Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 12:46, 22 cze 2018

mirela napisał(a)
Edyta - ta pashmina - napisz coś proszę o niej więcej. Ja nigdy nie miałam żadnej róży, ale ta mnie powaliła na kolana. Długo trzeba czekac na taki efekt ? Widzę, ze ciężko ją bardzo dostać. Gdzie ją kupiłaś ? Jak kupie jedną to da się ja jakoś podzielić na jakimś czasie ?

U mnie taki efekt już był w pierwszym sezonie po posadzeniu, post wyżej pisałam, ze kupowałam z gołym korzeniem.
Kupiłam wysyłkowo we Floribundzie.
Jedyny problem jaki z nią mam to kiedy obciąć przekwitłe kwiatostany, bo ta róża w ogóle nie zrzuca przekwitłych kwiatów tylko się mumifikuje i nawet w takiej wersji żal ścinać kwiaty.
Nie dziwię się, że może się podobać, dla mnie jest naprawdę bez wad.
lindsay80 12:50, 22 cze 2018

estre napisał(a)
Jak tam po wichurze? W porządku? Wiało konkretnie. Na szczęście tylko porzeczka połamana, ale strachu się najadłam.

Wracałam do domu wczoraj jak już się ta wichura rozkręcała, dopiero dziś po południu zobaczę, czy wszystko ok, ale szklarnia stoi, drzewa też, a to najważniejsze.
Szkoda, że tak mało deszczu spadło bo już było sucho.

A u Ciebie ok?
lindsay80 12:52, 22 cze 2018

UlaB napisał(a)
hahaha, takie dobroci i to jeszcze podane super

Skórki zbieram w pojemniku w garażu, czasami najpierw troche pokroje na mniejsze kawałki jak mam czas. Wiosną podrzucam je pod pomidory i róże (zresztą świeże skórki jak akurat mam też wkładam do dołka kwitnącym), w tym roku dorzuciłam resztkę do doniczki skrzydłokwiatowi Świeże skórki też wrzucam do kompostownika.

niektórzy jeszcze gnojówki robia, ale to bardziej czasochłonne.
lindsay80 12:56, 22 cze 2018

Coraz częściej zdarza mi się w zieleni miejskiej spotykać fajne zestawienia.
Wczoraj zrobiłam fotki stipy z liatrami.

A tu śmietnik na osiedlu zamaskowany powojnikiem mandżurskim

anna_t 12:59, 22 cze 2018

ale cudne połączenie!
Mirka 13:01, 22 cze 2018

lindsay80 napisał(a)
Coraz częściej zdarza mi się w zieleni miejskiej spotykać fajne zestawienia.
Wczoraj zrobiłam fotki stipy z liatrami.

A tu śmietnik na osiedlu zamaskowany powojnikiem mandżurskim

Piękne zestawienie.
Wiosną robiłam taką rabatę ale z Moudry i rozchodnikami.
UlaB 13:33, 22 cze 2018

lindsay80 napisał(a)

niektórzy jeszcze gnojówki robia, ale to bardziej czasochłonne.

jak sie ma mały ogród w mieście i nawet kompostownik (ten termo, zamykany) wzbudza podejrzliwośc w niektóych sąsiadach to jak tu robić gnojówkę

no dobra, czasami robię potajemnie

ostatnio podejrzliwośc wzbudził intensywny tymiankowy zapach w u jednego sąsiada, a to ja w czasie wiatru robiłam oprysk RT Całe szczęście ze pozostali sąsiedzi znają moje zapędy i im nie przeszkadzają, tylko się obśmiewają z biednego sąsiada.
mirela 14:07, 22 cze 2018

lindsay80 napisał(a)

U mnie taki efekt już był w pierwszym sezonie po posadzeniu, post wyżej pisałam, ze kupowałam z gołym korzeniem.
Kupiłam wysyłkowo we Floribundzie.
Jedyny problem jaki z nią mam to kiedy obciąć przekwitłe kwiatostany, bo ta róża w ogóle nie zrzuca przekwitłych kwiatów tylko się mumifikuje i nawet w takiej wersji żal ścinać kwiaty.
Nie dziwię się, że może się podobać, dla mnie jest naprawdę bez wad.

A dam rade ją jakoś podzielić ? Potrzebowałabym więcej krzaczków a cena widze .. zaporowa dosyć

Te stipy ostatnio u malkul widziałam, zapragnęłam takie mieć i swoje (z bocznej, roboczej rabatki) przesadziłam na nowa rabatę, ale wraz z red baronem w tle z prosem heavy metal i właśnie dumam jakie kwiatki by do nich dosadzić ....
estre 14:37, 22 cze 2018

lindsay80 napisał(a)

Wracałam do domu wczoraj jak już się ta wichura rozkręcała, dopiero dziś po południu zobaczę, czy wszystko ok, ale szklarnia stoi, drzewa też, a to najważniejsze.
Szkoda, że tak mało deszczu spadło bo już było sucho.

A u Ciebie ok?

Na szczęście bez większych szkód

Deszczu zdecydowanie za mało niestety

Skrzypu u mnie dostatek, chyba się zabiorę za robienie gnojówki Sąsiedzi mnie znienawidzą.

Zadowolona byłaś z zakupów w Floribundzie? W sensie z sadzonek i pakowania. Chciałam wziąć od nich 2-3 róże, ale nie mogę się zdecydować
anabuko1 16:48, 22 cze 2018

Fajne zestawienia
Zwłaszcza stipy i latrii.
Taki sam powojnik mandzurski mam. Posadzony przy siatce.