To już lepiej rozumiem układ rabat, zastanawiałam się czy są na środku, a tu po lewej zostaje wolna przestrzeń.
Z drzewami, szkoda, że to wierzby ale jak potrzebny cień, to niech sobie będą, a nowe niech rosną.
Co do róż ja bym dała przy iglaku Artemis, Soul i Goethe, wszystkie mają taki wyprostowany pokrój, na lewo Munstead i z jednej strony Chipendale, a z drugiej Miss Fine, jakieś białe bylinki by mi przy nich pasowały.
Na podniesieniu Heritage, najwieksza więc w tyle, MT, Pastella i za nią z boku może Chandos.
I tak będziesz zmieniać za 5 lub 10 lat więc przesadzania nie unikniesz
Wpisałam się dopiero dziś, ale zaglądam częściej... tylko co ja mam pisać jak nie wiem nic o tematach, które poruszacie??? Róże? układ rabatek? na pierwszych się nie znam a do drugich wyobraźnia potrzebna której u mnie ostatnio brak ...
Za to na temat bluszczy Ci odpowiem
Starych drzew bym nie wycinała - a już na pewno nie wszystkie. Z drugiej strony może warto wyciąć 1-2 szt i w to miejsce wsadzić młode bardziej ozdobne by już rosły? U mnie bluszcz zimozielony ruszył dopiero w 3/4 roku (w zależności od miejsca) zrobię w weekend sesję bluszczową to możesz w niedzielę do mnie zajrzeć a i ten trójklapowy ma już z 5 lat?
Sta
ja bym zrobiła to samo, drzewa zostawiła a wycięła też 1 lub 2 sztuki i wsadziła coś nowego. Drzewa dają charakter ogrodowi, zawsze śmiecą więcej lub mniej ale taki ich urok....a przede wszystkim dają cień. Nie wycinaj wszystkich tylko te, które chorują. Ja mam ten sam dylemat bo mój chce wyciąć jedyne ! Drzewa jakie mam 5 świerków, buntuję się ale faktem jest że za blisko posadzone chorują i nie mają ładnego pokroju bo słońce nie dochodzi...co do róż nie doradzę bo je mam ale nn odmiany, dobiłaś mnie tą listą..ale obie koncepcje mi się podobają
Nie miałam siły wczoraj pisać
Generalnie zrobiłam mix wszystkich rad
W środkowym polu:
Soul
Artemis
Goethe
W polu obok
Jude the Obscure
Chippendale
Chandos Beauty
Miss Fine
Na podwyższeniu, z kulką
Heritage
Pastela
Mariatheresia
Munstead
i Double Delight
TO są takie grupy czyto umowne, bo generalnie mimo grup niektóre róże i tak będę obok siebie, np, Goethe będzie obok Chandos Beauty.
Białe bylinki są - odętka wirgilijska
Będę jeszcze pewnie mieszać trawkami, ale to dopiero wiosną.