Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Juzia 09:18, 19 kwi 2016

Toszka a tę perovskię? (nie wiem jak to odmienić) to się ścina do zera????
Mam jedną i nie wiem co z nią zrobić. Obcięłam jej tylko ciut te badylki... może trzeba do ziemi?
Nic jeszcze nie puściła....
renatamama3 09:34, 19 kwi 2016

Reniu ,suchodrzew u mnie .
Toszka 09:39, 19 kwi 2016

Juziu, tniesz na około 10-15cm nad ziemią, zasada jak z hortkami. Ja tnę swoją Perovskię dość krótko.
Juzia 09:40, 19 kwi 2016

Toszka napisał(a)
Juziu, tniesz na około 10-15cm nad ziemią, zasada jak z hortkami. Ja tnę swoją Perovskię dość krótko.

Dzięki!
To zaraz idę ciachnąć
margaretka3 09:43, 19 kwi 2016

Właśnie się dowiedziałam, że ja mam suchodrzew w ogródku Ha ha. Od trzech lat nie wiedziałam co to To się łatwo ukorzenia, Reniu. Bo ja sobie ukorzeniałam z krzaczka od mamy.
renatamama3 09:49, 19 kwi 2016

Gosiu ,masz rację ,bardzo łatwy w rozmnażaniu ,kupiłam 2 krzaczki ,bo ostatnie mieli w Jaworinku ,psiak mi złamał gałązkę ,tam gdzie miał być 3 wsadziłam i ruszyła ,teraz z 2 kolejnymi próbuję ,w Jaworniku po 7 zł były ,ładne krzaki już .
Pszczelarnia 10:17, 19 kwi 2016

Toszka napisał(a)

Czy te jałowce to na prawdę chcesz? Moim skromnym zdaniem to najbardziej ohydne rosliny, zwłaszcza do czyszczenia i z wiekiem - po kilku latach starsze partie zamierają, wręcz czernieją, kupa suchego, potwornie kłujące. Blee

Czy nie lepiej od góry do niemal samego dołu zasadzić gęsto samo sedum, a dołem puścić pas rozplenicy. Stipa będzie zamierać po zimie. Ciężko usunąć zamarłą karpę.

Albo od góry do dołu dać berberyski albo bagatelle albo admiration, lub zółte.

Albo zsypać tę stronę dolomitem i pasami obsadzić lawendą lub perowskią Little Spirit. W tej tonacji na najbardziej ekstremalnych miejscach, np nad widoczną cegłą obsadzić Artemisia schmidtiana 'Nana' dla której te warunki będą jak raj na ziemi.

Osobiście proponuję zrobić monolityczne nasadzenie, łatwe w pielęgnacji i efektowne.

Toszka wszystko powiedziała. Ja bym jeszcze tylko wyczyściła cegłę. Błysk.

Nie dawała na piwniczkę żadnych ciężkich roślin (jałowce - nie!).

Tylko artemisia lubi spacerować. Monolityczne obsadzenie dobry pomysł, 3 gatunki. Pokaż jeszcze zdjęcia piwniczki z każdej strony (plus wymiary). Jak teraz wygląda. Chyba, że były, co "idę się cofać".

Jak można teleportować taką piwniczkę do mnie?

Pszczelarnia 10:25, 19 kwi 2016

07_Rene napisał(a)

U mnie też wysoki poziom wód... Po obfitych deszczach między wierzbami przy domu woda stoi W piwniczce jest betonowa podłoga, czasami podchodzi tam woda (szczególnie po zimowych roztopach, ale ostatnio bezśnieżne zimy mamy, więc nie ma problemu)... jest odprowadzenie zrobione, jakiś zaworek... nie jestem biegła w takich szczegółach, ale się to sprawdza. Nic na ziemi nie stoi... Wszystko na regałach metalowych.
Kiedyś ludzie sami sobie budowali piwniczki.... Każdy "chłop" fachowcem był

Prosimy o sesję zdjęciową piwniczki. I nawet panoramiczne. I o podanie warunków słonecznych i glebowych i wymiary. Trzeba chyba będzie ziemię lekko na nowo uformować. Wywalić karpę (jak się da). To jest cudo! Obsadzimy ją wspólnymi siłami!

Toszka 10:27, 19 kwi 2016

Ewo - jak ja bym chciała, aby artemisia 'Nana' wędrowała. To inna artemisia niż wszystkie. Moje maleństwo siedzi w jednym miejscu od 6 lat i niestety nigdzie się nie rozłazi. Uwielbiam tego puchacza i uważam, że jak tylko posiada się sprzyjające warunki to mus Nanę mieć
07_Rene 10:35, 19 kwi 2016

A suchodrzew jest zimozielony? Bo mam coś podobne go u siebie, pasowało by do opisu w necie, ale to zrzuca liście na zimę. Gałązki się lekko przewieszają i jak dotkną ziemi to się ukorzeniają. Kwitnie drobnymi kwiatuszkami, o ile pamiętam na biało.