Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

renatamama3 19:57, 08 cze 2017

Cudne te moje ulubienice ,chodzi o bodziszki .
Grodzia 07:59, 09 cze 2017

pięknie u Ciebie Pozdrawiam z Małopolski
babka 09:24, 09 cze 2017

Piękna kolekcja, sporo odmian nazbierałaś .
U siebie lubię jak rośliny rosną w masie ale Ty tak potrafisz zestawić pojedyncze sztuki że wyglądają idealnie
Weekend zapowiada się pracowicie czy dziecka jeszcze nie pozwolą ?
sylwia_slomc... 09:57, 09 cze 2017

Renia bodziszki dopiero odkrywam , ale te co mam u siebie już mnie oczarowały i będę dzielić jak przekwitną A niech mi kto powie czy bodziszki powtarzają kwitnienie?
I czy jak nie zetnę to się wysieją??? Bardzo bym chciała
07_Rene 11:48, 09 cze 2017

laurowisnia napisał(a)
Bodziszki mogę na okrągło, w jednym sylaby się przestawiły.

Poprawiłam Dzięki.

renatamama3 napisał(a)
Cudne te moje ulubienice ,chodzi o bodziszki .

Fanklub bodziszkowy rośnie

Grodzia napisał(a)
pięknie u Ciebie Pozdrawiam z Małopolski

Gdzie się podziewałaś tak długo?!

babka napisał(a)
Piękna kolekcja, sporo odmian nazbierałaś .
U siebie lubię jak rośliny rosną w masie ale Ty tak potrafisz zestawić pojedyncze sztuki że wyglądają idealnie
Weekend zapowiada się pracowicie czy dziecka jeszcze nie pozwolą ?

Niektórych mam już sporo, inne pojedyncze sadzonki. Nigdy nie kupuje za wiele, bo jak się odmiana sprawdzi to zawsze można dokupić.
Kiepskie perspektywy na weekend. Niby z dziećmi lepiej, ale opieki do dzieci brak. Do tego sama katar złapałam.

sylwia_slomczewska napisał(a)
Renia bodziszki dopiero odkrywam , ale te co mam u siebie już mnie oczarowały i będę dzielić jak przekwitną A niech mi kto powie czy bodziszki powtarzają kwitnienie?
I czy jak nie zetnę to się wysieją??? Bardzo bym chciała

Sylwia, bodziszków dopiero się uczę. Niektóre odmiany powtarzają kwitnienie, inne kwitną tylko raz w roku albo góra dwa razy. Musisz przetestować albo wiedzieć jaką masz odmianę.

U mnie ten (zdj niżej) tworzy obwódkę przy piwniczce. Rośnie w mega ekstremalnych warunkach. Nigdy nie podlewany. Rośnie szybko, niezawodnie. Kwitnie raz w roku, ale jest dekoracyjny z liście do samej zimy. Licie ładnie się przebarwiają jesienią.

B. Aviamore - w opisach podają, że kwitnie cały sezon, do jesieni, ale jeszcze nie wiem, bo mam go pierwszy rok.

Tej wiosny kupiłam też bodziszka Rozanne, który ponoć kwitnie całe lato, ale na razie marnie wygląda.

Niektóre odmiany się rozsiewają. Dostałam w ubiegłym roku siewki bodziszka Endressa Ale u mnie się nigdy żaden nie rozsiał.

sylwia_slomc... 12:03, 09 cze 2017

Dzięki Renia to ja popatrzę i popróbuję
Milka 12:06, 09 cze 2017

Pięknie pokazane bodziszki
Renia...jak dzieci podrosną, czasu i tak nie przybędzie
Taki ten rok dziwaczny, ze wszystkim do tyłu.
Ale i tak każdy kwiat cieszy
babka 12:11, 09 cze 2017

To niefajnie że niańki na weekend brak. Chociaż nie wiem jak u was ale tu ładnie ma być tylko dziś, jutro deszcze.
Sidaryzuję się z Tobą i łączę w bólu,też przeziębiona i to fest. Ale wczoraj z gnojówką biegałam, może się odkaziłam bo dziś jakby trochę lepiej
A powiedz mi jak często mogę stosować pokrzywówkę ?
sylwia_slomc... 12:20, 09 cze 2017

Olu ja stosuje generalnie raz w miesiącu , ale z tego co wiem to niektórzy i co dwa tygodnie dają
07_Rene 12:22, 09 cze 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
Dzięki Renia to ja popatrzę i popróbuję

Zawsze możesz w kontrolowany sposób rozrzucić nasiona któregoś bodziszka na rabatę, a nóż coś wzejdzie
Co do dzielenie, to ja robię to wczesną wiosną. Ale ktoś pisał na forum (ach ta pamięć ulotna), że we wrześniu dzieli kępy, żeby w każdej była jedna rozetka z kawałkiem korzenia, pakuje do doniczek, trzyma je zimą w tunelu foliowym a wiosną na rabaty sadzi.

Ja tego Aviamore dzieliłam w zeszłym roku zaraz jak mi przysłali we wrześniu. Z dwóch doniczek miałam 8 kępek posadzonych od razu do gruntu, które teraz już się ładnie zrosły tworząc plamę

Milka napisał(a)
Pięknie pokazane bodziszki
Renia...jak dzieci podrosną, czasu i tak nie przybędzie
Taki ten rok dziwaczny, ze wszystkim do tyłu.
Ale i tak każdy kwiat cieszy

No właśnie tego się obawiam, że czasu zawsze będzie brakować, bo zacznie się szkoła, praca i inne obowiązki Grunt to się nie załamywać Ja czasem narzekam, ale rabaty poszerzam

babka napisał(a)
To niefajnie że niańki na weekend brak. Chociaż nie wiem jak u was ale tu ładnie ma być tylko dziś, jutro deszcze.
Sidaryzuję się z Tobą i łączę w bólu,też przeziębiona i to fest. Ale wczoraj z gnojówką biegałam, może się odkaziłam bo dziś jakby trochę lepiej
A powiedz mi jak często mogę stosować pokrzywówkę ?

Tak się jakoś wszystko nie składa do kupy. Gościa będziemy mieć itd. Pogoda chyba ma u nas być ładna
Codziennie wychodzę wieczorem na ogród jak dzieci już położę. Ale komary wtedy tną niemiłosiernie

Gnojówką to co 3 tygodnie najlepiej. Można przedobrzyć tak samo jak z nawozami. Wtedy rośliny się wyciągają i są słabe.