Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 23:15, 02 mar 2017

eee_taam napisał(a)
a ja myślę sie Elaty wyzbyć ...bo w zimie suchotnikami straszy

u mnie rośnie na cienistej i wilgotnej rabacie.... słońce po 15.00 ...ale tez nie spełnia moich oczekiwań ....myślalam ze będzie taka jak evergold ...tylko bardziej zwiewna i większa ....ale niestety tak nie jest

Zasmuciłaś mnie tym co piszesz, jak się moja w tym miejscu co jest teraz nie wykaże to już nie mam gdzie jej przesadzić, będzie trzeba wyciepać

A tak jej tamtej wiosny szukałam, eh....
Efffa 23:20, 02 mar 2017

Wyciepac?Sprobujemy u mnie!
lindsay80 23:58, 02 mar 2017

Efffa napisał(a)
Wyciepac?Sprobujemy u mnie!

Jeśli miałoby do tego dojść to masz zaklepane
Madzenka 06:36, 03 mar 2017

sesleri nie ma co żałować wiosna, trzeba je ciachac na maksa, znaczy się mozna na łyso. Zwłaszcza heufleriana u mnie po 3 sezonie wymagała kolejnego ogolenia w połowie sezonu, bo mnie denerowowala swoim poczochraniem

Elata wymaga przede wszystkim duzej ilosci wody, nic jej tak nie szkodzi jak podsuszenie.Jeśli ma stale wilgotno (co jest mozliwe w srodku lata tylko na zacienionych rabatach) to jest całkiem ładna. Zanim sie dobre ukorzeni nawet na cienistej rabacie trzeba ją ciągle podlewać.
_Martini_ 07:19, 03 mar 2017

A zatem dzisiaj tnę heuflarianę. Trudno będzie bo ma już sporo młodych. Dziękuję, Madzenka.
nawigatorka 07:32, 03 mar 2017

lindsay80 napisał(a)

A myślisz, że jakbym obcięła w tym miejscu co zielona część się kończy to będzie za nisko?

unie koloru są odwrotne. Zielone sa młode pędy.a brązowe te grube stare. Myśle ze będzie dobrze choć kabtroszke wyżej tnę
lindsay80 10:38, 03 mar 2017

Madzenka napisał(a)
sesleri nie ma co żałować wiosna, trzeba je ciachac na maksa, znaczy się mozna na łyso. Zwłaszcza heufleriana u mnie po 3 sezonie wymagała kolejnego ogolenia w połowie sezonu, bo mnie denerowowala swoim poczochraniem

Elata wymaga przede wszystkim duzej ilosci wody, nic jej tak nie szkodzi jak podsuszenie.Jeśli ma stale wilgotno (co jest mozliwe w srodku lata tylko na zacienionych rabatach) to jest całkiem ładna. Zanim sie dobre ukorzeni nawet na cienistej rabacie trzeba ją ciągle podlewać.

Właśnie pomyślałam sobie, że jak teraz usunę wszystko co stare, to potem jak wyrosną jej same nowe liście to cały sezon będzie ładna.

Pamiętam Marzenko, że swoją Elatę też przesadzałaś, jesteś z niej w końcu zadowolona?
lindsay80 10:39, 03 mar 2017

_Martini_ napisał(a)
A zatem dzisiaj tnę heuflarianę. Trudno będzie bo ma już sporo młodych. Dziękuję, Madzenka.

Za dwa tygodnie zarośnie nowymi liśćmi i będzie super.
lindsay80 10:42, 03 mar 2017

nawigatorka napisał(a)
unie koloru są odwrotne. Zielone sa młode pędy.a brązowe te grube stare. Myśle ze będzie dobrze choć kabtroszke wyżej tnę

wezmę Twoje słowa pod uwagę, po czasu cięcia na pewno się okaże czy te gałęzie powyżej zielonego są żywe, jeśli tak, to może też wyżej przytnę.

Ale zauważyłaś jakie już wielkie krzaki się u mnie zrobiły?, na koniec czerwca będą miały 2 lata.
lindsay80 10:43, 03 mar 2017

Kupiłam wczoraj pierwszy domek dla owadów, idealnie się wpasuje na altanie tarasowej