Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W zielonej aptece

W zielonej aptece

Filomena 21:44, 20 cze 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Twój ogród to wymarzone stanowisko dla parzydła. Pięknie wygląda. 9-metrowe pędy róż podziałały na mą wyobraźnię.

na moją też podziałały Haniu, mam ją już w kilku miejscach i stały się podstawą osłonięcia od sąsiadów
Siatki już prawie nie widać. Całość uzupełniłam dereniami elegantissima pęcherznicami diabolo i hortensjami white dome. Wsadziłam tam też kalinę koralową buldeneż. Dołem mam wielometrową połać barwinku - zjawiskowy wiosną, kiedy jeszcze niewiele kwitnie. A górą świerki, robinia i dąb czerwony...
Filomena 21:58, 20 cze 2017

AGDULA napisał(a)
Podziwiam i podziwiam I nadziwić się nie mogę, że w takim zacienionym ogrodzie całe bogactwo pieknie kwitnących kwiatów
Poprosze o więcej Twoich urokliwych zakątków

Cieniste zakątki to większa część ogrodu
to znów pęcherznica diabolo i hortensja white dome z magnolią sunrise, azalia persil - na biało bo rabata od północy i ciemno tam zawsze

inne kolory wiciokrzew

i próba nocnego zdjęcia jak w ciemnym ogrodzie świecą białe naparstnice z rumianami, niestety marna
Filomena 22:10, 20 cze 2017

07_Rene napisał(a)
Filomeno, spieszę Ci powiedzieć, że to jednak nie tojad się u mnie rozsiał. Tajemnicza roślina to serdecznik pospolity - zioło Ale zanim się rozpoznałam pozbyłam się jednego i drugiego

Mając małe dzieci lepiej dostosować ogród do ich niepohamowanej kreatywności, usunięcie tojadu uważam za słuszne.
Mała strata, serdecznik nie wszystkim się podoba, nie wszystkim pasuje, można pooglądać serdecznik u mnie

miło mi, że dajesz znać, dzięki!
Filomena 22:14, 20 cze 2017

AsiaK_Z napisał(a)
Filomeno, może odgadniesz co u mnie się wysiało? klik pojęcia nie mam co to może być

byłam u Ciebie
anka_ 22:49, 20 cze 2017

Filomena napisał(a)
w ciemnym ogrodzie świecą białe naparstnice z rumianami,
filomeno a czy rumiany przycinasz po kwitnieniu? Powtarzają?
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
AsiaK_Z 22:52, 20 cze 2017

Filomena napisał(a)

byłam u Ciebie

Dzięki Kochana ♡
Filomena 23:19, 20 cze 2017

Przycinam Aniu
nie powtarzają kwitnienia, ale może za nisko przycinam. Po przycięciu tworzy się jednak szybko piękna kępa zielonych liści, która daje zielony niski akcent do późnej jesieni
Gosialuk 00:08, 21 cze 2017

Cześć. Będę zaglądać jak tworzysz łąkę kwietną. Ja też próbuję i margerytki już rosną. Mam niestety ciężką gliniastą glebę i największy problem w przygotowaniu miejsca pod nowe rośliny. Chcę tam jeszcze plamami posadzić łubiny, których mi się dużo wysiało i wiosną popikowałam je do doniczek. Mam jeszcze chabry białawe i dużo siewek liatry i jeżówki. Tylko kiedy ja miejsce na to przygotuję?
Zaznaczam wątek do przeczytania i będę kibicować twoim poczynaniom z łąką.
AniazZielone... 21:03, 05 lip 2017

Witam, przeszłam przez cały Twój wątek. Miałam wrażenie, że jestem w ogrodzie botanicznym, wśród jego zakamarków.
Jestem kolejną osobą, która chętnie by odpoczęła u Ciebie na hamaku, szkoda, że u mnie nie ma go. Niestety w jedynym miejscu gdzie mógłby wisieć chcą mnie zjeść komary
Ogród cudny, będę zaglądać
jolanka 20:54, 16 lip 2017

Filomena, spotkanie bylo super Pozdrawiam, zdjęcia sa u Gosi