Uwaga elaborat
Iza to cieszę się chociaż u mnie może niewiele do nauczenia się, bardziej u Marty, Marta jest żywym przykładem że powolutku po jednej rabacie a porządnie to znaczy szybko jak ferrari

u niej miało być powoli a ona po roku ma super ogród. Naprawdę w pozytywny sposób Marcie bardzo ale to bardzo zazdroszczę. I wiesz co jeszcze? Tobie też, bo masz przepiękny dom o świetnym usytuowaniu i ogród z którego kiedyś będziesz bardzo dumna

Ja ze swojego też chciałabym być chociaż część ozdobna będzie bardzo okrojona, ale dla mnie ważne jest chyba bardziej to co niewidoczne

interesuję się bardzo mikroorganizmami, zdrowotnością gleby, żywności itd. Także ode mnie jedyne co mądre to można poczytać w wątku o dżdżownicach. Bo to tłumaczenie, a moje wywody to raczej piszę na zachętę dla innych i dla zagęszczenia postów w tych tematach zdrowotnych, bo bardzo mi leży na sercu zdrowie ludzi. Dużo by opowiadać, był czas kiedy myślałam że pożegnam się z bliską osobą z powodu nowotworu, którego okazało się nie być. Trauma. Do tej pory nie mogę się pozbierać. I poniekąd wiem co czują takie osoby które utraciły kogoś bliskiego dlatego za punkt honoru chcę sobie obrać to żeby mój ogród był zdrowy, na ile się da mieszkając przy ruchliwej drodze... I tak uważam że większym zagrożeniem dla środowiska i czlowieka jest masa związków chemicznych wpuszczanych na rośliny i w glebę niż ołów w powietrzu. A gdy poczytałam że pola rzepaku pryska się roundapem dla wyplewienia chwastów, pola soi modyfikowanej genetycznie również to powiem że przeraziłam się. Soja modyfikowana z tego co wiem nie jest dopuszczona w Pl ale rzepak? Przecież codziennie większość z nas go spożywa. W jakich czasach żyjemy?
Wierzę w to że to co mówi Waldek727 jest stuprocentową prawdą, mało tego moja wiedza to potwierdza.
Nie wiem czy mogę wkleić takiego linka do wątku Waldka z innego forum ale jest to jeden z najbardziej wartościowych wątków z jakimi się zapoznalam, kluczowy dla mojego pojmowania tego co to ogród
Ogród Waldka
Jeśli nie mogę wklejać tego linka to poproszę o informację a edytuję tego posta, jednak uważam że ilość informacji tam zawartych jest niesamowita.
Także Izo Tobie i innym polecam też ten wątek i Waldek też pisze żeby dać sobie i ogrodowi czas.