Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

sylwia_slomc... 01:40, 02 lip 2015

Renia ja ogrodziłam siatką leśną w zeszłym roku, całą tą nową część, 400m ogrodzenia, nie robiliśmy na balach tylko na łatach modrzewiowych, to co w ziemię zasmarowałam folią w płynie, żeby nie gniło, to co na zewnątrz jakaś najtańszą farbą impregnującą, jeszcze kawałek został. Ale łaty kupiliśmy od górala bezpośrednio, już zaimpregnowane, tak jak na więźbę dachową- wszystkie łaty koszt ok 450 - 500 zł nie pamiętam dokładnie siatka leśna ocynk - wcale nie cienka ok 1000 zł przez internet bezpośrednio od producenta. Mam nadzieję, że wytrzyma mi to jakieś 15 lat, a do tej pory rośliny urosną, że potem już ogrodzenie nie będzie potrzebne, ewentualnie wymieni się najbardziej nadgryzione zębem czasu łaty, lub dołoży dla wzmocnienia i będzie jeszcze służyło. Z perspektywy roku warto było. Wszystkie roślinki na swoim miejscu, a wcześniej po jednej zimie sarny brzózki zjadły do samego korzenia.
07_Rene 14:29, 02 lip 2015

babka napisał(a)
Widzę że Twojego eMa cechuje pomysłowość i solidność, to lubię Mój Tata był takim perfekcjonistą, cokolwiek zrobił służy do dziś bez zarzutu ! Dobrze mieć w domu taką złotą rączkę

Powiedzmy, że spawa hobbystycznie i wszystkiego uczy sie z youtube To pierwsze zetknięcie z tą sztuką - niezłe. Ale widać, że jak chce to może wszystko.
Szkoda tylko, że ogrodzenia mu się nie chce wyspawać
Konieczki 14:42, 02 lip 2015

No to się chwali. Teraz trzymaj kciuki - mój eM idzie od poniedziałku na urlop .... zobaczymy
07_Rene 14:42, 02 lip 2015

anka_ napisał(a)
Pokrywa do studni super. No i z niecierpliwością będę czekać na drzwiczki do piwniczki. Ja chyba będę musiała zamówić, mój eMuś nie ma takich zdolności (bo w tajemnicy powiem, że posiadam i studnię i piwniczkę).

No i wydało się To u Ciebie zupełnie jak u mnie Ciekawa jestem piwniczki i tej studni.
Drzwi będą takie zwykłe, z desek zaimpregnowanych. Nic specjalnego.

U mnie jest problem, bo ja bym chciała 'na zielono', a eM. by wypolerował i nabłyszczył.

Tak to jest z tymi meżami, że czasem wszystko na odwrót robia. U mnie mąż to super ścisły umysł matematyczny. Chce sadzić drzewa według schematów np. co 5m Wszystko musi mieć zmierzone, od tego drzewa, do tego itd.
Ja jestem odwrotnością. Mam jakis tam zamysł w wyobraźni, idę i sadzę

Alionushka cudowna, dopisana do listy chciejstw.

Ten powojnik jest wart polecenia. Nie choruje na uwiąd i długo kwitnie. Z tym ze on jest bylinowy, bardziej do zadarniania niz na podpory. u mnie przy studni, bo nie wiedziałam, że to on

Może ja swojej dam szansę na opamiętanie.

Akurat ta sosna najmniej ucierpiała, ale moje inne 3 iglaki do sanego potyczka objadły. Na razie je zostawiłam, wyrzucić zawsze jest czas, a może jakiś bonzaj mi wyjdzie
07_Rene 14:45, 02 lip 2015

Konieczki napisał(a)
No to się chwali. Teraz trzymaj kciuki - mój eM idzie od poniedziałku na urlop .... zobaczymy

Myślę, że pokażesz te długo wyczekiwane gabiony, które wyjdą spod jego dłoni
07_Rene 14:47, 02 lip 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
Renia ja ogrodziłam siatką leśną w zeszłym roku, całą tą nową część, 400m ogrodzenia, nie robiliśmy na balach tylko na łatach modrzewiowych, to co w ziemię zasmarowałam folią w płynie, żeby nie gniło, to co na zewnątrz jakaś najtańszą farbą impregnującą, jeszcze kawałek został. Ale łaty kupiliśmy od górala bezpośrednio, już zaimpregnowane, tak jak na więźbę dachową- wszystkie łaty koszt ok 450 - 500 zł nie pamiętam dokładnie siatka leśna ocynk - wcale nie cienka ok 1000 zł przez internet bezpośrednio od producenta. Mam nadzieję, że wytrzyma mi to jakieś 15 lat, a do tej pory rośliny urosną, że potem już ogrodzenie nie będzie potrzebne, ewentualnie wymieni się najbardziej nadgryzione zębem czasu łaty, lub dołoży dla wzmocnienia i będzie jeszcze służyło. Z perspektywy roku warto było. Wszystkie roślinki na swoim miejscu, a wcześniej po jednej zimie sarny brzózki zjadły do samego korzenia.

Dzięki. A dasz jakiś namiar na tego górala. To przez internet?
07_Rene 14:58, 02 lip 2015

Nie wiem czemu moja Sally Holms w niektóre dni zwija kwiaty na noc, a w niektóre nie. Może to kwestia temperatury? Bo deszczu na pewnie nie.

Zauważyłam też że moje jeżówki zwieszają "łebki" na wieczór. Początkowo myślalam, że maja zbyt sucho, ale mimo codziennego podlewania nadal się tak dzieje. U Was też zachowują sie tak jeżówki?

Kasya 15:52, 02 lip 2015

ale ładne takie zwiniete... a pokazywałas gdzies tą rózyczkę, którą chciałam zobaczyc ?
07_Rene 22:43, 02 lip 2015

Kasya napisał(a)
ale ładne takie zwiniete... a pokazywałas gdzies tą rózyczkę, którą chciałam zobaczyc ?

Pokazywałam larwy biedronki na niej. Nie ma na razie co oglądać, bo bardzo skromnie wygląda, ale podtucze ją
To ona...

Dopiero zawiązuje pąki
Kasya 22:52, 02 lip 2015

07_Rene napisał(a)

Pokazywałam larwy biedronki na niej. Nie ma na razie co oglądać, bo bardzo skromnie wygląda, ale podtucze ją
To ona...

Dopiero zawiązuje pąki

moze nie rozlożysta ale ładna