Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Milka 13:00, 10 paź 2015

Wierzby można odmładzać, ściąć nisko, będzie konkretny pień i młode przyrosty
a co do sadzenia, pewnie i tak czeka cię przesadzanie, wszystko urośnie i znowu wymusi zmianytaką teraz mam robotę u siebie, i chyba końca nie ma
sylwia_slomc... 22:36, 10 paź 2015

07_Rene napisał(a)

Myślałam, że odpoczywałaś, a Ty maraton po Janinach urządziłaś

I tak nic lepszego bym pewnie nie wymyślała, a dzięki temu, dziś mogę obsadzać brzozową

A wiesz, że ja mam jeszcze zakupy drzewiane nie posadzone...? i cebule czekają

Ja posadziłam od razu bo straszą tymi deszczami ze śniegiem- to u mnie ocieplanie niektórych perełek się zacznie, a jeszcze mi się szykują dwie paczki z roślinami do sadzenia to bym się nie wyrobiła. A jak na zakupy w A się zdecyduję to nawet trzy. Czasu na wszystko za mało
A jakie Ty masz te wierzby? Bo Irenka dobrze mówi, że ciąć można, a niektóre ogławiać całkiem. Nie się zawsze marzyły takie z dziuplami stare ogławiane co nad rowami dawniej rosły........teraz to rzadki widok, a takie zaczarowane klimaty robiły...........nawet był plan, żeby u nas posadzić - ale nie doczekałabym się tych dziupli pewnie, a takiego giganta to raz, że nie ma skąd wziąć, a dwa prawie awykonalne No i posadziłam 5 szt płaczących bo też mi się ogromnie podobają, u mnie rosną na samej górze i jak urosną to pod jedna będzie biała huśtawka dla babuni, a pod drugą taka ze starej opony dla wnusiów prawie drzewa zdążą urosnąć, tylko czy babunia będzie siły mieć, żeby na samą górę lecieć
07_Rene 11:26, 11 paź 2015

Dziewczyny,

U mnie rosną zwykłe wierzby białe. Wiem, że można je ogławiać, i pewnie tak zrobię z dwoma, bo akurat tam wieszam hamarki i nie chce wycinać, ale jest to ostateczność.
Taką ogławianą wierzbę mamy na granicy działki, w polu. Też jest problematyczna... i zupełnie mi sie nie podoba.

Trzeba podjąć męską decyzję kilka wyciąć, posadzić coś nowego

Lecę do Was

babka 11:38, 11 paź 2015

Przyszłam pomachać
malgorzata_s... 12:25, 11 paź 2015

Reniu czytam że miałaś ochotę na spotkanie? Przykro mi że nie wołałam.To było spontaniczne całkiem. Decyzja w czwartek wieczorem, w piątek zwoływanie.
W tym roku jeszcze mamy ochotę spotkać się na wiankowaniu. Będę wołała jakby co.
Gabriela 16:27, 11 paź 2015

07_Rene napisał(a)

Nadal nie wiem, czy je wyciąć, mam mieszane odczucia.

Z jednej strony są problematyczne, przez kruchość gałęzi. Mam mnóstwo sprzątania po każdej burzy... Stoją blisko domu, więc zawsze jakas wybita szyba może się trafić. Są miododajne, ale podczas kwitnienia strasznie śmiecą.

Z drugiej strony wydaje mi się nierozsądne wycinać drzewa, które dają upragniony cień (a mamy cień przez cały dzień za dodmem), i czekać 20 lat na patelni aż jakieś nowe urosną.

No właśnie, takie to dylematy. Wierzba jest stosunkowo krótkowiecznym drzewem, bardzo szybkko rośnie, a na Twoich zdjęciach te drzewa pięknie wyglądają, pięknie się krajobraz otwiera. Chyba bym nie wycięła, na pewno nie wszystkie.
Jana 18:34, 11 paź 2015

07_Rene napisał(a)
Dziewczyny,

U mnie rosną zwykłe wierzby białe. Wiem, że można je ogławiać, i pewnie tak zrobię z dwoma, bo akurat tam wieszam hamarki i nie chce wycinać, ale jest to ostateczność.
Taką ogławianą wierzbę mamy na granicy działki, w polu. Też jest problematyczna... i zupełnie mi sie nie podoba.

Trzeba podjąć męską decyzję kilka wyciąć, posadzić coś nowego

Lecę do Was

zostaw te, które się przydadzą
babka 19:42, 11 paź 2015

Reniu, jak niedziela minęła ?
Pomieszały mi się karteczki z nazwami i teraz nie wiem już co jest co
Anda 21:24, 11 paź 2015

Reniu, Ola napisala wlasnie u mnie, ze jej karpy piwonii nawet bez klow ruszyly liscmi na wiosne

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
sylwia_slomc... 21:36, 11 paź 2015

Nawet nie wiesz jak Ci takiej starej ogławianej wierzby zazdraszczam