Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W zielonej aptece

W zielonej aptece

Filomena 07:26, 15 mar 2017

lojalna_ napisał(a)
Ciemierniki lebki mają słodkie a wiosenne oznaki jakieś som?

Witaj Jolu wiosennie
som som - dzisiaj mam wolny dzień więc przymierzam się do cięcia hortensji i glicynii, mają już nabrzmiałe pąki więc czas najwyższy.
Filomena 07:31, 15 mar 2017

katel napisał(a)
Fajnie Ci powychodziły te osie widokowe i ile jeszcze masz miejsca na chciejstwa

Ogród jest wąski i długi, chcę, żeby nie było czuć tej różnicy stąd również moje zabiegi o pozyskanie widoku zza płotu.
Czujesz już ten jazz Kasiu ?
anka_ 07:32, 15 mar 2017

Filomena napisał(a)
... dzisiaj mam wolny dzień więc przymierzam się do cięcia hortensji i glicynii, mają już nabrzmiałe pąki więc czas najwyższy...
Mam nadzieje, że pogada u ciebie lepsza, bo u mnie pada. Ja wczoraj cięłam, kopałam, ... i dzisiaj czuję w mięśniach....

Glicynia piękna.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Filomena 07:43, 15 mar 2017

Kokesz napisał(a)
Witam
Piękny tajemniczy ogród, jakże inny od ogrodowiskowych, nie powielane te same rośliny, które nagle robią się modne i wszyscy chcą je mieć.
Chciałabym trochę tajemniczości w moim osiedlowym ogródku ale na razie stanęłam z planowaniem na kartce, brak weny twórczej, może w realu coś mnie oświeci.
Fajnie się Ciebie czyta, zupełnie jak Martę Zieloną, mam wrażenie, że jesteś romantyczną filozofką i nawet imię a może nick Filomena do Ciebie pasuje jak ulał
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź odnośnie tymianku

Miło mi Renato, że odmienność też może się komuś podobać. Pewne rośliny to jednak baza dla większości ogrodów - różnie wyglądają bo są różnie zaaranżowane i mają różne towarzystwo. Na tym forum jest mnóstwo inspiracji i osób, od których można się wiele nauczyć. I... jednocześnie pozostać sobą
Filomena 07:51, 15 mar 2017

anka_ napisał(a)
Mam nadzieje, że pogada u ciebie lepsza, bo u mnie pada. Ja wczoraj cięłam, kopałam, ... i dzisiaj czuję w mięśniach....

Glicynia piękna.

No tak, u mnie też coś wisi w powietrzu, pewnie i tu popada, z cięcia mogą być nici. Ale na sadzenie pogodę masz idealną
Glicynia to moja duma bo rzadko u kogo się uchowa ze względu na pogodę. Mi dobrze zrobili sąsiedzi wybudowując się od zachodu i przejmując na siebie najpaskudniejsze wiatry. Za to im wybaczam, że zaglądają do mojego ogrodu bezpośrednio ze swoich okien - są bardzo blisko.
vita 07:54, 15 mar 2017

Też za chwilę ruszam w ogród, oby tylko nie padało.
Bardzo bym chciała zobaczyć cięcie glicynii, szczególnie takiego potwora
Wyzwanie dla ogrodnika. Dobry pomysł na wątek o osiach widokowych, może Pszczółka podejmie temat? Ja staram się stworzyć drugą oś, w...warzywniku Kiedy będzie montaż furtki? Będziesz ją malować?
lojalna_ 07:54, 15 mar 2017

U mnie dziś tez ciężkie chmury na niebie. Ja juz Hortki pocieszam ale reszta czeka a pogoda kaprysi.
mira 07:59, 15 mar 2017

Filomena napisał(a)

Witaj Jolu wiosennie
som som - dzisiaj mam wolny dzień więc przymierzam się do cięcia hortensji i glicynii, mają już nabrzmiałe pąki więc czas najwyższy.

Ten widoczek jest niesamowicie klimatyczny i daje mi pewna inspiracje bo ja
Mam strasznie otwarty ogród.
Pięknie i mądrze projektujesz swój ogród - te osie widokowe. Ja chciałam miec otwarcie na dzialki-laki za plotek no to teraz mam budowy wkolo i dumam jakie tworzyć zasłony .

Pozdrawiam i milej pracy w ogrodzie
laurowisnia 08:47, 15 mar 2017

Oś widokowa to i dla mnie trudny temat, jeśli są to tylko takie powstałe przypadkiem.
Ostatnio zachwyciła mnie pokazana w 16 odcinku Gardeners World z 2016, i gdzieś w okolicy 16min.
Ja również może coś dzisiaj zrobię ale bardziej po południu.
Filomena 10:57, 15 mar 2017

Jestem już po akrobatycznej robocie, pogoda pod psem, ale co nieco drgnęło w ogrodzie
Do cięcia glicynii przygotowałam się na miarę wielkości pergoli

oceniłam wielkość cięcia
w trakcie prac