gdzieś na stronie w opisie, że to japońska. Ja się na nich zupełnie nie znam.
Z nornicami tez walczyłam przez 2 lata. W tym roku na razie spokój.
Grodzimy się na razie tymczasowo, zanim zrobi się ogrodzenie docelowe. Myślę, że to powinno powstrzymać dziki
Ewa777 21:35, 07 cze 2021

TAR napisał(a)
to niestety nie wina dzikow a ludzi
u nas jeden taki tez zaczal dokarmiac i od sasiadow po lbie dostal, na szczescie w pore sie skonczylo, bo tez bym pewnie miala dzis klopot

Podejrzewam, że się bardzo rozmnożyły nie mają jedzenia w zagajniku. Najlepiej byłoby wywieźć je do lasu, tam by sobie pohasały.

Dobrze, że Twój sąsiad posłuchał i przestał dokarmiać.
Nowa12 21:58, 07 cze 2021

To dobrze że u nas ich nie ma bo przy moim ogrodzeniu bez podmurówki też by miały ogrody otwarte . Ewa współczuję szkód.
Ewa777 13:12, 08 cze 2021

Nowa12 napisał(a)
To dobrze że u nas ich nie ma bo przy moim ogrodzeniu bez podmurówki też by miały ogrody otwarte . Ewa współczuję szkód.

Szkoda zwierząt, bo one też się męczą. Solidne ogrodzenie to podstawa. Nie będą mogły wchodzić, nie będą przychodziły na osiedle. Tak mi się przynajmniej wydaje

mirkaka 14:48, 10 cze 2021

Chyba Angelique.
Niepotrzebnie zamówiłaś azalie, te co masz rozrosną się przecież, nawet jak je będziesz cięła.

Kiedyś miałam kalinę tę z białymi pomponami, zawsze ją mszyce opanowały, nie dała rady z nimi walczyć, marniała w oczach a była już wielka. Musiałam wyciąć.
Nie martw się hortensjami, taka zima, u mnie też przemarzły, będą kwitnąć nielicznymi kwiatkami.
Dziki wchodzą do tych co mają zadbane ogrody a w nich rarytaski dla nich. Mogłyby chociaż larwy opuchlaków przy okazji zjeść
Joku 15:57, 10 cze 2021

No właśnie, Mirka ma rację. Chociaż jakiś pożytek by z nich był.
Milka 05:40, 11 cze 2021

Ewa777 napisał(a)

A widzisz. Znalazłam gdzieś na stronie w opisie, że to japońska. Ja się na nich zupełnie nie znam.
Z nornicami tez walczyłam przez 2 lata. W tym roku na razie spokój.
Grodzimy się na razie tymczasowo, zanim zrobi się ogrodzenie docelowe. Myślę, że to powinno powstrzymać dziki

U mnie ostatnio Misia 2 nornice upolowała, jakby w tym roku ich mniej mam, bo rok temu też kilka wyłapała.
Milka 05:42, 11 cze 2021

Ewa777 napisał(a)

Kalinę mam pierwszy raz. Załamałam się jak zobaczyłam wszystkie listki zwinięte. Może rzeczywiście jak zobaczę, że kolejne będą rosły już zdrowo, to w kolejnych latach nie będę się nimi martwić.

Moja jest chyba japońska - Eskimo. To czemu ma mszyce? Chyba, że to jakaś pomyłka Dopóki nie zakwitnie, nic nie wiadomo.
Mój bez okazał się, że nie jest Krasawicą

U mnie też plaga mrówek. Mam ich serdecznie dość.

Ja też mrowek mam dość, wszelkiej maści u mnie. W donicach , w trawach, robią szkody.
Co do hortensji ogrodowych, u mnie to samo, paskudne, kilka kwiatów będzie, trudno, nie będę się cackać, za dużo zachodu z nimi w naszym klimacie.
vita 10:44, 11 cze 2021

Doczekaliśmy się, dziki u Ciebie, lis i kuny u mnie. O mrówkach i pomrowach nie chcę nawet wspominać. Dobrze, że niedźwiedzi, póki co brak.
Widziałam na półwyspie ostrzeżenia przed dzikami. Współczuję, mam nadzieję, że sytuację opanujecie. Chęć do ogrodowania wróci, miałam podobnie. Po prostu trzeba przeczekać.