Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

07_Rene 12:36, 19 kwi 2016

Piwniczka...
Nie wiem czy rysunek jest czytelny, więc jeszcze opisze.

edit: Wiem, że muszę dowieź ziemi Północnego stoku nie da się złagodzić, bo nie ma na to miejsca. Z tyły musi być raczej na stromo, żeby miejsce na ścieżkę zostało - t, co najmniej 1,5 m, żeby traktorkiem przejechać.

Podstawa to kwadrat o boku 8 metrów, ale jest na półokrągło rabata zrobiona więc rogi są ścięte.
Dach to kwadrat o boku 3m + jeszcze wystający daszek.
Od piwniczki do granicy działki (z tyłu) jest zaledwie 2 metry. Są tam tuje posadzone, które kiedyś zacienią pewnie cały tył. Będzie tam tylko ścieżka.

Po prawej stronie na zdjęciu rośnie duża wierzba, którą jesienią wytniemy. Zostanie tylko lipa (formowana) po lewej, czyli od południowej strony, która zacienia część piwniczki.

Rozważałam by zostawić duży pień po wierzbie, bo korzeni i tak nie wykopie, obsadzić go powojnikami, różami, czy czymś podobnym. Lub posadzić coś w zamian dużego co choć w części przysłoni blaszaną konstrukcję, która stoi tuż dalej. To musiałoby być coś mocnego, co nie uszkodzi podczas wiatrów "blaszaka" i głęboko korzeniące się, żeby piwniczki nie uszkodziło. Ciężka sprawa chyba...

Widok od str południowej, pokrywa się z widokiem wjazdu na posesje

sylwia_slomc... 12:40, 19 kwi 2016

renatamama3 napisał(a)
Reniu ,suchodrzew u mnie .

Z suchodrzewu widziałam pięknie cięte kule na cmentarzu gęściutkie śliczne
sylwia_slomc... 12:41, 19 kwi 2016

renatamama3 napisał(a)
Gosiu ,masz rację ,bardzo łatwy w rozmnażaniu ,kupiłam 2 krzaczki ,bo ostatnie mieli w Jaworinku ,psiak mi złamał gałązkę ,tam gdzie miał być 3 wsadziłam i ruszyła ,teraz z 2 kolejnymi próbuję ,w Jaworniku po 7 zł były ,ładne krzaki już .

Tylko łatwo zimą podmarza
07_Rene 12:42, 19 kwi 2016

Strona południowa cd

Strona północna.

Zaraz przy "laszaku" jest ścieżka, wysypana (nie do końca) rozdrobnionymi gałązkami, strasznie się tam mlecze sieją.

Rosną tam konwalie w dużej ilości, paprocie, dołem posadziłam hosty, orliki, ptasie łapki, czosnek niedźwiedzi....

Drzewo, które widać na pierwszym planie to jesion.
anka_ 12:48, 19 kwi 2016

07_Rene napisał(a)
Dla nietoperzy? A odchodów nie będą zostawiać?

Wiesz co Renato, nigdy nie widziałam, żeby zostawiały po sobie ślady bytności. U mnie w piwnicy są tylko na zimę, po pierwszych "oblotach" znikają. Mają gniazda gdzieś w okolicy (może na górze budynków gospodarskich) bo o zmierzchu latają jak meserszmity. A na zimę znowu chowają się do piwniczki.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Toszka 12:59, 19 kwi 2016

kosolka napisał(a)

A ja obcięłam teraz do ziemi. CHyba coś mi się pokićkało Ale wyrasta od ziemi, więc może to mnie zmyliło. W ubiegłym roku zostawiłam chyba kikuty. Im niżej się zetnie, tym będzie niższa ale i sztywniejsza? Czy znów coś mieszam?

dlatego napisałam, ze zasada jak z hortkami - chcesz wyższą to tniesz wyżej, niższą to tniesz niżej.

