Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

anabuko1 22:49, 06 paź 2015

Ale prace,ale zmiany,ale to wszystko pięknieje
sylwia_slomc... 22:52, 06 paź 2015

Znowu coś od Toszki sobie wzięłam, nie bij bo i tak skopiować nie umiem
Milka 06:58, 07 paź 2015

07_Rene napisał(a)
Byłam w szkółce po drzewa dla Sylwi Postanowiłam nadszarpnąć lekko budżet domowy (bo jesień jest tylko raz w roku) i kupić też kilka rzeczy dla siebie.

Po dwóch godzinach oglądania, sprawdzania odmian w internecie, tak sie skończyło....

Gosiu-Margaretko.... Pakowałam sie prawie jak ta Pani, którą widziałyśmy w piątek Udało się upchnąć, że nic nie wystawało z bagażnika....

Kupiłam
Magnolie parasolowatą
Brzozę brodawkowatą purpurea
Brzozę bradowkowatą "Golden Obelisk"
Grujecznik japoński (bezodmianowy)
Jeszcze jednego Ambrowca amerykańskiego - okazało się, że to odmiana 'Slender Silhouette'
Miłorząb dwuklapowy "Tubifolia"

A mąż wybrał sobie ognika szkarłatnego...

Fajne zakupy, ciesze sie, ze magnolie wybrałaś, mam 3 z ognikiem ciut klopotu, strasznie kluje, ale w cieple zimy jest zimozielony i zdobi koloram i kwitnie i koraliki, o ile nie tniesz. Ciekawa jestem, gdzie go posadzisz i jak bedzie prowadzony, w luznej formie najpiekniejszy jest, a miejsca u ciebie nie brak. Podobnie, jak Anda, doradzam powiekszenie rabaty, a nie dosiewke trawy.
margaretka3 08:25, 07 paź 2015

07_Rene napisał(a)

Reniu, nie ma to jak dobrze się wyspać... Już lepiej. Właśnie mnie z rana taka myśl naszła, że Ty jednak za małe rabatki robisz. Popatrz na tę przestrzeń, boję się, czy chaos się nie zrobi, jak narobisz dużo małych rabatek. Brzozową i hortensjową to ja bym połączyła W kształcie nerki, jak pisze Toszka. Trawy też bym nie dosiewała, mniej roboty ze zrywaniem darni, bo ziemia prawie gotowa Różankę bym powiększyła od razu.

Jeszcze o piwoniach, u Ciebie miały brzydkie liście? Może masz jeszcze nie rozrośnięte i nie tworzą ładnej kępy... Bo z tego co wiem, to zaleca się właśnie w piwoniach sadzić np. tulipany, bo to piwonie zakrywają zasychające liście tulipanów. Moich piwoni ani razu nie podlałam w tym roku, liście nie były mega zielone, ale spokojnie dały radę. Kondziu też ma piwonie w przdomowym w dużej masie i nie ukrywa ich wśród innych większych bylin.
07_Rene 09:03, 07 paź 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
Renia ja na samym dużym ogrodzie mam posadzonych ok 100 drzew nie wliczając do tego ok 110 tui , a jeszcze jest przydomowy gdzie nie liczę na razie bo tam kiedyś w przyszłości dużo do wyciepania. Tak na oko ok 50 szt. Na pewno nie mniej

Jakbym policzyła wszystkie iglaki, tez miałabym kilkadziesiąt Na razie małe wszystko, więc cześć roslin niewidocznych.

babka napisał(a)

Achaaa zapomniałabym ! Młody jest moim idolem też takiego pomocnika chcę

Sebek napisał(a)
Uwielbiam Twoje spojrzenie na ogród - a widoki z tyłu powodują, że każda rabata wygląda wyjątkowo

Wyjątkowo - dobrze powiedziane, bo każdy może interpretować po swojemu
07_Rene 09:06, 07 paź 2015

anabuko1 napisał(a)
Ale prace,ale zmiany,ale to wszystko pięknieje

Oby zmiany wyszły na plus

sylwia_slomczewska napisał(a)
Znowu coś od Toszki sobie wzięłam, nie bij bo i tak skopiować nie umiem

