Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

sylwia_slomc... 10:49, 03 lis 2015

Renia palety wczoraj przyjechały jak skończymy z rabatą trocinową bierzemy się za kompostownik Druga komorę
Pszczelarnia 11:25, 03 lis 2015

To teraz trzeba wypad do miasta zrobić i zebrać gotowe worki wystawione przed domami jednorodzinnymi.

Gdybyż tylko było się pewnym, że zawierają tylko liście ..... .
babka 12:06, 03 lis 2015

Ewa, najczęściej znadziesz takie worki pod szkolami i innymi instytucjami. Tam slużby porządkowe mają co zgrabiac i nie bawia się w dorzucaniw śmieci. Sama juz ch3tkę mialam na kilka takich worków
07_Rene 15:50, 03 lis 2015

Mam wrażenie, że u mnie liście się nie kończą więc cudzych mi nie trzeba. Ale faktycznie widzę, że niektórzy wystawiają wory z liśćmi..., bo ich nie chcą.

Sylwia, wydaje mi się, że ten mój paleciak na liście jest mało pojemy. Nie da się tak w nim liści ubić jak do worków pakuje. Na razie miejsce mi się tam skończyło, może po deszcze liście upadną, to jeszcze coś tam dorzucę. Dziś musiałam do worków zacząć pakować.
Sebek 18:41, 03 lis 2015

07_Rene napisał(a)

Sebek, nic specjalnego nie robię. Dotychczas robiłam w workach, w tym roku próbuję w kompostowniku
Wyglądało to tak. Grabię liście, pakuje do worków, lekko ubijam. Ja zawsze używam worków 80l po zimi, torfie, korze, które mi zostały po całym sezonie. Muszą być grube i mocne. Zalewam wodą. Można też użyć mocznika, który ma przyspieszyc rozkład liści, ja nie zawsze go używam i w sumie nie widzę różnicy. Po kilku minutach, jak liście nasiąkną wodą, robię w worku dziurki, żeby nadmiar wody mógł swobodnie odpłynąć. Worki układam na leżąco, jeden na drugi. Mam ich dużo, więc powstaje mi pryzma wielkości kompostownika. I tyle... Końcem stycznia lub w lutym warto zmienic kolejność worków (ale nie jest to niezbędne), bo te na dole robią się szybciej.

Ale dopiero jesienią kompost jest ok? Czy już wiosną jest taki lekko rozłożony? Tak żeby nim wyściółkować rabaty?

Totalnie guuuupi w tym temacie jestem A o dziwo zwykły kompost mam co roku
07_Rene 19:22, 03 lis 2015

Sebek napisał(a)

Ale dopiero jesienią kompost jest ok? Czy już wiosną jest taki lekko rozłożony? Tak żeby nim wyściółkować rabaty?

Totalnie guuuupi w tym temacie jestem A o dziwo zwykły kompost mam co roku

Specjalistką od kompostu to ja nie jestem Ten, który pokazywałam leżał rok. Tak jest przerobiony w workach, które leżały na dole. W tych na górze jeszcze widać strukturę liści.
Ale...
Rok temu ściółkowałam wiosną rabaty liśćmi, które zebrałam jesienią, czyli nie do końca przerobionymi. Wyglądały bardziej jak liście niż próchnica tyle tylko, że nie były w całości, tylko jakby zmulczowane.

Sprawdziłam i na stronie 2 mojego wątku (5 post od góry) widać jak to wyglądało Oczywiście myślę o ściółce Jakby nie plaga nornic stosowałabym to nadal.
sylwia_slomc... 19:28, 03 lis 2015

Renia a u mnie pod trocinami krety maja teraz raj Trawa sie rozkłada więc pełno dżdżownic , a te łajzy korzystają na tym
07_Rene 19:31, 03 lis 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
Renia a u mnie pod trocinami krety maja teraz raj Trawa sie rozkłada więc pełno dżdżownic , a te łajzy korzystają na tym

Ja próbowałam już wszystkiego na nornice... Dynamitu tylko nie Musiałam się pogodzić z ich obecnością, w końcu mieszkam w polu.
Idę w rośliny zadarniające i gęste nasadzenia.

ps. współczuję Ci tych kretów
Ja po wyściółkowaniu rabat straciłam berberysa Maria, chojnę kanadyjską i już nawet nie pamiętam... kwitnienie liliowców bo pąki kwiatowe uschły
margaretka3 23:00, 03 lis 2015

Pszczelarnia napisał(a)

To teraz trzeba wypad do miasta zrobić i zebrać gotowe worki wystawione przed domami jednorodzinnymi.

Gdybyż tylko było się pewnym, że zawierają tylko liście ..... .

Haha właśnie od wczoraj taka myśl mnie męczyła, bo mijam tych worków na jednej ulicy kilkadziesiąt; tyle dobra się w nich zmarnuje (w sensie: innym dostanie...)

margaretka3 12:17, 04 lis 2015

Reniu, czy Ty moczyłaś moje róże przed dołowaniem? W sobotę chcę je posadzić na miejsce docelowe, to chyba jeszcze raz je trzeba namoczyć, prawda?