Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W zielonej aptece

W zielonej aptece

Pszczelarnia 15:53, 13 mar 2017

KasiaWB napisał(a)
witam Ciebie wiosennie Filomeno
jakie piękne ciemierniki
już widzę tą bramkę w żywopłocie i róże

U mnie ogród też powstaje latami ) no ogródek )

kwestia osi widokowych spędza mi niemal sen z powiek ) mam malutki ogródek i jest to niewątpliwie wyzwanie dla mnie aby te osie zaprojektować sensownie chociaż nazywanie tego osiami i to widokowymi jest przesadzone no ale każdy ogródek jednak jakieś te osie ma

Pozdrawiam ciepło

Kasiu, ja mam duży ogródek i nie mam osi widokowych - nie da się ich stworzyć. To skomplikowana sprawa.
Czasami można zabudować przestrzeń jak w pudełku i stowrzyć taką oś (nawet w małym ogrodzie) a w dużym się nie da. Albo ja nie umiem.

Bardzo ciekawy temat poruszony został.

Pszczelarnia 15:54, 13 mar 2017

A i wiosennie też się witam. No, może przedwiosennie.

Filomena 19:12, 13 mar 2017

Ewo, masz wydzielone charakterystyczne miejsca ogrodowe, a drewniana pergola łącząca przestrzeń przy domu z warzywnikiem to jak nic prosta komunikacyjna.
Mnie podoba się, kiedy w ogrodzie są tajemnice, miejsca, do których chce się dotrzeć. I chyba nieważne czy podążamy tam po prostej czy kluczymy wśród budowli lub nasadzeń.
Kokesz 21:59, 13 mar 2017

Witam
Piękny tajemniczy ogród, jakże inny od ogrodowiskowych, nie powielane te same rośliny, które nagle robią się modne i wszyscy chcą je mieć.
Chciałabym trochę tajemniczości w moim osiedlowym ogródku ale na razie stanęłam z planowaniem na kartce, brak weny twórczej, może w realu coś mnie oświeci.
Fajnie się Ciebie czyta, zupełnie jak Martę Zieloną, mam wrażenie, że jesteś romantyczną filozofką i nawet imię a może nick Filomena do Ciebie pasuje jak ulał
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź odnośnie tymianku
lojalna_ 15:10, 14 mar 2017

Ciemierniki lebki mają słodkie a wiosenne oznaki jakieś som?
katel 17:49, 14 mar 2017

Fajnie Ci powychodziły te osie widokowe i ile jeszcze masz miejsca na chciejstwa
Pszczelarnia 17:51, 14 mar 2017

Osie, to miejsca, do których chce się dotrzeć .... .
KasiaWB 20:50, 14 mar 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Kasiu, ja mam duży ogródek i nie mam osi widokowych - nie da się ich stworzyć. To skomplikowana sprawa.
Czasami można zabudować przestrzeń jak w pudełku i stowrzyć taką oś (nawet w małym ogrodzie) a w dużym się nie da. Albo ja nie umiem.

Bardzo ciekawy temat poruszony został.

Pszczółko, to jest szalenie ciekawy i ważny temat wart nawet odrębnego wątku gdzieś w "projektowaniu" chyba. Może założysz? bo Filomena zaraz nas pogoni za zaśmiecanie wątku ) ja nie mam śmiałości bo to wielki temat z Twoich angielskich podróży mam kilka zapisanych zdjęć, gdzie te osie widziałam
Zgadzam się, że to skomplikowana sprawa, a może nie? może nie ma co demonizować moim zdaniem osie widokowe są czy chcesz czy nie, pytanie tylko jak są zaaranżowane "jakieś" są, pytanie czy nam odpowiadają
W dużym ogrodzie jest większe pole do popisu, bo można fajnie podzielić przestrzeń, zrobić aleje proste i kręte, obsadzone drzewami, łukami itd. , ekrany itd., a w małym jest o wiele trudniej bo np. marzy mi się długi szpaler hortensji a nie ma na to zupełnie szans podobnie z aleją drzew ) no chyba, że bym na jednym boku działki wszystko wykopała i tylko hortensje posadziła ) och ile nasadzeń i roślin mi się podoba ale u mnie się nie da, bo za ciasno. Podziwiam u innych
KasiaWB 20:55, 14 mar 2017

Pszczelarnia napisał(a)
Osie, to miejsca, do których chce się dotrzeć .... .

ma być "podróż" jak to nazwał kiedyś w swoim programie Alan Titchmarsh rozmyślam właśnie jak to zrobić na ok. 100 mkw )))

Filomena 07:19, 15 mar 2017

O zaśmiecaniu tego wątku nie ma mowy Kasiu, liczę na swobodę zwiedzania i wypowiedzi. Pomysł masz bardzo dobry z osobnym wątkiem bo to rzeczywiście temat rzeka. Ewo - Pszczółko cichutko liczymy na Ciebie bo w swoich zasobach masz zapewne wiele ciekawych zdjęć.
Wg mnie oś widokowa to w małym ogrodzie też sposób na nieprzesłonienie skrawka ładnego widoku ponad płotem. Jeżeli zabudujemy się rzędem tui czy ciasnym szpalerem drzew to już nic w oddali nie zobaczymy. No chyba, że nie ma na co patrzeć