Sylwia, toz to ja potulna jestem jak baranek. Co Cię zainspiruje to Twoje

Milka napisał(a)

Fajne zakupy, ciesze sie, ze magnolie wybrałaś, mam 3 z ognikiem ciut klopotu, strasznie kluje, ale w cieple zimy jest zimozielony i zdobi koloram i kwitnie i koraliki, o ile nie tniesz. Ciekawa jestem, gdzie go posadzisz i jak bedzie prowadzony, w luznej formie najpiekniejszy jest, a miejsca u ciebie nie brak. Podobnie, jak Anda, doradzam powiekszenie rabaty, a nie dosiewke trawy.

Magnolię jedna już mam - Alexandrine, ale w formie krzaczastej. O ogniku musze poczytać.
Rabatę troszkę poszerzyłam, ale dokładnie zaraz o tym napiszę
Anda 09:18, 07 paź 2015

Na temat bodziszkow przed piwoniami wlasnie cos wypocilam u Gosi. Napisze tez tutaj Czy bodziszki sa za niskie? Wg mnie nie
Taki Geranium Collinum-Hybride 'Nimbus' moze miec nawet i 90 cm. Rozanne pewnie wplotl i wspial by sie po lisciach piwonii i ja okryl cala. Mi tak sie wspina na hibiskusa. A Geranium Pratense-Hybride 'Orion' dorasta do 70 cm, dlugo kwitnie i wg mnie tez wystarczy

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
07_Rene 09:21, 07 paź 2015

Toszka napisał(a)

powiedz, czy takie geometryczne formy wpisane w swobodne nasadzenia nie są intrygująco boskie?

Toszka, są boskie, nie ma wątpliwości, ale na tej rabacie mają być róże z bylinami, a nie same formy iglaste. Mam 12 róż i nie mam dla nich lepszego miejsca. Chciałam róże i byliny przełamać czymś zimozielonym.

margaretka3 napisał(a)

Reniu, nie ma to jak dobrze się wyspać... Już lepiej. Właśnie mnie z rana taka myśl naszła, że Ty jednak za małe rabatki robisz. Popatrz na tę przestrzeń, boję się, czy chaos się nie zrobi, jak narobisz dużo małych rabatek. Brzozową i hortensjową to ja bym połączyła W kształcie nerki, jak pisze Toszka. Trawy też bym nie dosiewała, mniej roboty ze zrywaniem darni, bo ziemia prawie gotowa Różankę bym powiększyła od razu.

Gosiu, Anda, Irenko..
Przez spadek terenu nie widać rzeczywistych razmiarów rabat.
Zaznaczyłam co nieco... Słabo widać - może poprawie i podmienię zdjęcie....

Tam przy kulce wysunęłam rabatę ciut do przodu, sama ta część podniesione ma 8 metrów długości. Rabata z brzozami ma kształt nerki i 12 metrów długości. To chyba dużo? Między nini jest ścieżka z trawy o szerokości 4 metrów.

Powiększyć rabatę planuje tą na prawo, tak by wciągnąć w nią tulipanowca. Ale właśnie myślę, czy nie będzie za długa?

07_Rene 09:24, 07 paź 2015

Anda napisał(a)
Na temat bodziszkow przed piwoniami wlasnie cos wypocilam u Gosi. Napisze tez tutaj Czy bodziszki sa za niskie? Wg mnie nie
Taki Geranium Collinum-Hybride 'Nimbus' moze miec nawet i 90 cm. Rozanne pewnie wplotl i wspial by sie po lisciach piwonii i ja okryl cala. Mi tak sie wspina na hibiskusa. A Geranium Pratense-Hybride 'Orion' dorasta do 70 cm, dlugo kwitnie i wg mnie tez wystarczy

W tym roku piwonie miałam z anafalisem perłowym... Nie wiem czy go nie zostawię na przyszły rok, bo mi czasu braknie...
Tak było na początku czerwca

Juzia 09:37, 07 paź 2015

Mi się podobają takie trzy rabaty jak narysowałaś!