Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W zielonej aptece

W zielonej aptece

Filomena 11:49, 17 cze 2017

mirkaka napisał(a)
Nie wiedziałam że masz takie boisko Pomysł z łąką ciekawy, jeszcze tam maki i chabry można wysiać .
Wiciokrzew taki też miałam, cudny zapach miał, u mnie niestety mączniak się panoszy w ogrodzie i mi do bardzo atakował, wystarczy mi że róże i azalie muszę przeciw niemu pryskać.
Na drugim zdjęciu z hamakiem jest z prawej strony dziwny pień z kolcami, co to za drzewo?
Lewkonie znam ale już nie pamiętam zapachu, czy one rosną w ziemi? Sama wyhodowałaś czy kupiłaś?

Na łąkę kwietną choruję od dawna. Nawet siałam kwiaty łąkowe, ale efekt był mizerny. Rodzina wolała koszenie trawy. Doczytałam, że na starej murawie trudno jest uzyskać piękną łąkę kwietną. Specjaliści proponują wycinanie darni co jakiś czas i nasiewanie tam mieszanki łąkowej. Zaniechałam pomysłu do tego roku. Chciałabym uzyskać łąkę z rumianów i dla jego towarzystwa maleństwa jak goździk kartuzek, wyka ptasia i siewna. To wszystko już tam rośnie. Patrzę też co samo się nasiewa i czekam na koncerty świerszczy - mam je co roku, czasem jakiś wielki zielony trafi do sypialni

Koło hamaka jest glediczja (iglicznia) trójcierniowa.
Zapach lewkonii jest odurzający i słodki. Nie widuję nasion tych jednorocznych kwiatów, chyba są całkiem zapomniane. W tym roku kupiłam w jedynym miejscu w okolicy, w jakim były, 6 sadzonek i 3 zostawiłam komu innemu - skromnie jej było.
Filomena 11:59, 17 cze 2017

eee_taam napisał(a)
fajny ogród ...taki lesny i wydawać by sie mogło bezobsługowy

Teraz część leśna to ogród "prawie" bezobsługowy. Początki były żmudne, zwłaszcza, że nie do końca wiedziałam, czego chcę. Teraz dokładam bylin i koryguję, ciągle coś dosadzam, coś wypadnie - schemat mam ten sam co inni: bawię się roślinami, odpoczywam, testuję. Nie może zostać taki całkiem bezobsługowy bo będzie wyglądał na zapuszczony. Bądź co bądź to ogród pod miastem, a nie w leśnej głuszy
mirkaka 17:53, 17 cze 2017

Wyczytalam, że strąki glediczji są jadalne, czy jadłaś je?
Wyka u mnie występuje jako chwast, który zwalczam, ale wiem że jest piękna, szczególnie w większych skupiskach
Gabriela 18:48, 17 cze 2017

Ależ gęsto, pięknie w Twoim ogrodzie, marzą mi się takie nasadzenia pod drzewami i krzewami.
Z łąką próbowałam i nic z tego nie wyszło. Najlepiej wychodzą łąki na słabej, piaszczystej ziemi podobno. W Krakowie na skrzyżowaniu Wielickiej jest taki duży trójkąt ze starymi drzewami, a pod nimi łąka. Było już biało-niebiesko, teraz jest żółto i biało, tu i ówdzie z fioletem, wygląda to prześlicznie.
Gruszka_na_w... 19:07, 17 cze 2017

Twój ogród to wymarzone stanowisko dla parzydła. Pięknie wygląda. 9-metrowe pędy róż podziałały na mą wyobraźnię.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
AGDULA 22:59, 18 cze 2017

Podziwiam i podziwiam I nadziwić się nie mogę, że w takim zacienionym ogrodzie całe bogactwo pieknie kwitnących kwiatów
Poprosze o więcej Twoich urokliwych zakątków
07_Rene 12:25, 19 cze 2017

Filomeno, spieszę Ci powiedzieć, że to jednak nie tojad się u mnie rozsiał. Tajemnicza roślina to serdecznik pospolity - zioło Ale zanim się rozpoznałam pozbyłam się jednego i drugiego
Filomena 21:12, 20 cze 2017

mirkaka napisał(a)
Wyczytalam, że strąki glediczji są jadalne, czy jadłaś je?
Wyka u mnie występuje jako chwast, który zwalczam, ale wiem że jest piękna, szczególnie w większych skupiskach

Mireczko
moje drzewo jest jeszcze młode, ma ok 15 lat, czekam na strąki. Zaskoczyła mnie odmiana bezkolcowa w tamtym roku. Drzewko ok. 8 lat miało strąki szerokie i krótkie - dopiero wtedy je zobaczyłam jak spadały z drzewa - przegapiłam kwitnienie a w tym roku jakoś nie ma kwiatów, a podobno kwitnie w czerwcu.
Dobrze wiedzieć, że mogę poszerzyć horyzonty kuchenne Może i ptaszki też je lubią ?
AsiaK_Z 21:19, 20 cze 2017

Filomeno, może odgadniesz co u mnie się wysiało? klik pojęcia nie mam co to może być
Filomena 21:26, 20 cze 2017

Gabriela napisał(a)
Ależ gęsto, pięknie w Twoim ogrodzie, marzą mi się takie nasadzenia pod drzewami i krzewami.
Z łąką próbowałam i nic z tego nie wyszło. Najlepiej wychodzą łąki na słabej, piaszczystej ziemi podobno. W Krakowie na skrzyżowaniu Wielickiej jest taki duży trójkąt ze starymi drzewami, a pod nimi łąka. Było już biało-niebiesko, teraz jest żółto i biało, tu i ówdzie z fioletem, wygląda to prześlicznie.

No tak, ja też robiłam podchody, siałam mieszanki kwietne, ale trawnik za gęsty. Teraz wiem, że trzeba wycinać darń co jakiś czas i tam nasiewać. W międzyczasie zmieniło się moje postrzeganie łąki po obejrzeniu ogrodu La Jardin Plume. Tam właśnie jest tak jak piszesz tzn. sezonowa przewaga jakiegoś koloru.

Pod moimi drzewami klasyka