Fajne zakupy, ciesze sie, ze magnolie wybrałaś, mam 3 z ognikiem ciut klopotu, strasznie kluje, ale w cieple zimy jest zimozielony i zdobi koloram i kwitnie i koraliki, o ile nie tniesz. Ciekawa jestem, gdzie go posadzisz i jak bedzie prowadzony, w luznej formie najpiekniejszy jest, a miejsca u ciebie nie brak. Podobnie, jak Anda, doradzam powiekszenie rabaty, a nie dosiewke trawy.
Reniu, nie ma to jak dobrze się wyspać... Już lepiej. Właśnie mnie z rana taka myśl naszła, że Ty jednak za małe rabatki robisz. Popatrz na tę przestrzeń, boję się, czy chaos się nie zrobi, jak narobisz dużo małych rabatek. Brzozową i hortensjową to ja bym połączyła W kształcie nerki, jak pisze Toszka. Trawy też bym nie dosiewała, mniej roboty ze zrywaniem darni, bo ziemia prawie gotowa Różankę bym powiększyła od razu.
Jeszcze o piwoniach, u Ciebie miały brzydkie liście? Może masz jeszcze nie rozrośnięte i nie tworzą ładnej kępy... Bo z tego co wiem, to zaleca się właśnie w piwoniach sadzić np. tulipany, bo to piwonie zakrywają zasychające liście tulipanów. Moich piwoni ani razu nie podlałam w tym roku, liście nie były mega zielone, ale spokojnie dały radę. Kondziu też ma piwonie w przdomowym w dużej masie i nie ukrywa ich wśród innych większych bylin.
Na temat bodziszkow przed piwoniami wlasnie cos wypocilam u Gosi. Napisze tez tutaj Czy bodziszki sa za niskie? Wg mnie nie
Taki Geranium Collinum-Hybride 'Nimbus' moze miec nawet i 90 cm. Rozanne pewnie wplotl i wspial by sie po lisciach piwonii i ja okryl cala. Mi tak sie wspina na hibiskusa. A Geranium Pratense-Hybride 'Orion' dorasta do 70 cm, dlugo kwitnie i wg mnie tez wystarczy
Toszka, są boskie, nie ma wątpliwości, ale na tej rabacie mają być róże z bylinami, a nie same formy iglaste. Mam 12 róż i nie mam dla nich lepszego miejsca. Chciałam róże i byliny przełamać czymś zimozielonym.
Gosiu, Anda, Irenko..
Przez spadek terenu nie widać rzeczywistych razmiarów rabat.
Zaznaczyłam co nieco... Słabo widać - może poprawie i podmienię zdjęcie....
Tam przy kulce wysunęłam rabatę ciut do przodu, sama ta część podniesione ma 8 metrów długości. Rabata z brzozami ma kształt nerki i 12 metrów długości. To chyba dużo? Między nini jest ścieżka z trawy o szerokości 4 metrów.
Powiększyć rabatę planuje tą na prawo, tak by wciągnąć w nią tulipanowca. Ale właśnie myślę, czy nie będzie za długa?