Z czasem Perovskia wypuszcza z ziemi nowe przyrosty i zwiększa objętość.
sylwia_slomc... 13:00, 19 kwi 2016

Reniu z prawej strony patrząc na piwniczkę dosypałabym ciut ziemi, żeby nie było takiego mini urwiska , a tak jak z lewej łagodniej . Próbowałabym poprowadzić rzeczkę ( suchą) wychodząc z przedniego boku blaszaka na górę piwniczki tam się skierować ciutkę ku tyłowi i tak od tyłu troszkę wprzód delikatnie spływałaby po zboczu strony słonecznej.Kurcze nie wiem czy mnie zrozumiesz , ale świetny pomysł z przysłonięciem pustaków bluszczem, to jest rewelka rozwiązanie
Pszczelarnia 13:18, 19 kwi 2016

Zajrzę wieczorem.
07_Rene 13:18, 19 kwi 2016

kosolka napisał(a)

Renia, zobacz to Im więcej zostawią tym lepiej

https://grower.com.pl/pl/p/Plagron-Bat-Guano-1L-nawoz-z-odchodow-nietoperzy/950

Ja tam wolę przywieź sobie końskiego, za free mam, niż sprzątać po nietoperzach.

anka_ napisał(a)

Wiesz co Renato, nigdy nie widziałam, żeby zostawiały po sobie ślady bytności. U mnie w piwnicy są tylko na zimę, po pierwszych "oblotach" znikają. Mają gniazda gdzieś w okolicy (może na górze budynków gospodarskich) bo o zmierzchu latają jak meserszmity. A na zimę znowu chowają się do piwniczki.

Ja tam się nie znam, ale kiedyś oglądałam odcinek cyklu filmów o "intruzach domowych" (inne części były o pająkach, karaluchach, osach itp.), jak nietoperze mogą życie zepsuć, osiedlając się np. na strychu. Ich odchody wywołują alergie itd. i ciężko ponoć je wytępić, bo co roku w to samo miejsce wracają.

sylwia_slomczewska napisał(a)
Reniu z prawej strony patrząc na piwniczkę dosypałabym ciut ziemi, żeby nie było takiego mini urwiska , a tak jak z lewej łagodniej . Próbowałabym poprowadzić rzeczkę ( suchą) wychodząc z przedniego boku blaszaka na górę piwniczki tam się skierować ciutkę ku tyłowi i tak od tyłu troszkę wprzód delikatnie spływałaby po zboczu strony słonecznej.Kurcze nie wiem czy mnie zrozumiesz , ale świetny pomysł z przysłonięciem pustaków bluszczem, to jest rewelka rozwiązanie

Pisałam, ale napiszę jeszcze raz.
Ziemi musi być nawiezione na całą piwniczkę, i wyrównane .... Pustaki będą kamieniem obkładane, nie wiem jeszcze konkretnie jakim, ale kamieniem Bluszcz może zostanie, ale u mnie nic nie rośnie, a mam w różnych miejscach. Sucha rzeczka... chyba że z głazów, bo drobny kamień przy dzieciach nie wchodzi w grę.
sylwia_slomc... 13:24, 19 kwi 2016

Reniu to moje dwie propozycje na rzeczkę osobiście bardziej podoba mi sie niebieską kreską, może to Ci zobrazuje o co mi chodzi

Byłby moim zdaniem ciekawy efekt, wysypałabym piaskiem z drobnymi kamyczkami tak naturalnie żeby było, a żeby nie spływało brzegi można by obłożyć ciut większymi kamykami, ale nie kamolami
wzdłuż rzecki niskie trawy a resztę roślinki płożące sucholubne od południa , a właśnie cieniolubne typu bluszczyki dołem hosty i paprocie od północy, z tą ścianą bluszczową fajnie moim zdaniem zagra, a zyskasz ciekawy element ogrodu i to podwójnie bo charakter rzeczki zmieniałby się patrząc z innej strony. ja bym ją wykorzystała w ten sposób na bank miedzy garażem , a piwniczką zakopać miednicę lub misę i napełnić wodą zrobić miniaturkę oczka do którego strumień by wpadał.......pomyśl może być ślicznie