Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

kasja83 12:04, 21 cze 2018

Makao_J napisał(a)

No widzisz. Zawsze coś się ludziom spodoba i przyda. Ostatnio skadziono komuś 80 sztuk nowo posadzonych szmaragdów z ogrodu. No porażka. Sąsiad kilka razy sadził dziewka przed ogrodzeniem i w końcu zrezygnował.

Jestem w szoku...
ja kiedyś z kolei słyszałam o przypadku jak w Jurze Krakowsko-Częstochowskiej ktoś wywiozł rolnikowi z łąki olbrzymie głazy...
nicol21 13:47, 21 cze 2018

Przedpłocie cudne!! w tym roku na pewno wcześniej trawy zakwitną i dopiero będzie szał
Róże extra. Ubolewam nad brakiem pashminy - cudnie Ci kwitnie - ile lat ma już Twój krzaczek [u Ciebie pełnych sezonów?]

o kradzieżach to już szkoda gadać. ostatnio z cmentarza gwizdneli osłonki na kwiatki sezonowe! słów szkoda
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
mirela 08:17, 22 cze 2018

Edyta - ta pashmina - napisz coś proszę o niej więcej. Ja nigdy nie miałam żadnej róży, ale ta mnie powaliła na kolana. Długo trzeba czekac na taki efekt ? Widzę, ze ciężko ją bardzo dostać. Gdzie ją kupiłaś ? Jak kupie jedną to da się ja jakoś podzielić na jakimś czasie ?
estre 08:55, 22 cze 2018

Jak tam po wichurze? W porządku? Wiało konkretnie. Na szczęście tylko porzeczka połamana, ale strachu się najadłam.
lindsay80 12:33, 22 cze 2018

eee_taam napisał(a)
czytałam o skrzypie niesamowite odpad kawowy z ekspresu tez dziewczyny do kompostowania przynosza

))

przypilnowałam sobie żeby się nie zmarnował

lindsay80 12:36, 22 cze 2018

UlaB napisał(a)

przeoczyłam to o skrzypie - pewnie było ciekawe
pojemnik z ekspresu tez rozdysponowuje po ogródku (np. pod rodki bez kompostowania), a w sezonie jesienno-zimowym prowadzę zbiór skorupek od jajek i skórek bananów

Skrzyp wyrywali pod moją pracą i poprosiłam żeby nie wyrzucali do śmietnika tylko mi przynieśli - był tego cały duży wór, robi się właśnie z niego 100 l beczka gnojówki.

A skórki z bananów w jakiej postaci używasz? ja kroję i dodaję do kompostu bo to najszybszy sposób.
Skorupki jajek te oczywiście gromadzę
lindsay80 12:39, 22 cze 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Pooglądałam, poczytałam, powzdychałam. Przedpłocie obłędne. Czy możesz mi napisać coś więcej o róży Voyage? Robi u Ciebie wrażenie, ma piękny kolor. A jak zimuje, czy choruje? Ładne towarzystwo traw ma u Ciebie. Pozdrawiam ciepło. Będę zaglądać

Mam 3 szt Voyage, właściwie mogę napisać o nich same dobre rzeczy, krzak zwarty, sztywny, kwiaty długo sie trzymają mimo że u mnie wystawione na największe słońce, do tego pięknie pachną.
Liście ma piękne, błyszczące.
Mam je 3 sezon i nie należą do chorowitych róż. Polecam.
lindsay80 12:41, 22 cze 2018

kasja83 napisał(a)

Jestem w szoku...
ja kiedyś z kolei słyszałam o przypadku jak w Jurze Krakowsko-Częstochowskiej ktoś wywiozł rolnikowi z łąki olbrzymie głazy...

Ja na szczęście o takich historiach tylko ze słyszenia się dowiaduję, u nas jak dotąd (odpukać) jest bezpiecznie.
lindsay80 12:42, 22 cze 2018

nicol21 napisał(a)
Przedpłocie cudne!! w tym roku na pewno wcześniej trawy zakwitną i dopiero będzie szał
Róże extra. Ubolewam nad brakiem pashminy - cudnie Ci kwitnie - ile lat ma już Twój krzaczek [u Ciebie pełnych sezonów?]

o kradzieżach to już szkoda gadać. ostatnio z cmentarza gwizdneli osłonki na kwiatki sezonowe! słów szkoda

Sadziłam je jesienią 2016 z gołym korzeniem, a już w ubiegłym roku zbudowały fajne krzaki i kwitły obficie.
Uwielbiam tą odmianę, warto kupić.
UlaB 12:43, 22 cze 2018

hahaha, takie dobroci i to jeszcze podane super

Skórki zbieram w pojemniku w garażu, czasami najpierw troche pokroje na mniejsze kawałki jak mam czas. Wiosną podrzucam je pod pomidory i róże (zresztą świeże skórki jak akurat mam też wkładam do dołka kwitnącym), w tym roku dorzuciłam resztkę do doniczki skrzydłokwiatowi Świeże skórki też wrzucam do kompostownika.