Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

anka_ 14:56, 04 kwi 2016

07_Rene napisał(a)

Na opakowaniu nasion jest nazwa stipa pennata - ostnica piorkowa. Ale co wyrośnie?

Muszę poszukać tej Twojej.

Renatko ta twoja z siewu ma jak moja sztywne, ostre liście? Bo brachytricha jest miękka (mam i tą) zupełnie inna w realu,.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Pszczelarnia 16:37, 04 kwi 2016

kosolka napisał(a)
Tak.. Mój ogród teraz ma czwarty sezon.. Powinno być pięknie. Inne ogrody po tych latach wyglądają już idealnie, dojrzało. Ale myslę, że to też kwestia finansowa, mimo wszystko, żeby było obsadzone i powykańczane już wszystko dookoła.. Chociaż pewnie też kwestia umiejętności sadzenia, no i typu ogrodu..

Stare cmentarze mają niesamowity urok, klimat, takie są naturalne, tajemnicze.. Uwielbiam!

Kosolko, mój ogród ma 17 sezon i jestem na początku. Żeby było już powykańczane ... a tu nie ma końca ... . To chyba całość nie na jedno pokolenie.

Idę szukać cmentarza. Też lubię.
Pszczelarnia 16:41, 04 kwi 2016

07_Rene napisał(a)

cynia liliput już prosi o pikowanie

A ta cynia nie powinna mieć jeszcze pary liści właściwych? Nigdy nie pikowałam cynii - sieję do skrzynki w połowie/pod koniec kwietnia, a potem silne siewki do gruntu.
Pszczelarnia 16:45, 04 kwi 2016

Cmentarze to piękne ogrody... ale te stare cmentarze jaki i stare ogrody ....
laurowisnia 17:19, 04 kwi 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Kosolko, mój ogród ma 17 sezon i jestem na początku. Żeby było już powykańczane ... a tu nie ma końca ... . To chyba całość nie na jedno pokolenie.

Ogród nigdy nieskończony dla ogrodnika jest ale każdy mijający rok powoduje, że nabiera charakteru, a te pierwsze lata, to takie najmniej widoczne, nic nie poradzimy. Renia, pamiętam jak mój wtedy wyglądał tzn. nie wyglądał, co najwyżej kwiaty cieszyły latem.
07_Rene 19:46, 04 kwi 2016

laurowisnia napisał(a)
Może ta pennata podobnie wygląda jak moja, ja tej nie mam, a kwitła w tamtym roku?

Ubiegłej wiosny wysiewałam i nie zakwitła. Nie wiem czego się spodziewać.

laurowisnia napisał(a)
Może ta moja ma szersze listki, jak będę w ogrodzie to sprawdzę.

Ta ma szersze listki, sztywne i wyprostowane, raczej się nie przewiesza.

anka_ napisał(a)

Renatko ta twoja z siewu ma jak moja sztywne, ostre liście? Bo brachytricha jest miękka (mam i tą) zupełnie inna w realu,.

Dokładnie tak jak piszesz.

Zrobiłam nowe zdjęcia.

07_Rene 19:52, 04 kwi 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Idę szukać cmentarza. Też lubię.

Ewo, ogród nie jest chyba nigdy skończony i każdy będzie go przerabiał po swojemu (nowe pokolenia:, Ty masz już duże drzewa, jest na czym oko zawiesić. Pięknie jest.

laurowisnia napisał(a)

Ogród nigdy nieskończony dla ogrodnika jest ale każdy mijający rok powoduje, że nabiera charakteru, a te pierwsze lata, to takie najmniej widoczne, nic nie poradzimy. Renia, pamiętam jak mój wtedy wyglądał tzn. nie wyglądał, co najwyżej kwiaty cieszyły latem.

Pocieszam się, że jak pojawią się liście na drzewach i byliny to u mnie nie będzie najgorzej Jutro jadę na rozeznanie w iglakach
07_Rene 19:58, 04 kwi 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Cmentarze to piękne ogrody... ale te stare cmentarze jaki i stare ogrody ....

Stare ogrody... i cmentarze są niezwykle klimatyczne.
Niby nic tam takiego nie ma, bo tylko same bukszpany, dwie tuje, jakieś polne, leśne kwiaty, mury, a jednak jest to "coś".

Pszczelarnia napisał(a)

A ta cynia nie powinna mieć jeszcze pary liści właściwych? Nigdy nie pikowałam cynii - sieję do skrzynki w połowie/pod koniec kwietnia, a potem silne siewki do gruntu.

Wiem, że musi Na zdjęciu lewo co wychodziły liście właściwe, ale zanim się za to wzięłam już miały. Widzisz, ja pierwszy raz wysiałam cynie, nie wiedziałam że tak łatwo wschodzą i bezproblemowo rosną. Będę wiedzieć na przyszłość. Przepikowałam po 2 do każdej doniczki, zajęły mi 2 półki.

07_Rene 20:01, 04 kwi 2016

Hortki puszczają listki, a te które mam w domu w wodzie powoli nawet korzonki

Karol99 20:18, 04 kwi 2016

Rodzinka hortensjowa świetna.