Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w duszy mi gra...

Ogród w duszy mi gra...

gardney 11:10, 10 lis 2014

Ale możesz nic nie sadzic i dac same donice będzie bardzo malowniczo. Hortensje też można w donicach i hosty i zurawki i trawy. Ja tak będę miała bo mam pasek kostki od polnocy. Jak będę miała czas to wkleję zdjęcie. Możesz zrobić taki pas w zwirku w który wciagniesz
przy samej ścianie gdzie posadzisz rozplenice w zwirku a obok poustawiasz donice. Do zwirku nie radzę planować takich mieszanych nasadzen które będziesz zmieniać. Zajrzyj do ani " lecę w kulki w domu i w ogrodzie" ona ma tylko rozplenice w zwirku i bukszpany z tego co pamiętam. O czyms takim myślę. Obok ławeczki. I donice, dużo donic. Jak będziesz chciała to na wiosnę podesle Ci gałązki małej hortensji idealnej do donicy jak mi przeżyje zimę ale ma się dobrze póki co zdaje się i na pewno będę ciąć na wiosnę gałązki będę miała.
gardney 11:15, 10 lis 2014

Donice mają jedną zaletę. Można w nich mieszać pojedyncze rośliny czyli twój chaosik a że to w ramach donic to wygląda świetnie bo forma donicy to porządkuje i wygląda dobrze mimo że na rabacie nie wyglądałoby to dobrze. Ale ze mnie ciocia dobra rada hihi
To samo się ma do ekranów i obwodem. Zauważ że najbardziej pomieszania rabata która zaczyna wyglądać jak bałagan gdy dasz jej ramkę z visa albo bukszpanu nabiera ladu. I w dodatku pasuje do każdego typu ogrodu.
Będę planować północną ścianę z użyciem ławeczki w zimę to pomyślimy razem
gardney 11:19, 10 lis 2014

Acha i po murku może błyszczyk żeby zrobić zielone tło jak w bukszpanowym? Danusia pozakrywala murki ogrodzenia bluszczem. Ja chyba tez puszcze tylko mysle u siebie nad kwadratową siatką tak żeby bluszcz był "geometryczny" bo ja raczej w delikatną geometrię idę w ogrodzie. U Ciebie mógłby iść luzem.
11:21, 10 lis 2014
A donice trzeba na zimę opatulać, czy przenosić? Nie zmarznie toto?
11:22, 10 lis 2014
"Ciocia dobra rada" - znajdź dla mnie radę, ciociu! Po to tu jestem, coby mi dobre ciocie doradzały.
gardney 11:26, 10 lis 2014

Bluszczyk nie błyszczyk pisze z komórki i zamienia mi słowa hihi
Olili 11:30, 10 lis 2014

a już dumam kolejna roślina,której nie znam..
Olili 11:32, 10 lis 2014

ja siedzę przed kompem mała wisi mi na szyi z tyłu i huśtawkę sobie robi ,głowa mi pęka..nic sensownie nie mogę pomyśleć..
11:32, 10 lis 2014
Muszę zmykać, będę wieczorem. Owocnego w pomysły dnia!
gardney 11:37, 10 lis 2014

Nadwyzkowe roślinki możesz zostawić zaschna i przez zimę jeszcz trochę będą zdobić np. Trawy, carexy czy wrzosy. Wrzosy paczkowe kwitną cała zimę owady ich nie zapylaja i utrzymują kwiatostan. nie przeżyją zimy ale będą zdobić. Hosty hortki będziesz musiała zadolowac na zimę. Bukszpany w donicy to zależy czasem przeżyją czasem nie. Są artykuły Danusi dotyczące donic. Wchodzisz w archiwum i w wyszukiwarce wpisujesz hasło donice tam jest mnóstwo porad i zdjec. Sama ich jeszcze nie zdążyłam przejrzeć. Na razie mam zarys tego co chce mieć szczegóły w zimie. Ja się skupiam na razie na tej rabacie która przekopalam A że twoja północna strategiczna to te donice warte rozważenia teraz są przeceny. Ja mam plan bo donice będę miała nowoczesne, żeby zrobił mi z blachy osłonki na donice mąż koszt jednego arkusza blachy jest dużo tanszy niż jakby kupować donice. Jak masz w rodzinie, u sąsiadów lub wśród znajomych dekarza blacharza to warto pomyslec. Będę tylko musiała wykroj wymyślić tylko ale mam już pomysł.