Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 13:48, 10 cze 2018

estre napisał(a)

Serio, nigdzie nie ma hakonechloa, żadnej, co się ostatnio nalatalam za miskanty, wybór fatalny. A traw mi trzeba
Sypnij adresami, może być na priv. Może jeszcze nie odkryłam

Masz na prive info.

Szkółki dosyć późno z trawami zaczynają, może dopiero będą się pojawiać niektóre gatunki.
mrokasia 14:16, 10 cze 2018

lindsay80 napisał(a)

Tylko Sweet Sixteen taka szybka.
Delicious Candy to wg mnie najpiękniejsza jeżówka, mam 3 szt ale jeszcze są w pąkach.

Też Delicious Candy bardzo lubię .
U mnie też sucho strasznie. Podlewamy ale przy tych temperaturach i pełnym słońcu wszystko wysycha z prędkością światła.
Traw u mnie w ogrodniczych też niewiele, hakone tylko w jednej widziałam, trochę miskantów. Brązowych nie widziałam nigdzie...
nicol21 22:38, 10 cze 2018

Cięcie dobrze Ci poszło. a te co mówisz że widać że niedawno nieregularne krzaczory były to na poduchy będizesz robić czy tradycyjnie kulki z nich chcesz mieć?
Nowe i dobre nożyce to podstwa pokaż więcej ciecia... co ja tylko będę się pokazywać i co gorsza moich brak umiejętności. zostały mi max 3 wieczory, a potem lipiec dopiero :/ Oby nie padało w tych 3 dniach bo jeszcz etrochę cięcia mam.
Nożyce też mam falowane, ale jakiejś typowej firmy.

już jeżówki?! kurczę, to lato strasznie pędzi, a przecież kalendarzowe jeszcze za ponad tydzien bedzie! ciekawe co będzie jesienią Wszystkie trawy chyba zakwitną.

Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
mirela 07:41, 11 cze 2018

estre napisał(a)

Serio, nigdzie nie ma hakonechloa, żadnej, co się ostatnio nalatalam za miskanty, wybór fatalny. A traw mi trzeba
Sypnij adresami, może być na priv. Może jeszcze nie odkryłam

zajrzyj do mnie - wstawiłam fotki 4 hakonechloe kupionych w Albamarze - tydzien temu doszły.
Makusia 09:34, 11 cze 2018

Fajny zakup nożycowy!
A tak w ogóle, to myślicie, że nożyce ogrodowe się ostrzy? Bo moje sprawiają się całkiem przyzwoicie, tylko ostrzenie by im się przydało.
Toszka 09:00, 12 cze 2018

Oczywiście, że się ostrzy. Tak samo jak noże do kosiarki. Są takie gąbki szlifierskie, dobre na domowe delikatne wypolerowanie krawędzi tnących.
lindsay80 21:32, 14 cze 2018

mrokasia napisał(a)

Też Delicious Candy bardzo lubię .
U mnie też sucho strasznie. Podlewamy ale przy tych temperaturach i pełnym słońcu wszystko wysycha z prędkością światła.
Traw u mnie w ogrodniczych też niewiele, hakone tylko w jednej widziałam, trochę miskantów. Brązowych nie widziałam nigdzie...

Ja co do brązowych traw to mam mieszane uczucia, często zdychają po zimie, albo w najlepszym razie sensownie zaczynają wyglądać w drugiej połowie lata.
lindsay80 21:55, 14 cze 2018

nicol21 napisał(a)
Cięcie dobrze Ci poszło. a te co mówisz że widać że niedawno nieregularne krzaczory były to na poduchy będziesz robić czy tradycyjnie kulki z nich chcesz mieć?
Nowe i dobre nożyce to podstwa pokaż więcej ciecia... co ja tylko będę się pokazywać i co gorsza moich brak umiejętności. zostały mi max 3 wieczory, a potem lipiec dopiero :/ Oby nie padało w tych 3 dniach bo jeszcz etrochę cięcia mam.
Nożyce też mam falowane, ale jakiejś typowej firmy.

już jeżówki?! kurczę, to lato strasznie pędzi, a przecież kalendarzowe jeszcze za ponad tydzien bedzie! ciekawe co będzie jesienią Wszystkie trawy chyba zakwitną.

Będę robić półkule, poza kilkoma, które są na niskiej nóżce i ładniej będą wyglądać jako kulki.
Przycięłam jeszcze parę stożków i deszczowa pogoda przerwała dalsze prace.

Jeżówek już coraz więcej kwitnie, a okazy mam gigantyczne.

lindsay80 21:58, 14 cze 2018

Makusia napisał(a)
Fajny zakup nożycowy!
A tak w ogóle, to myślicie, że nożyce ogrodowe się ostrzy? Bo moje sprawiają się całkiem przyzwoicie, tylko ostrzenie by im się przydało.

Ostrzy się, mi eM już kiedyś to robił.
lindsay80 22:05, 14 cze 2018

Toszka napisał(a)
Oczywiście, że się ostrzy. Tak samo jak noże do kosiarki. Są takie gąbki szlifierskie, dobre na domowe delikatne wypolerowanie krawędzi tnących.

Dobrze wiedzieć, bo z gąbek jeszcze nie korzystaliśmy, trzeba kupić.